Skip to main content
Kosovo i Metohija

POTPISAN PROTOKOL: Beogradske opštine započinju saradnju sa opštinama na Kosovu

Foto: Beoinfo
Protokolom je predviđeno da Kancelarija za KiM i Grad Beograd koordiniraju, usmeravaju i pružaju kontinuiranu neophodnu pomoć i podršku opštinama sa ciljem direktnog i trajnog poboljšanja životnog standarda građana na teritoriji KiM, a u skladu sa identifikovanim potrebama i razvojnim prioritetima

Protokol o saradnji između opština grada Beograda i opština na teritoriji Kosova i Metohije, koji predviđa saradnju u više oblasti, potpisali su danas direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u Palati Srbija.

Kako je rečeno, saradnja između opština biće realizovana u oblasti kulture, umetnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, privrednog razvoja, infrastrukture i drugim oblastima.

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

Protokolom je predviđeno da Kancelarija za KiM i Grad Beograd koordiniraju, usmeravaju i pružaju kontinuiranu neophodnu pomoć i podršku opštinama sa ciljem direktnog i trajnog poboljšanja životnog standarda građana na teritoriji KiM, a u skladu sa identifikovanim potrebama i razvojnim prioritetima.

- Veoma sam srećan danas zbog toga što smo i mi Srbi počeli da potpisujemo različite sporazume, različite akte koji nas čine međusobno bližima i koji znače da jačamo saradnju među našim opštinama - rekao je Ðurić.

Goran Vesić
Foto: Beoinfo

Kako je primetio, zašto bi samo drugi govorili o ujedinjavanju njihovih opština i sredina kada mi imamo pregršt naših opština i sredina koje se međusobno vole, poštuju i hoće da sarađuju. Vesić je rekao da današnji događaj ima nekoliko poruka, a prva je da je Beograd glavni grad svih Srba gde god da žive. 

- Šta god ko mislio i ko god pokušao da ubeđuje i vas i druge Srbe, glavni grad svih Srba je Beograd. Zato Beograd počinje sa ovom akcijom jer ima posebnu obavezu kada su Srbi u pitanju, bilo gde da žive. Današnji događaj znači da niste sami i da su Beograd i beogradske opštine sa vama - rekao je Vesić.

Goran Vesić
Foto: Beoinfo

Druga poruka je, kaže, da su Srbi počeli da potpisuju sporazume sa Srbima i da međusobno sarađuju. Treća poruka je da Beograd ima posebnu obavezu prema svim Srbima, a posebno prema onim najugroženijima, a to su Srbi koji žive na teritoriji KiM. 

- Imamo posebnu obavezu da pomažemo naše ljude koji su ostali tamo uprkos svim pritiscima i zato ovaj sporazum znači da ih nećemo samo pomagati tako što ćemo obnavljati neke objekte, već ćemo se truditi da organizujemo koncerte, predstave, turističke obilaske Beograda... - rekao je Vesić.

VESIĆ: Savez za Srbiju zlonameran prema Beogradu!

VESIĆ: Savez za Srbiju zlonameran prema Beogradu!

Podsetio je da je nedavno posetio Kosovo i Metohiju i dodao da će u toku ove i naredne godine biti realizovano ono što je tada obećano.

- Tada je dogovoreno da pomognemo da se završi bazen u Leposaviću, da pomognemo izgradnju jedne zgrade u Kosovskoj Mitrovici, kao i da srpskim opštinama na KiM pomognemo sa mašinama iz naših preduzeća koje nama više nisu potrebne, a koje njima mogu da služe - rekao je Vesić.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji, bilateralne protokole potpisali su predstavnici 19 lokalnih samouprava sa KiM i 15 beogradskih opština.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd