fbpx
Skip to main content
Zemun

Rekonstruisana srednjovekovna tvrđava na Gardošu

Foto: Opština Zemun
Gradska opština Zemun nastavlja sa politikom ravnomernog razvoja

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić sa zamenikom gradonačelnika Grada Beograda Goranom Vesićem, državnim sekretarom Ministarstva pravde Mirkom Čikirizom, državnim sekretarom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dr Miroslavom Kneževićem, direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliverom Vučković i pomoćnicom direktora Turističke organizacije Beograda Irenom Aleksićem 12. decembra obišao je uređenu tvrđavu i gardoški plato.

Zvaničnici ministarstva, grada i opštine uverili su se u kvalitet radova obnovljene jugoistočne kule sa istočnim zidom i pripadajućom terasom bedema (citadelom), zatim sa obnovljenom severoistočnom, jugozapadnom i severozapadnom kulom sa severnim, zapadnim i južnim zidom. Bila je to prilika da se ukaže na značaj saradnje opštine Zemun sa građanima, koja je u okviru projekta ''Da se radi i gradi po tvom'' uložila oko 15 miliona dinara da se rekonstruiše i restaurira stepenište koje se prostire od Lagumske ulice do gardoške terase, a koje je takođe deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna.

Tvrđava
Foto: Opština Zemun

- Gradska opština Zemun nastavlja sa politikom ravnomernog razvoja. U prilici smo da se uverimo kako rezultati jedinstvene politike resornih ministarstava Vlade Republike Srbije, sekretarijata Grada Beograda i Gradske opštine Zemun daju rezultate. Ponosni smo na činjenicu da smo jedan veliki projekat sanacije tvrđave, koja je karakteristična za Gardoš, priveli kraju. U ime svih građana Zemuna prenosim pozdrave i jedno veliko hvala svima koji su pomogli da naša tvrđava zasija novim sjajem - rekao je predsednik Matić, uz napomenu da će opština Zemun i sledeće godine raditi na sanaciji svih pristupnih stepeništa, ulica koje vode ka Gardošu, kako bi ova kulturno zaštićena celina postala pravi turistički raj.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je podsetio prisutne da je vrednost radova iznosila 34 miliona dinara. U tu svrhu Ministarstvo pravde je iz oportuniteta obezbedilo 12 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 12 miliona dinara i Grad Beograd oko 10 miliona dinara i zahvalio se resornim ministrima i njihovim saradnicima što su imali sluha za ovaj značajan projekat.

Tvrđava
Foto: Opština Zemun

- Sada je na redu izrada projekta sanacije Milenijumske kule kako bi uz finansijsku pomoć Republike Srbije i međunarodnih donatora rekonstruisali ovaj turistički dragulj. Zavod za zaštitu spomenika završava projekat revitalizacije ograde Zemunskog groblja, koje je takođe istorijski spomenik. Ulice se restauriraju, tako da se Gardošu vraća osnovna funkcija, a to je turizam, ali i obrazovanje, kako bi mlade generacije znale svoju istoriju - rekao je Vesić.

Zemunska tvrđava je spomenik kulture, jedan od prvih utvrđenih u našoj zemlji 1946. godine. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Rade Mrlješ i Ivana Konta su 2016. godine je uradilio projekat.
Cilj izrade ovog projekta bio je da se ostaci bedema Zemunske tvrđave konsoliduju i restauriraju u onoj meri koliko postoje pouzdani podaci o njenom izgledu, ali i da se afirmiše jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu. Takođe je važno da se kroz prezentaciju kulturnog dobra prepozna osnovni oblik citadele, kao i njena forma. Obnova Zemunske tvrđave je čin očuvanja identiteta starog Zemuna.

Tvrđava
Foto: Opština Zemun

Kroz istoriju tvrđava je bila simbol moći, osmatračnica i vidikovac. U narodu je poznata i kao Kula Sibinjanin Janka – u spomen na mađarskog velikaša Janoša Xunjadija, viteza, princa namesnika i borca protiv Turaka, opevanog u srpskim narodnim pesmama.

Tvrđava
Foto: Opština Zemun

Gardošku tvrđavu obišli su i članovi Veća GO Zemun Ana Beočanin, Predrag Jevremović, Stevan Rodić i sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19