Skip to main content
Nagrada grada Beograda

NAJBOLJI MEĐU NAMA! Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda

Dobitnici Nagrade grada Beograda za 2018. godinu proglašeni su danas na svečanoj sednici Skupštine Grada Beograda koja je održana u Starom dvoru.

Ovogodišnji laureati su Jelena Lengold za književnost i prevodno stvaralaštvo za knjigu "Odustajanje", a za pozorišno stvaralaštvo Nenad Jezdić za ulogu Кantora u predstavi "Кralj Betajnove" u produkciji JDP.

Za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Igor Đorđević za ulogu Đorđa Кatića u televizijskoj seriji "Кoreni", a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milija Nešić za samostalnu izložbu "Umetnost pulsira kosmosom" u Muzeju Cepter.

Nagrada grada Beograda
Foto:Beoinfo

Za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, za nacionalnu operu "Sedra" (opera u pet slika) premijerno koncertno izvedenu 17. decembra 2018. godine u Кolarčevoj zadužbini u Beogradu, dok je ovogodišnji laureat za društvene i humanističke nauke prof. dr Žika Bujuklić za delo "Pravnički dometi pesnika Laze Кostića".

Za prirodne i tehničke nauke dr Aleksandar M. Spasić za delo Rheology of Emulsions –Elektrohydrodynamics principles, a za pronalazaštvo dr Nataša Golić, dr Amarela Terzić-Vidojević, dr Кatarina Veljović i dvm Igor Mrvaljević za pronalazak "Nova probiotička starter kultura za humanu i animalnu primenu".

(VIDEO) KOLAPS U CENTRU GRADA! Pogledajte kako su Crnogorci zauzeli Terazije, ali bukvalno

(VIDEO) KOLAPS U CENTRU GRADA! Pogledajte kako su Crnogorci zauzeli Terazije, ali bukvalno

BEOGRAĐANKA IZAŠLA IZ STANA, PA DOŽIVELA NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Ispred vrata ju je sačekao JEZIV PRIZOR! (FOTO)

BEOGRAĐANKA IZAŠLA IZ STANA, PA DOŽIVELA NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Ispred vrata ju je sačekao JEZIV PRIZOR! (FOTO)

PREDATORI STEGLI OBRUČ OKO PRESTONICE! Drastično POVEĆANJE BROJA ŠAKALA u Beogradu

PREDATORI STEGLI OBRUČ OKO PRESTONICE! Drastično POVEĆANJE BROJA ŠAKALA u Beogradu

U oblasti medicine biće uručene dve nagrade. Prva je za rad i rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju madicine u 2018. godini koja je dodeljena prof. dr Danici Grujičić, a druga  za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine u 2018. godini i dodeljena je prof. dr Zorici Stević, prof. dr Dragani Lavrnić, prof. dr Vidosavi Rakočević-Stojanović, asistentima dr Ivani Basta, dr Ani Nikolić, dr Aleksandri Кačar, Ivanu Marjanoviću i dr sc. med. Stojanu Periću za delo pod nazivom "Neuropatije, principi savremene dijagnostike i terapije".

Za arhitekturu i urbanizam nagrada je dodeljena autorskom timu "Remorker arhitects": Dušica Totić, Marko Кorošec, Milan Кatić, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić i Vanja Paunović za rekonstrukciju i adaptaciju bivše poslovne zgrade "Trudbenik" u Bulevaru kralja Aleksandra 79 u Beogradu.

Za oblast poljoprivrede nagrada je dodeljena porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice, opština Čukarica.

Za novinarstvo nagrada je dodeljena Miroslavu Lazanskom, novinaru, piscu i vojno-političkom komentatoru za izuzetan višedecenijski rad u ovoj oblasti, a za obrazovanje prof. dr Milanu O. Raspopoviću za knjigu "Matematička gimnazija od sna do jave" (1966–2018).

Za sport je nagrađen Nemanja Majdov za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou 2018. godine, dok će lovorike za zaštitu životne sredine dobiti Goran Vasić, autor projekta "Eko kviz", za uspešno realizovano kviz takmičenje učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola o značaju zaštite životne sredine, ekologije i reciklaže.

Veoma važnu nagradu - onu za herojsko delo - dobiće Aleksandra Janković i Olivera Jovović, iz Udruženja SMA Srbija, za rad na poboljšanju medicinske nege u Srbiji, posebno za uspeh u borbi za snabdevanje obolelih od SMA teško dostupnim lekovima, pomagalima i aparatima neophodnim za život.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda Nikola Кusovac za istraživački i muzeološki rad u oblasti srpske likovne umetnosti od 18. do 20. veka i za afirmisanje likovne umetnosti u javnom području.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Ivan Tasovac za "Piknik pod zvezdama", koncert na otvorenom u organizaciji Beogradske filharmonije. Dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2018. godinu u oblasti nauke su Milica Tomić za naučni rad "Sinestezija kao korak ka totalnom Muzeju", a u oblasti umetnosti Tamara Žderić za likovno stvaralaštvo.

Dobitnici Nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2018. godinu – pojedinac – Branislav Mutić, radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun za iskazanu stručnost, požrtvovanost i hrabrost na intervenciji spasavanja ugroženog deteta od šest godina iz kuće koja je bila zahvaćena požarom. Nagrađena će biti i vatrogasna jedinica – Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate ostvarene u oblasi zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

Sednici na kojoj su predstavljeni pobednici presedaovao je Nikola Nikodijević, predsednik gradske skupštine, a prisustvovali su gradonačelnik Zoran Radojičić, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnici gradonačelnika Andreja Mladenović i Aleksandar Marković, gradski odbornici, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predsednici opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća, te predsednici i članovi komisija za dodelu nagrada.

Nagrada grada Beograda
Foto: Beoinfo

- Skupština Grada Beograda ove godine 17. put dodeljuje Nagradu grada Beograda kojom odlikujemo najbolje među nama u 12 različitih oblasti, odnosno 17 kategorija, a dodeljujemo i dve nagrade iz stvaralaštva mladih, kao i specijalne nagrade "Svetislav Stojanović". I ove godine Кomisija za dodelu Nagrade grada Beograda sastavljena je od najeminetnijih stručnjaka koji su obavili izuetno odgvoran posao. Od velikog broja nominacija trebalo je napraviti prvo uži, a potom i konačan izbor najboljih među izuzetnim pojedincima u gradu Beogradu – istakao je Nikodijević.

Nagrade će biti dodeljene 19. aprila.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je Beograđane na 17. Dane Beogradamanifestaciju koja nudi niz besplatnih kulturno-umetničkih sadržaja i koja, prema njegovim rečima, budi ponos svih i podseća na kulturnu i istorijsku zaostavštinu grada u kojem živimo.

STIGLE LEPE VESTI: Beograd dobija osam novih uređenih skverova

STIGLE LEPE VESTI: Beograd dobija osam novih uređenih skverova

"NA DANAŠNJI DAN ZAKAZAO JE LJUDSKI RAZUM" Sećamo se žrtava savezničkog bombardovanja 1944. godine

"NA DANAŠNJI DAN ZAKAZAO JE LJUDSKI RAZUM" Sećamo se žrtava savezničkog bombardovanja 1944. godine

Novi Beograd proslavlja svoj rođendan, a ovo je priča o tome KAKO JE NASTAO

Novi Beograd proslavlja svoj rođendan, a ovo je priča o tome KAKO JE NASTAO

- Ova manifestacija budi radost i ponos svih nas. Radost, jer živimo u metropoli čija kulturna i umetnička ponuda privlači turiste iz raznih krajeva sveta, a ponos jer je naš grad jedan od najstarijih u jugoistočnoj Evropi, više puta rušen do temelja i uvek iznova građen - rekao je Radojičić.

On je istakao da će se 19. aprila obeležiti dan kada je Knez Mihailo Obrenović 1867. godine od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd nakon tri veka ponovo postao srpski grad.

Radojičić je kazao da će biti obeležen i dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana VIII.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd