fbpx
Skip to main content
Sinisa Mali

​Siniša Mali otkriva zašto Beograd ima 94 hotela i zašto se na Dorćolu upravo gradi još jedan

Foto: SD/ilustracija
​U Beogradu više nema turističke sezone, ona traje cele godine​

Hoteli su srce i duša turističkog razvoja u svakoj zemlji. Bez obzira da li ste krenuli da vidite Ajfelov toranj, Tadž Mahal ili Kalemegdan, ako ne postoji mesto na kome možete da prenoćite, dobijete hranu i piće, nećete se tu zadržavati duže od 24 časa, koliko je neophodno da bismo uopšte govorili o turizmu. 

Koliki značaj ugostiteljstvo ima za turizam najbolje oslikava podatak da od ukupne turističke potrošnje u toku putovanja, na ugostiteljske usluge odlazi preko 60%, govore statistički podaci. 

 Hilton usred Beograda

Sinisa Mali
Foto: SD/ilustracija
Beograd u pet tačaka

U trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu, Beograd je proglašen šampionom poslovnog-biznis turizma sa 800 miliona dolara deviznog priliva, prema odluci stručnog žirija Međunarodne turističke patrole Sacen International. 

► Prema pisanju "Lonely Planeta", vodećeg svetskog turističkog vodiča, Beograd sada konkuriše Berlinu kao destinacija za zabavljanje 

► Za 11 meseci 2017. godine, Srbija je registrovala skoro tri miliona noćenja stranih gostiju, najviše u Beogradu

► Koliko je turizam važna privredna grana u Beogradu, svedoči činjenica da je svaki deseti Beograđanin u nekoj oblasti koja je vezana za turizam

► Beograd više nema turističku sezonu, jer turisti sada dolaze tokom cele godine.

Poslednji u nizu beogradskih hotela je Hilton, koji je izgrađen na ruševinama u samom centru grada, kod Slavije, gde je godinama stajao prizor koji je ružio ovaj frekventni krug dvojke. 

Hilton je prvi internacionalni lanac hotela na svetu kojim upravlja kompanija Hilton Worldwide, i jedan od najskupljih brendova na svetu, koji se nalazi u više od 90 svetskih gradova, a Beograd je postao jedan od njih. 

Pitali smo gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da li ima potrebe za još hotela u Beogradu:

 -S obzirom na to da broj turista kontinuirano raste, verujem da to jeste neophodno i da će sa godinama rasti i broj hotela. Pre tri i po godine u gradu smo imali 67 hotela a danas ih imamo 94. Drago mi je što, osim poznatih lanaca kao što je Hilton, i naši domaći investitori grade hotele, pa sam tako nedavno imao priliku da sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem postavim kamen temeljac za novi hotel Mona na Dorćolu- rekao je Mali za naš portal, 

Činjenica je da za beogradske hotele uvek ima zainteresovanih investitora, jer se više isplati uložiti u izgradnju hotela u Beogradu nego u Cirihu, zato što je cena prenoćišta gotovo jednaka, a troškovi manji.  Ugostiteljstvo je primarni uslov i najvažniji privredni činilac turizma. Zato je neophodno neprestano ojačavati njegovu ljudsku, materijalnu i prostornu komponentu.

  Zarada Beograda od turizma  

Siniša Mali
Foto: SD/ilustracija

-Beograd je samo tokom prošle godine od turizma zaradio oko 800 miliona evra, a ove godine nam je cilj da zaradimo milijardu evra od te privredne grane. Više faktora na to utiče, morao je da se sklopi jedan mozaik kako bi Beograd postao atraktivna turistička destinacija. Mi smo najpre aktivirali međunarodnu saradnju, potpisali smo protokole o saradnji sa Moskvom, Seulom, Šangajem, Minskom, Teheranom… Imali smo uspešne manifestacije “Dani Beograda u Moskvi”, “Dani Beograda u Minsku”, “Dani Pekinga u Beogradu”... Sve to je zahtevalo naporan rad, mnogobrojne pripreme ali uspeli smo da Beograd predstavimo na najbolji način. Većem broju turista svakako doprinose i dve nove direktne linije našom nacionalnom avio kompanijom “Er Srbija” - u Njujork i Peking, jer smo time postali “hub” regiona ​- rekao je Siniša Mali.

Gondola usred Beograda​

Siniša Mali
Foto: SD/ilustracija

Međutim, ono što je turistima posebno zanimljivo, ali i Beograđanima, je izgradnja gondole, koja će povezivati Kalemegdan i Ušće. Pitali smo Malog kako pokazujemo da je Beograd prijateljski grad za strance:

-Stavljamo grad na raspolaganje strancima tako što imamo nove info table koje su po prvi put i na kineskom i ruskom jeziku, imamo kvalitetan sadržaj u gradu tokom novogodišnjih praznika, grad nikad nije bio lepše okićen…I jedan od najvažnijih projekata koji su u planu, a koji je upravo važan za razvoj turizma, je izgradnja gondole koja će da povezuje Kalemegdan sa parkom Ušće. Ona će biti svojevrsna atrakcija, pogotovo uzimajući u obzir da sređujemo taj park, i da on već sada potpuno drugačije izgleda. Sve to utiče na veći broj turista.  
 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd