fbpx
Skip to main content
Nemačka

''Tiršova 2'' biće najsavremenija klinika u regionu: Investicija vredna 75 miliona evra!

Foto: Profimedia
Završavaju se sve neophodne pripreme za početak gradnje nove Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2"

- Nova klinika nalaziće se između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije, nedaleko od "Tiršove 1" i nadomak auto-puta. U izgradnju i opremanje biće uloženo oko 75 miliona evra- istakao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Vučević, Radojičić i Vesić: Želimo da se čvršće povežemo kroz omladinske organizacije, univerzitete, sport i kulturu

Vučević, Radojičić i Vesić: Želimo da se čvršće povežemo kroz omladinske organizacije, univerzitete, sport i kulturu

"Glavni grad je investicioni centar regiona" Radojičić: Beograd na vodi je simbol promena i modernije Srbije

"Glavni grad je investicioni centar regiona" Radojičić: Beograd na vodi je simbol promena i modernije Srbije

Radojičić: RIZIK OD ZARAŽAVANJA U ŠKOLAMA MINIMALAN, praćenje dece i pažnja moraju biti deset puta veći

Radojičić: RIZIK OD ZARAŽAVANJA U ŠKOLAMA MINIMALAN, praćenje dece i pažnja moraju biti deset puta veći

Kako je on rekao, završen je urbanistički projekat, idejno rešenje i očekuje se da će lokacijski uslovi biti dobijeni narednih dana.

- U okviru pripremnih radova, značajan korak je izgradnja pristupnih saobraćajnica, pre svega da nova klinika bude povezana sa auto-putem, da pacijenti brže stignu do lekara. Na novu dečju kliniku čekalo se decenijama. To će biti najsavremenija dečja bolnica, ne samo za Beograd, Srbiju već i u regionu. Temelj za novu bolnicu očekuje se u prvim mesecima naredne godine - naglašava gradonačelnik.

Radojičić je dodao kako se sve precizno i postupno planira kako se ne bi bilo grešaka.

- Po izgradnji, sve će biti u skladu sa najvišim standardima koji postoje. Klinika će imati više od 30.000 kvadrata. To je plan u ovom trenutku, ali važnije od kvadrature jeste da to bude najbolje i fleksibilno. Videli smo sada u vreme korone šta znači imati fleksibilan zdravstveni sistem - kaže Radojičić. 

Imajući za primer predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji jednom mesečno obilazi napredak na radovima na izgradnji Kliničkog centra Srbije, gradonačelnik Beograda kaže da će često posećivati radove na izgradnji ''Tiršove 2''.

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je ukazao na to da se na izgradnju ove važne klinike čekalo vise od 10 godina, uprkos tome što je Srbija još 2006. godine ratifikovala ugovor za kredit koji je predviđao rekonstrukciju i izgradnju te ustanove.

Dodaje još, da kada je u pitanj izgradnja KCS da će nove kule i njeno opremljene biće završeno do septembra naredne godine, te da će se potom obnoviti stara kula, ali i sve klinike u okviru Kliničkog centra Srbije. 

OBNOVA KLINIČKIH CENTARA U ŠIROM ŠRBIJE

Gradilišta na ovim projektima koji su od suštinskog značaja za kvalitet život agrašana Srbije niču u Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Kikindi, Prokuplju.

Uskoro će radnici biti i na gradilištu novih kliničkih centara u Novom Sadu i Kragujevcu. U međuvremenu, širom Srbije se renovira ili gradi - od "Dedinja 2" u Beogradu, do bolnica u Leskovcu, Pirotu, Loznici, Kikindi.

Ekipa RTS obišla je bolnicu u Prokuplju koja ima 30.000 kvadratnih metara i u kojoj će se lečiti 80.000 građana Topličkog okruga.

klinicki-centar
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nalazimo se ispred nove bolnice, novog zdravstvenog objekta u Prokuplju, sa čijom se izgradnjom stalo još pre 40 godina. Celokupna investicija ove rekonstrukcije i izgradnja novog operativnog bloka, koji će se sastojati od četiri operacione sale, iznosi 35 miliona evra - kaže dr Snježana Arsić, direktorka Bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju.

U poslednjih nekoliko godina u zdravstvo Srbije uloženo je više nego u prethodnih 40 ili 50. Jedan od ključnih izazova pred Srbijom i novom Vladom i ubuduće, biće jačanje zdravstvene moći, jer je zdravstveni sistem snaga jedne države, poručuje predsednik Aleksandar Vučić u gotovo svakom obraćanju.

- Jedno je ulaganje u infrastrukturu zdravstvenu, u bolnice, Kliničke centre, domove zdravlja, a drugo je ulaganje u plate i životni standard naših lekara i medicinskog osoblja. Treća stvar je ulaganje u obrazovanje medicinskih radnika - kaže predsednik Srbije.

U ovom trenutku godišnje se za zdravstvo izdvoji oko 2,4 milijarde evra, što je ukupni budžet Crne Gore ili Republike Srpske, naglašava predsednik i obećava da će izdvajanja biti i veća.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd