Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more vest Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

kontejneri

Razvoj reciklaže u Beogradu: Nova funkcija podzemnih kontejnera

Foto: Promo
JKP "Gradska čistoća" pustilo je u rad 202 podzemna kontejnera, na ukupno 133 lokacije širom Beograda.

Radi se o postojećim dotrajalim ili nefunkcionalnim podzemnim kontejnerima, koji više ne mogu da se koriste za odlaganje komunalnog otpada. Kako bi ipak ostali u funkciji, kontejneri su adaptirani i u njima se ubuduće može odlagati mešoviti i selektovani reciklabilni otpad.

Posle dužeg vremena brojni podzemni kontejneri konačno su vraćeni u funkciju, bezbedni su za korišćenje, a sa novom funkcijom u službi reciklaže imaće i mnogo značajniji učinak od njihove prvobitne namene. Ekipe JKP "Gradska čistoća" su prethodnih nekoliko meseci intenzivno radile na zatvaranju i adaptaciji velikog broja podzemnih kontejnera postavljenih za odlaganje komunalnog otpada.

Na lokacijama gde je to bilo moguće, izvršena je prenamena podzemnih kontejnera u kontejnere za prikupljanje selektovanog ili mešovitog reciklabilnog otpada, a svi ostali su zatvoreni i zamenjeni nadzemnim kontejnerima. Svi kontejneri su dostupni i osobama sa invalitetom, jer su prorezi za ubacivanje otpada postavljeni nisko i sa prednje strane kontejnera.

kontejneri
Foto: Promo

Do sada je u Beogradu postavljeno 57 reciklažnih ostrva u okviru kojih se nalazi 171 kontejner za prikupljanje selektovanog reciklažnog otpada, a 98 lokacija pokriva 198 podzemnih kontejnera namenjenih za odlaganje reciklabila. Novi, podzemni reciklažni kontejneri, kojih sada ukupno ima 400, su još jedan segment zalaganja JKP "Gradska čistoća" da stvori što bolje uslove i omogući sugrađanima da u što većem broju uzmu učešće u vršenju primarne selekcije reciklabilnog otpada.

Na taj način značajno se utiče na zaštitu životne sredine i širenje ekološke svesti. Cilj ovog projekta je uvođenje evropskih standarda koji se primenjuju u razvijenim zemljama i daju odlične rezultate, po pitanju odgovornog rukovođenja otpadom.

- Beograd ima strateške planove za razvoj reciklaže kako bi kao evropska metropola u narednih nekoliko godina dospeo na nivo na kom može da parira drugim svetskim prestonicama po količini otpada koji se izdvaja za reciklažu. U ovom trenutku mesečni prosek reciklabila na nivou grada
iznosi od 700 hiljada do 900 hiljada kilograma takvog otpada, ali težimo ka tome da tu količinu, za početak, povećamo za 60 odsto. To možemo samo zajedno sa Beograđanima i zato ih ovom prilikom i pozivamo da se savesnoodnose prema otpadu, da koriste nova reciklažna ostrva i da tako svi zajedno generacijama koje dolaze ostavimo zdravu i očuvanu životnu sredinu – kažu u "Čistoći".

Kontejneri za plastiku, metal i papir

Svi podzemni reciklažni kontejneri su jasno obeleženi. Na njima je istaknuto za koju vrstu otpada su namenjeni i na koji način se koriste. Na lokacijama na kojima se nalaze po tri podzemna kontejnera namenjena prikupljanju reciklabila, jedan služi isključivo za odlaganje papira, drugi plastike, a treći za odlaganje metalne ambalaže. Na mestima gde postoje dvapodzemna reciklažna kontejnera, jedan je namenjen odlaganju mešovitog reciklabilnog otpada, a drugi za papirnu ambalažu, dok se na lokacijma gde se nalazi samo jedan kontejner odlaže mešoviti reciklabilni otpad.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd