Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  DANAS SE SLAVI VELIKI SVETAC: Ako se bavite ovim poslovima, sledite njegova pravila!

 • Read more Sirija Sirija

  "Zašto imamo vojsku koju NE SMEMO DA KORISTIMO?": Francuski oficir KRITIKOVAO METODE RATOVANJA U SIRIJI, PRETI MU KAZNA!

 • Read more Filip Stojković, Branko Jovičić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda Fudbal

  DELIJE GA OBOŽAVAJU, A SADA ĆE GA VOLETI JOŠ VIŠE: Evo odakle je Gobeljić pratio duel sa Vojvodinom (FOTO)

 • Read more kim Kosovo

  SEVERNA MITROVICA OBLEPLJENA CRNIM PLAKATIMA: Snažna poruka kao odgovor na godišnjicu lažne nezavisnosti (FOTO)

 • Read more Venecuela Svet

  Američka vojska UPRKOS ZABRANAMA dovezla HUMANITARNU POMOĆ u Venecuelu: Pristalice Gvaida u dosluhu sa Amerikom!

 • Read more Dragana Mitar Zadruga

  ŠIFRA DALMATINAC: Oglasila se žena kojoj je Dragana Mitar RASTURILA BRAK! Besne reči! "Ta persona..."

 • Read more Privatnost na internetu Vesti

  Kad nešto jednom dospe na internet - NIKAD ne biva potpuno izbrisano?

Palata Albanija

Otkud Albanija u srcu Beograda: Zgrada koja je bila kafana, banka, bunker, a ime joj niko nije menjao

Foto: Srbija Danas
Ukras prestonice

Na mestu gde se danas nalazi Palata Albanija, nekada je bila kafana, pa je nikla sadašnja građevina, koja je tada bila i najviša zgrada u međuratnom dobu.

Iseljenje Petrovića je moglo biti ranije sprečeno: Đilasov saradnik odbio da pomogne, a sad bi da se SLIKA (VIDEO)

OBJAŠNJENO: Evo zbog čega se novogodišnja rasveta u Beogradu postavlja u septembru

U samom srcu Beograda na uglu Kolarčeve i Knez Mihajlove ulice nalazi se prvi oblakoder na Balkanu - čuvena Palata Albanija. Izgrađena je 1938. godine i njeni počeci protkani su nevericom, a mnogi ne znaju ni odakle joj ime.

Palata Albanija
Foto: Srbija Danas

Podignuta je na mestu nekadašnje žute kuće od drveta, poznatije kao "Kafana kod Albanije". Ona je predstavljala sedište boemskog života prestonice, a kontraverze oko njenog imena nikada nisu rešene.

Neki kažu da je ime dobila u znak zahvalnosti prema Albaniji koja je u Prvom svetskom ratu dopustila našoj vojsci da se povuče preko njene teritorije.

Vrištaćete od smeha! Pogledajte kakva "obrazovana elita" podržava Jankovića i Jeremića! (VIDEO)

Drugi, opet, spominju izvesnog ugostitelja Mihajla Kostića koji je račune u obližnjoj kafani "Albanez" potpisivao "kod Albaneza Skenderbega". On je 1896. godine prešao da radi u kafanu "Albanija", ali se ne zna da li je zatekao to ime po dolasku ili je hteo da na stari ugled privuče mušterije.

Kafana "Albanija", se sastojala od podruma, prizemlja i jednog sprata. Sredinom tridesetih godina 20. veka, prilikom inspekcijskog pregleda, ostao je zapisan izveštaj u kome je izražen opšti utisak o njenom zapuštenom stanju, kao i zaključak da se ona popravkom neće moći dovesti u red.

Ljigava masa od blata, organskih materija i raznih tečnosti prekrivale su pod kafane. I pored lošeg stanja u kome se kafana nalazila, ona je predstavljala omiljeno mesto starih Beograđana, većina je svraćala zbog društva, pa im nije smetao njen loš spoljašnji, a ni unutrašnji izled. Jedan od čestih gostiju tada, bio je i Branislav Nušić, koji je, uveren da će kafana zauvek ostati na svom mestu, jednom prilikom zapisao:

"Počev od terazijskog čvora, desnom ulicom koja spaja Terazije i Pozorišni trg (Kolarčeva ulica), nastaje niz kafana, od kojih su mnoge već ranije izumrle. Jedino, na vrhu te ulice, postoji i danas, kao trag staroga Beograda, i postojaće, kako izgleda vekovima, kafana 'Albanija', ruglo Beograda, ali eldorado svih zakupaca te kafane. Ne postoji kafana sa manje režije, a više prometa; niti postoji kafana koju posećuje tako raznolika i tako mešovita publika".

U borbi za oslobođenje Beograda nastao je jedan od NAJČUVENIJIH i NAJEMOTIVNIJIH govora u istoriji (VIDEO)

Na nesreću svih Beograđana, kafana je srušena 17. oktobra 1936. godine. Tek dve godine kasnije raspisan je konkurs za izgradnju višespratnice na tom mestu. Konkurs za idejne skice je raspisala Hipotekarna banka Trgovačkog fonda u Beogradu. Gradnja je započela 16. jula 1938. i trajala je do 20. oktobra 1939. godine.

Remek delo svog doba ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, visoko je 53 metra, ukupne površine 8.000 m². U trenutku kada je izgrađena bila je najviša zgrada na Balkanu u međuratnom dobu.

Kada je u Beograd stigao Drugi svetski rat, u dnu Albanije bio je bunker gde su se sklanjali oficiri Rajha tokom savezničkog bombardovanja. Na Vaskrs 1944. godine bomba je upala u Palatu Albanija, ali nije eksplodirala. 20. oktobra 1944. godine, na zgradi je istaknuta jugoslovenska zastava sa petokrakom kao znak da su Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i Crvena armija oslobodile Beograd od nemačkih okupacionih snaga.

U Titovom periodu umela je da posluži i kao idealno mesto za bilbord.

Konačno, Palata je 1983. godine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

U Palati Albanija danas je smeštena Agencija za osiguranje depozita.

U skorije vreme zgrada je dobila još jednu namenu. Kada su se 2015. i 2016. godine dogodili teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji, palata je bila mesto na kojem je Beograd iskazao saučešće sa nastradalima paljenjem svetla u bojama zastava ožalošćenih država.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd