fbpx
Skip to main content
Kalmički hram

OTKRILI SMO BUDISTIČKI HRAM U SRBIJI: Šokiralo nas je ono što smo tamo ZATEKLI (FOTO)

Foto: Wikipedia
Ekipa poratala Srbija Danas obišla najstariji budistički hram u Evropi

U Beogradu je 1923. godine podignut prvi Budistički hram u Evropi. Hram su sagradili Kalmici koji su iz Rusije bežali ka zapadnim zemljama.

Kalmike je srpsko stanovništvo tada, zbog kosih očiju i izduženog lica, pogrdno nazivalo Kinezima. Međutim, oni su na kraju vremenom prihvaćeni pošto su se meštani uverili da im niko neće nametati novu religiju koja je s Kalmicima stiga u Srbiju.

Kalmici su svoj hram sagradili na Zvezdari, na granici sa Malim Mokrim Lugom, a odobrenje im je dao kralj Aleksandar Karađorđević. Oni su u tom hramu redovno obavljali verske obrede sve do Drugog svetskog rata, ali su po njegovom završetku, kao narod koji je već pobegao od naleta komunizma, odlučili da odu u druge zemlje.

Hram je tada ostao napušten, a kasnije su se njegovim prostorijama služile mnoge državne kompanije. Poslednja firma koja je bila na toj adresi je „Budućnost“, kompanija za servisiranje rashladnih uređaja.

Danas Kalmički hram stoji zatvoren i nije poznato da li će kao imovina biti obuhvaćen restitucijom. U kući koja je na ivici da se uruši videli smo kroz prozor dostavljene račune za struju koje nema ko da preuzme. Unutra stoje stara mašina za sudove i još nekoliko aparata koje su verovatno poslednji korisnici prostora ostavili iza sebe.

Srđan Ivanović iz Budističkog centra u Beogradu kaže da postoje potomci Kalmika koji povremeno dođu u Beograd, kao i da su zainteresovani za obnavljanje hrama, ali da to još uvek nije moguće zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Kada je prošle godine Stiven Sigal boravio u Srbiji, on je kao najpoznatiji budista takođe izrazio želju da obnovi Kalmički hram, ali do toga još uvek nije došlo.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd