fbpx
Skip to main content
Gradilište

Odzvonilo bahatim investitorima: Državni organi zajedno protiv bespravne gradnje u Beogradu

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedna od mera upisivanje zabeležbe u katastru

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zatražio je da gradske opštine dostave Gradu Beogradu sve inspekcijske predmete koji se vode u vezi sa bespravnom gradnjom, a koji se vode na NN lica.

- Primetili smo da postoji više hiljada inspekcijskih predmeta u vezi sa bespravnom gradnjom u Beogradu koja se vode u opštinama zvanično protiv NN lica. To je isto kao da nema postupka jer Tužilaštvo nema protiv koga da vodi krivični postupak i predstavlja izigravanje zakona. Dešava se da ista opštinska inspekcija ne može da utvrdi ko bespravno gradi, a potom isti predmet prosledi na legalizaciju sa punim imenom investitora!? Zato je grad zatražio da mu se dostave iz opština svi predmeti koji se vode na NN lica, a mi ćemo te podatke uporediti sa podacima iz Sekretarijata za legalizaciju, ali i Vodovoda, Infostana, EPS i Katastra. Tako ćemo saznati ko u stvari bespravno gradi pa ćemo mi imenom i prezimenom podneti krivične prijave protiv tih investitora - poručio je Vesić.

On je dodao da je već poslao dopis gradskim preduzećima u kome je od njih zatraženo da se ne priključuju bespravni objekti na mreže pod pretnjom krivične odgovornosti za direktora.

Zamenik gradonačelnika je ponovio da je bespravna gradnja krivično delo koje je kažnjivo zatvorom, a da su takvi investitori najveće zlo Beograda, jer kradu od svih građana novac koji bi morali da uplate za doprinose za građevinsko zemljište.

- Od tih doprinosa gradimo škole, bolnice, puteve, obdaništa, vodovod i kanalizaciju, tako da investitori koji bespravno grade u stvari sprečavaju građane da dobiju svu ovu infrastrukturu - rekao je Vesić.

On je najavio da će Grad da zatraži izmenu zakona kako bi se sprečila bespravna gradnja, a jedna od mera je upisivanje zabeležbe u katastru na sve objekte u izgradnji koji neće moći da se otuđe dok se državi ne plate sve obaveze.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd