Utorak 19. mar 2024.
beograd

Ovde su snimana najveća dela srpske kinematografije, a evo kako se danas živi u ulici "Srećnih ljudi" (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Komšije otkrile novosti

Filmovi "Balkanski špijun" i "Tesna koža", ali i serija "Srećni ljudi", postali su kultna ostvarenja zahvaljujući satiričnom odslikavanju tadašnjeg  stanja u društvu i problema glavnih aktera, u kojima se svako od nas prepoznaje. Evo da li se od tada išta promenilo i kako žive pravi vlasnici kuća u kojima su ta ostvarenja snimana.

Tamo gde su živeli "Srećni ljudi", u Maklošićevoj 35, sada žive neki mnogo srećniji, jer je na mestu kuće porodice Golubović sagrađena nova moderna zgrada. Stanari kažu da su glavni problemi aktera serije nestali sa kućom. Međutim, "Ranč prokletih" ostao je "proklet". Stanari koji tamo žive rekli su da im je veoma teško. Kuća Čvorovića u Ulici Serdara Jola takođe je srušena. Umesto nje sagrađena je vila sa video-nadzorom. Nažalost, u njoj niko ne živi, osim povremeno ponekog gosta, s obzirom na to da je na izdavanje.

Od prvog komšije, starosedeoca, saznaje se da su tu ranije živela dva brata i da je sin jednog od njih, Slava Ranicki, davne 1984. godine doveo je ekipu filma "Balkanski špijun" da snima upravo u njihovoj kući.

Ilija Čvorović
Ilija Čvorović u "Balkanskom špijunu"
Foto: Youtube Printscreen/Balcan Spy Balkanski Spijun Best Of

- Sve se promenilo, nema više nijedne kuće koja je tada postojala. Danas su ovde sve vile u kojima žive poznati biznismeni ili su potpuno prazne, a kaldrmu su nam zamenili asfaltom. O deci da i ne pričam. Ranije sam mogao da izbrojim više od 15-oro dece, sada nema nijednog deteta - kaže Branko Staničić (79) koji se sa novim komšijama ne druži previše.

Žalosno je kada vidite da je nekada tako živopisna ulica postala potpuno tiha, te da u njoj nedostaje neko poput Ilije Čvorovića da tu monotoniju razbije. A društvo protiv kojeg se on borio u filmu danas živi u toj ulici.

Dimitrije Pantić
Dimitrije Pantić u "Tesnoj koži"
Foto: Youtube Printscreen/Best of the Best

Legndarnog Panitća iz filma "Tesna koža" i njegovu mnogočlanu porodicu zamenila je modernija verzija. Kuća se može prepoznati, iako je terasa sa koje je Sida oterala fotografa zastakljena. Ipak, toalet i vc šolja su u kupatilu iste kuće ostavljeni kao na filmu.

Komšinica je za medije otkrila da tu živi jedna advokatska porodica.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd