Skip to main content
Siniša Mali

Siniša Mali obišao početak radova: Gradi se nova autobuska stanica, još jedno ispunjeno obećanje (FOTO)

Foto: Beoinfo
"Još jedna kockica u mozaiku izgradnje saobraćajne infrastrukture u Beogradu"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na početku izgradnje nove centralne autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu. Pripremni radovi započeti su juče, kako je i najavljeno, a u narednih mesec, do mesec i po dana biće uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta.

– Ova stanica će biti jedinstvena u Evropi jer će obuhvatati međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Površina stanice će biti 13.000 kvadratnih metara, dok je vrednost radova oko 25 miliona evra. Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće „Beogradska autobuska stanica” novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica – rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da izgradnja nove autobuske stanice predstavlja još jednu kockicu u mozaiku izgradnje saobraćajne infrastrukture u Beogradu.

– Prokop smo čekali četiri decenije i on je od pre dve godine u funkciji. Danas ispunjavamo još jedno obećanje jer počinjemo da gradimo autobusku stanicu, a ostaju nam novi savski most, most preko Dunava kod Ade Huje i centralni tunel koji će povezivati Savski afmiteatar sa Bulevarom despota Stefana. Prema sadašnjim planovima, 2020. godine počećemo izgradnju metroa i zajedno sa razvojem "Bg voza", autobuska stanica predstavlja deo plana sređivanja saobraćajne infrastrukture i smanjenja gužvi u gradu. Svakog dana sa postojeće autobuske stanice imamo 1.200 polazaka, što stvara veliku gužvu. Takođe, izgradnjom nove autobuske stanice omogućićemo da projekat "Beograd na vodi" uđe u drugu fazu razvoja – dodao je Mali.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović istakao je da će nova autobuska stanica biti najveća u Evropi i naglasio da će imati više od 50 perona i 70 parking mesta za autobuse.

– Saobraćajni institut CIP projektovao je buduću autobusku stanicu i ona će biti po svim evropskim standardima. Ovo će biti najbolja, najlepša autobuska stanica u Evropi – rekao je Ignjatović.

Goran Vesić poručio: Od danas na Vračaru akcija pomoći za beskućnike

Arhitekta Vladimir Lojanica, koji je osvojio prvu nagradu na međunorodnom konkursu za objekat autobuske i železničke stanice, istakao je da se radi o velikom saobraćajnom čvoru koji će objediniti autobuski i železnički saobraćaj.

– Pored staničnog objekta autobuske i železničke stanice, tu će se nalaziti i objekti komercijalnog karaktera na ukupnoj površini 180.000 kvadratnih metara koji će se graditi u odrđenim fazama. Sam objekat stanice će imati 13.000 kvadratnih metara i po svom izgledu biće uklopljen u modernistički ambijent Novog Beograda i predstavljati novi simbol ovog dela grada. U pitanju su objekti koji će svojim funkcionalnim rešenjima raslojavati saobraćajna kretanja i omogućiti nesmetano funkcionisanje autobuske stanice, uz prostrane stanične platoe i trgove koji će doprineti poboljšanju orijentacije i boljem kretanju kroz autobusku stanicu – kazao je Vladimir Lojanica.

Danas je svečano položen kamen temeljac: GRADI SE DRUGA KULA UŠĆE (FOTO)

Generalni direktor BAS-a Anđelko Mučibabić kazao je da je ovo istorijski trenutak jer postojeća autobuska stanica radi već 51 godinu. 

– Zadovoljan sam početkom radova na novom objektu i nadam se da će svi budući korisnici biti zadovoljni novim objektom i kvalitetom usluge. Mi ćemo opravdati poverenje koje smo dobili i nastojaćemo da ovu stanicu reprezentujemo na najbolji način – naveo je Mučibabić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd