fbpx
Skip to main content
Odbor za podizanje spomenika

ODBOR DONEO ODLUKU: U planu izgradnja spomenika Vladi Iliću, nekadašnjem gradonačelniku Beograda

Foto: Facebook/Goran Vesić
Odbor je doneo odluku da Grad Beograd raspiše javni konkurs za idejno rešenje spomenika Vladi Iliću i da pozove sve umetnike, posebno domaće, da učestvuju na konkursu

Odbor za podizanje spomenika na sednici je doneo jednoglasnu odluku o podizanju spomenika Vladi Iliću, gradonačelniku Beograda u periodu između 1935 - 1939. godine, koji će se nalaziti između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelisove i Knez Miletine ulice. Saglasnost da se spomenik podigne na ovoj lokaciji dalo je Ministarstvo kulture i informisanja i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

GORI STAN NA NOVOM BEOGRADU: Vatrogasci se bore sa požarom

GORI STAN NA NOVOM BEOGRADU: Vatrogasci se bore sa požarom

JEDINSTVEN U SVETU: Starešina Hrama o velelepnom mozaiku ruskih umetnika od 50 miliona komadića! (FOTO)

JEDINSTVEN U SVETU: Starešina Hrama o velelepnom mozaiku ruskih umetnika od 50 miliona komadića! (FOTO)

Novi projekti na pomolu: Vesić i rukovodstvo opštine Zemun najavilo investicije za budućnost (FOTO)

Novi projekti na pomolu: Vesić i rukovodstvo opštine Zemun najavilo investicije za budućnost (FOTO)

Odbor je doneo odluku da Grad Beograd raspiše javni konkurs za idejno rešenje spomenika Vladi Iliću i da pozove sve umetnike, posebno domaće, da učestvuju na konkursu.

- Zahvalan sam članovima Odbora na radu. Podizanje spomenika gradonačelniku Beograda Vladi Iliću dokaz da naš grad, makar sa zakašnjenjem od skoro sedam decenija, ume da kaže hvala jednom od najboljih gradonačelnika našeg grada u periodu između dva svetska rata - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, koji je predsedavao sednicom.

Naglasio je da se "naše društvo ogrešilo o ovog divnog čoveka koji je zaslužan za ubrzani razvoj našeg grada u tridesetim godinama prošlog veka i da je, u vreme dok je Ilić vodio Beograd naš grad postao najveći grad Kraljevine Jugoslavije kako po broju stanovnika tako i po ekonomskoj snazi.

U njegovom mandatu izgrađeni su mostovi Kralja Aleksandra i Kralja Petra, počelo je nasipanje Novog Beograda gde je planirao da nastani pola miliona ljudi, tramvajem su povezani Beograd i Zemun i izgrađeno je Staro Sajmište.

Ilić je potpisao Povelju za obnovu izgradnje i postavio kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Save, a dok je on vodio Beograd podignuti su Palata Glavne pošte, Vukov spomenik, Gradska poliklinika, Dezinfekcioni zavod, Gradska bolnica, Poliklinika za kožne i venerične bolesti, Dom dečje zaštite u Zvečanskoj ulici i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj ulici.

Građeni su novi putevi i trgovi i otvoren je Beogradski zoološki vrt koji je Ilić gradio od svojih para i na svom imanju. ZOO vrt je poklonio Beogradu i kupio je prve životinje. Posle Drugog svetskog rata nove vlasti su mu oduzele svih 17 fabrika, uhapsile ga a potom ga ostavile da živi u najvećoj bedi terajući ga da čisti ulice.

Umro je na klupi u Venizelisovoj ulici dok je gledao na svoju vilu u kojoj je živeo pre rata i koja je bila izgrađena u krugu njegove fabrike.

- Vlada Ilić je nedavno rehabilitovan. Sada je zaslužio da dobije i spomenik u svom gradu koji je toliko voleo i kome je toliko dao - napisao je zamenik gradonačelnika u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd