fbpx
Skip to main content
Siniša Mali

POČELI RADOVI NA PROKOPU: Mali "Izmestićemo postojeću stanicu i nastaviti sa projektom Beograd na vodi"

Foto: Srbija Danas
Radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica za buduću glavnu železničku stanicu Beograd centar u Prokopu, u dužini od ukupno 1,2 kilometra, počeli su danas, a tome je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je najavio da će taj posao biti završen na proleće 2017.

- Neophodno je uraditi pristupne saobraćajnice kako bi putnici mogli na normalan način da dođu do Prokopa i budu povezani sa javnim prevozom i taksijem - rekao je Mali novinarima.

On je istakao da je Prokop kapitalan projekat za Grad Beograd, koji građani Beograda čekaju oko 40 godina.

Siniša Mali
Foto: Srbija Danas

- Sa ovom stanicom stvorićemo mogućnost da izmestimo postojeću glavnu železničku stanicu iz centra grada i time otvaramo mogućnost za drugu fazu projekta Beograd na vodi - naglasio je gradonačelnik i najavio da će Prokop biti potpuno završen najkasnije 2019. godine.

KONSTRUIŠI DOBRE IDEJE: Drugu godinu zaredom održava se festival komunikacija u Beogradu

Radovi su započeti na prilazu Prokopu sa gornje strane stanice, u blizini BIP-a, a zvaničan rok za završetak pristupnih saobraćajnica je 22. maj 2017.

Šta je predviđeno projektom?!

Projektom je predviđena saobraćajnica sa infrastrukturom sa po dve kolovozne trake, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom, sa obostranim pešačkim stazama, osim na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane.

Na saobraćajnici je predviđena i izgradnja mostovske konstrukcije dužine 145 metara, sa pet raspona, kao i potporni zidovi. Takođe, biće izgrađeno 1.500 metara kanalizacione mreže, oko 560 metara vodovoda, 26 parking mesta i dva stajališta javnog prevoza.  Ulica Dragana Mancea će biti rekonstruisana u dužini od 160 metara. U smeru od Bulevara kneza Aleksandra ka železničkoj stanici Prokop biće izgrađena pešačko-biciklistička staza u dužini od 200 metara i širine tri metra.

VESIĆ: Počeli radovi na drugoj fazi obnove Dečjeg kulturnog centra

Osim izrade potpornih zidova i mostovske konstrukcije, značajan deo predstavlja i uređenje saobraćajnog prolaza ispod Bulevara kneza Aleksandra kojim će se prilaziti železničkoj stanici. Projektnu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP.

Ugovor za izgradnju saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Prokop je potpisan ovog meseca sa grupom izvođača koju predvodi Štrabag, a radovi su počeli nakon pribavljanja neophodnih bankarskih garancija i odgovarajućih polisa osiguranja.

Radovima će se povezati gornji trg stanice sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Tom saobraćajnicom predviđen je prolazak linija gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd