fbpx
Skip to main content
beograd,narodni muzej

OVOG GRADONAČELNIKA SU SVI VOLELI: Bio je pravi CAR čije se anegdote i danas prepričavaju!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Beograd je kroz istoriju imao mnogo onih koji su hteli, ali i onih koji su upravljali prestonicom.

Ipak, po mišljenju mnogih građana, jedan od njih je izdvojio kao najvoljeniji gradonačelnik, ali svakako i najsposobniji.

IZGLEDA IMPOZANTNO ČAK I IZDALEKA: Šta sve krije "Palata Srbija" unutar svojih zidina (VIDEO)

IZGLEDA IMPOZANTNO ČAK I IZDALEKA: Šta sve krije "Palata Srbija" unutar svojih zidina (VIDEO)

USPON I PAD "PORODICE": Sve je počelo čuvenim Slobinim govorom na Gazimestanu - gde su završili posle 5.oktobra? (FOTO/VIDEO)

USPON I PAD "PORODICE": Sve je počelo čuvenim Slobinim govorom na Gazimestanu - gde su završili posle 5.oktobra? (FOTO/VIDEO)

PARFEMI SE PRODAVALI NA GRAM, A MODA JE DOLAZILA IZ PARIZA: Kako je nekada izgledao Beograd?

PARFEMI SE PRODAVALI NA GRAM, A MODA JE DOLAZILA IZ PARIZA: Kako je nekada izgledao Beograd?

Branko Pešić, bio je veoma popularan među svojim narodom. Ljude je fasciniralo to što je radio danonoćno, svoje ideje sprovodio u delo, a pri tom bio srdačan i ljubazan prema svakome ko bi ga sreo.

Koliko je bio srdačan, druželjubiv i  neposredan svedoče mnoge anegdote.

Neki od danas najvećih simbola Beograda nastali su za vreme vlasti ovog čoveka

Sa ukupno trinaest godina učešća u vrhu gradske vlasti, od čega devet na njenom čelu, postao je gradonačelnik sa najdužim stažom u istoriji Beograda. Pored toga ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih gradonačelnika, s obzirom na to da je u vreme njegovog mandata izgrađen čitav niz kapitalnih objekata poput — mosta „Gazela“ i Mostarske petlje, Terazijskog tunela, Palate Beograđanka, hotela „Jugoslavija”, većeg broja sportskih objekata, kao i više od 80.000 stanova u novoizgrađenim naseljima.

Svojim kolima ljude je vozio iz Zemuna ka centru, svakome je pamtio ime, znao je usred noći da pozove telefonom direktore Elektrodistribucije ako ne gore ulične sijalice tamo gde je prošao. Sve vreme mandata živeo je u svojoj porodičnoj kući u Zemunu, nije želeo privilegije niti bilo kakav “poseban tretman”. Svako ko je želeo, mogao je u Skupštini grada dobiti kućni broj gradonačelnika kako bi se požalio na neku svoju nedaću ili stanje u gradu. Pešić je smatrao da, ako je već gradonačelnik Beograda, Beograđani imaju pravo da mu se u svakom trenutku obrate.

A Beograđani su to i te kako znali da iskoriste…

Kako se priča, jedne noći na Starom gradu, usred noći pukla je vodovodna cev. U pola tri ujutro gradonačelniku Pešiću je zazvonio telefon – jedan Beograđanin iz tog kraja prijavio je havariju i žalio se kako majstora još nema.

Bunovan ili ne, Pešić je zapisao broj telefona besnog sugrađanina i obećao da će problem biti rešen. 

Zatim je zvao nadležne službe i do podneva tog dana rupa je bila zapušena, a vodosnabdevanje u tom delu grada normalizovano.

Sledeće noći, priča kaže, tačno u pola tri, Branko Pešić je pozvao broj telefona koji mu je Beograđanin koji se žalio ostavio kako bi mu rekao da je havarija rešena.

– Znam da je rešena! Kako se uopšte usuđujete da me budite u ovo doba – povikao je probuđeni sugrađanin na gradonačelnika.

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd