fbpx
Skip to main content
kalemegdan

PRESTONICA IPAK DOBIJA SVOJU GONDOLU: Vesić najavio nastavak radova, u planu i rekonstrukcija tvrđave

Srbija Danas / Jelena Obradović
Goran Vesić je najavio završetak radova na gondoli u Beogradu.

Beogradska gondola, koja bi trebalo da spoji Ušće i Kalemegdan, biće izgrađena i završena.

"SERBIA OPEN" PONOVO U BEOGRADU! Vesić: Ponosni smo zato što će ovaj veliki sportski događaj biti u našem gradu

"SERBIA OPEN" PONOVO U BEOGRADU! Vesić: Ponosni smo zato što će ovaj veliki sportski događaj biti u našem gradu

KORAK PO KORAK: Ovako izgleda imunizacija na Beogradskom sajmu

KORAK PO KORAK: Ovako izgleda imunizacija na Beogradskom sajmu

BEOGRAĐANI SE UVELIKO VAKCINIŠU: Juče cepivo primilo više od 3.700 građana

BEOGRAĐANI SE UVELIKO VAKCINIŠU: Juče cepivo primilo više od 3.700 građana

Ovo je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, istakavši da ovaj projekat nema veze sa Beogradskom tvrđavom, te da će biti realizovan poput Trga republike, Trga Slavija, Savskog trga, Hrama Svetog Save...

U martu 2019. godine počeli su pripremni radovi na obe strane Save, kada je na Kalemegdanu i Ušću posečen veliki broj stabala, na mestima gde bi trebalo da budu izgrađene polazne, odnosno dolazne stanice buduće gondole.

Rekonstrukcija tvrđave

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je do sada na prostoru Beogradske tvrđave obnovljeno Malo i Veliko stepenište, plato oko "Pobednika kao i sama skulptura, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, česma Mehmed-paše Sokolovića. Takođe, osvetljene su zidine, za građane je otvoren Rimski bunar i završena je cela rekonstrukcija Sahat kule i Sahat kapije.

Mesec dana kasnije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izdalo je dozvolu za ovaj projekat. Tada je rečeno da će se radovi završiti iste godine, međutim, usledila su arheološka istraživanja i oštre kritike javnosti i stručnjaka koji su apelovali da se odustane od gradnje žičare.

- Zid o kome pričaju oni koji su protiv ovog projekta nije srednjovekovni, već je izgrađen dvadesetih godina prošlog veka - rekao je Vesić.

- Priče da Beogradska tvrđava neće biti na listi UNESKO su netačne, pošto ona ni danas nije na toj listi. Beogradska gondola biće završena, nastavićemo sa restauracijom Tvrđave i potpuno je obnoviti - rekao je Vesić.

- Pokazaće se da oni koji napadaju projekat nisu bili u pravu.Kako je ranije najavljeno, trasa gondole između Ušća i Kalemegdana biće dugačka oko kilometar, imaće 25 kabina i prevoziće oko 3.000 putnika na sat - dodao je on.

Vrednost ovog projekta, kojim će posle izgradnje upravljati JP "Skijališta Srbije", procenjena je na oko 1,8 milijardi dinara, a sredstva su izdvojili Grad Beograd i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Tada se govorilo da bi cena karte bila oko 400 dinara.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd