Utorak 19. mar 2024.
beograd,kalemegdan

Simbol Beograda u teškom stanju, sledi hitna DEMONTAŽA! Ni najstariji ne pamte ovakav slučaj!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada raspisao je javnu nabavku za izradu projekta statičke sanacije simbola Beograda. Rekonstrukcijom se predviđa demontaža i ponovno vraćanje bronzane skulpture.

Zbog toga je Zavod za zaštitu spomenika raspisao javnu nabavku za izradu projekta statičke sanacije ''Pobednika''.  To je urađeno na osnovu zaključka gradonačelnika.

Raj za strastvene čitaoce: Danas počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

- Kompletna restauracija spomenika podrazumeva restauraciju bronzane skulpture, stuba i postamenta. U okviru sanacije i restauracije potrebno je da se izvrši 3D skeniranje, izradi tehnička dokumentacija, popišu sva oštećenja kamene obloge stuba i postamenta, uradi projekat restauracije i konzervacije bronzane skulpture, utvrđivanje metoda čišćenja skulpture, spajanje razmaknutih delova i njihovo kvalitetno zavarivanje - objasnila je Nevenka Novaković, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Beograd, Pobednik
Foto: Profimedia

Projekat sanacije obuhvata pregled postojeće projektne dokumentacije, projekat jačanja temelja, način demontaže i montaže skulpture, skele, stanja nosivosti mosta ispred Sahat kapije.

Spomenik ''Pobednik'' postavljen je delimično na nasipu što je vrlo brzo dovelo do pomeranja obeležja iz vertikalne ose i njegovo naginjanje na jednu stranu. Zbog toga je od 1989. do 1991. godine rađena obnova, a 1996. godine su ojačani temelji.

BEOGRAD DOBIJA NAJBOLJI BUS NA SVETU! U njemu će beskućnici moći da se ŠIŠAJU, KUPAJU, a čeka ih VELIKO IZNENAĐENJE

Tada su utisnuti šipovi, sli su oni ostali u mekom nasipu tako da sanacija nije u potpunosti sprečila pojavu dodatnih sleganja jednog dela temelja.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2016. godine dao je ekspertsko mišljenje o stanju spomenika u kome je zaključeno da je naginjanje proces koji traje i ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja.

Pre 74 godine Beograd je oslobođen od nemačkog okupatora: KRVAVA BORBA za prestonicu trajala je OSAM DANA

- Projektom rekonstrukcije predvideće se demontaža i ponovno vraćanje skulpture da bi se obavili konzervatorski radovi. Projekat statičke sanacije podrazumeva i izradu skele uz pomoć koje će se obaviti bezbedno spuštanje, podizanje i montaža skulpture. Stub i postament se neće demontirati. Na platou u neposrednoj blizini spomenika biće postavljena privremena radionica u kojoj će se vršiti konzervacija skulpture - kaže Novakovićeva.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd