fbpx
Skip to main content
natpis

"PROVERENO MIN NET": U Beogradu otkrivena POSLEDNJA RUSKA PORUKA Srbima, biće sačuvana! (FOTO)

Foto: Facebook/Printscreen/bane gajic
"Provereno min net" - provereno nema mina, grafit koji je označavao razliku između života i smrti.

Beograđanin Bane Gajić ovih dana otkrio je verovatno poslednju uspomenu na herojsku akciju Crvene armije u oslobađanju Beograda od fašista – natpis "Provereno min net" (provereno, nema mina). Grad je hitno reagovao i ta uspomena će biti sačuvana za buduće generacije.

BEOGRAD U ZASTOJU: Po celom gradu saobraćajni kolaps, GAZELA NEPROHODNA, jedan deo blokiran (FOTO)

BEOGRAD U ZASTOJU: Po celom gradu saobraćajni kolaps, GAZELA NEPROHODNA, jedan deo blokiran (FOTO)

Položen kamen temeljac za izgradnju hale u naselju Gaj

Položen kamen temeljac za izgradnju hale u naselju Gaj

LANČANI SUDAR NA GAZELI! Sve stoji: KILOMETARSKE KOLONE i kolaps u Beogradu!

LANČANI SUDAR NA GAZELI! Sve stoji: KILOMETARSKE KOLONE i kolaps u Beogradu!

Na zgradi na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, on je primetio grafit koji je na kraju Drugog svetskog rata označavao razliku između života i smrti u razorenom gradu - "Provereno min net". Kao dobar poznavalac istorije grada u kome živi, odmah je znao o čemu se radi.

- Slučajno sam uočio natpis na zidu, zato što je to banka čije usluge koristim. U prolazu sam ugledao da su se ispod jednog trema na fasadi ukazala crna slova ispisana masnom farbom. Dovoljno se razaznaje natpis „Provereno min net“ da bih bio siguran da je to oznaka sovjetskih inženjeraca iz bitke za Beograd 1944. godine - kaže Gajić.

Na starim zgradama i ranije se pojavljivao ovaj natpis, ali su svi prekrečeni ili su zgrade zamenile nove. Poslednji, na Slaviji, prekrila je fasada restorana Mekdonalds.

- Imamo spomenike, muzeje, ali nemamo tragove koji na direktan, neposredan način na ulici ukazuju na to da se na tom mestu vodila jedna tako važna i velika bitka. Smatrao sam da je te tragove, kojih je sve manje, neophodno sačuvati, ukazati da oni postoje - kaže Gajić.

Biće obnovljen i zaštićen staklom

Uzbuđen otkrićem, Gajić je fotografiju grafita okačio na društvene mreže, uz apel da se ovaj poslednji sačuva. Ubrzo su i nadležni upoznati sa otkrićem.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije krio oduševljenje što je grafit nekim čudom sačuvan.

- Odmah smo reagovali, jer, iako natpis možda nekome sada ne znači puno, on je važan deo naše istorije. Imali smo odmah sastanak u Skupštini grada. Banka, čija je to danas zgrada dijagonalno od „Londona“, finansiraće čitav projekat. Pre svega, biće obnovljen natpis, a potom će biti zaštićen staklom. Biće urađeno i obaveštenje na srpskom, engleskom i ruskom jeziku sa podsećanjem šta taj natpis znači. Biće postavljen i kju ar kod, kako bi ljudi koji žele da saznaju više, mogli da dođu do informacija šta se dešavalo na tom mestu - kaže Vesić.

 

Vesić: Uredićemo natpis do Dana oslobođenja

Iako zaštita grafita deluje jednostavno, reč je o složenom poslu koji prati mnogo administrativnih koraka. Vesić uverava da Beograđani i gosti grada neće dugo čekati da vide spomen na herojski poduhvat inženjeraca Crvene armije.

- Ceo posao izneće Zavod za zaštitu spomenika kulture, oni brinu i o toj zgradi, koja je pod zaštitom. Oni će uraditi projekat koji će takođe finansirati AIK banka. Ne mogu da kažem koliko će to tačno trajati, ali se nadam da ćemo uređen natpis sigurno imati do proslave Dana oslobođenja Beograda, 20. oktobra kaže za Sputnjik zamenik gradonačelnika.

Sovjeti nisu uvek stigli da stave natpis

Vermaht je u povlačenju intenzivno minirao i razarao objekte. Bio je to očajnički pokušaj da se oteža napredovanje Crvene armije, da se u povlačenju nanese što više štete. U Beogradu, minirani su svi strateški objekti, vodovod, sistem komunikacija, most na Savi, hotel „Albanija“, ceo Kalemegdan. Mine su postavljene i u mnogim stambenim zgradama, o čemu govore i poverljiva dokumenta koja je nedavno objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, u koja je Sputnjik prvi imao uvid.

- Crvena armija je u svom sastavu imala brojne inženjerijske jedinice koje su išle ispred ili neposredno iza jedinica u nastupanju i raščišćavale teren. Oznaka "Provereno min net" je bila vidljiv dokaz koji se uvek stavljao na zgradu, da bi svi mogli da vide da u objektu više nema mina, da je bezbedna. Da su bili u pravu i da je ta praksa itekako bila opravdana, svedoči primer zgrade na Studentskom trgu koju su Nemci minirali nedugo pre nego što su Sovjeti uspeli da dođu. Poginuli su svi stanari koji su bili u podrumu - otkriva Gajić.

Dva meseca čišćenja Beograda

Deminiranje i obeležavanje bezbednih zgrada počelo je već tokom bitke za oslobođenje Beograda, od prvih povlačenja Nemaca. Sa koliko je mesta pretila smrt govori činjenica da su Sovjeti na čišćenju grada radili dva meseca.

Grafiti "Provereno min net“, simboli bezbednog života u tek oslobođenom gradu, omaž su dobili 1965. godine filmom "Provereno nema mina", snimljenim u sovjetsko-jugoslovenskoj produkciji, a opevao ih je i Bora Đorđević u čuvenoj pesmi Riblje čorbe - "Pravila, pravila".

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

RODITELJI, POČELE SU PRIJAVE ZA DOBIJANJE KARTICA ZA POPUST U BEOGRADU: Ušteda od 300 do 500 evra!

RODITELJI, POČELE SU PRIJAVE ZA DOBIJANJE KARTICA ZA POPUST U BEOGRADU: Ušteda od 300 do 500 evra!

Kartice "Tri plus" u opštini Zemun

Kartice "Tri plus" u opštini Zemun

Radno obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Radno obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

RELJEFI OD KOJIH ZASTAJE DAH: Završena restauracija spomenika knezu Mihailu na Trgu republike! (FOTO)

RELJEFI OD KOJIH ZASTAJE DAH: Završena restauracija spomenika knezu Mihailu na Trgu republike! (FOTO)

VESIĆ: Beograd postaje ono što mu odavno pripada - centar Balkana!

VESIĆ: Beograd postaje ono što mu odavno pripada - centar Balkana!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd