fbpx
Skip to main content
240 godina molitvenog i službenog postojanja

SLAVA I JUBILEJ BOGORODIČINE CRKVE U ZEMUNU: Patrijah srpski Irinej održao svečanu liturgiju (FOTO)

Foto: Gradska opština Zemun
Obeleženo 240 godina molitvenog i službenog postojanja

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu obeležila je 21. septembra hramovnu slavu Malu Gospojinu i 240 godina molitvenog i službenog postojanja. Povodom ovog značajnog datuma manastir Hilandar darovao je sabornom zemunskom hramu ikone Presvete Bogorodice Jerusalimske i Bogorodice Trojeručice sa Hilandara.

AUTOBUSKA I ŽELEZNIČKA STANICA U BEOGRADU ODUZIMAĆE DAH: Lokacija je BLOK 42, imaće 65 perona (VIDEO)

AUTOBUSKA I ŽELEZNIČKA STANICA U BEOGRADU ODUZIMAĆE DAH: Lokacija je BLOK 42, imaće 65 perona (VIDEO)

BEOGRAD I KOSOVSKA MITROVICA "MEŠAJU KRV": Vesić odlučan u pomoći glavnog grada ugroženim Srbima

BEOGRAD I KOSOVSKA MITROVICA "MEŠAJU KRV": Vesić odlučan u pomoći glavnog grada ugroženim Srbima

OSTAVILI SU NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI BELOG GRADA: Odužićemo im se spomenikom i mestom u večnosti

OSTAVILI SU NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI BELOG GRADA: Odužićemo im se spomenikom i mestom u večnosti

Na početku molitvenog sabranja Patrijarh srpski Irinej i iguman manastira Hilandar Metodije osveštali su ikone.

Arhijerejsku liturgiju služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej uz sasluživanje igumana Metodija i zemunskog sveštenstva. 

Hramovnoj slavi prisustvo je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i opštinsko rukovodstvo, predstavnici institucija, kao i mnogobrojni građani Zemuna.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice i danas je centar crkvenog života, kao što je od dana gradnje 1780. godine, bio za srpsku, cincarsku i grčku zajednicu u Zemunu, kada je osnovana druga po redu zemunska parohija. 

Hram je rađen po projektu arhitekte Mauricijusa Rabla, a izvođač radova je bio Jozef Felber. Ikonostas, rad novosadskog piltora Aksentija Markovića, postavljen je u hram 1788. godine. Rađen je u duhu klasicizma. Devet monumentalnih slika na zidovima naosa i priprate iz 1937. godine radio je akademski slikar Andrija Bicenko u al-seko tehnici. Kovana ograda oko porte hrama delo je majstorske ruke gradskog kovača i veterinara Jovana Petrovića-Kovača, oca slikara Živka Petrovića. Godine 1947. Čeh Antun Kniha je radio na čišćenju i retuširanju ikonostasa koji je pretrpeo velika oštećenja od gelera prilikom bombardovanja 1944. godine. Zvonik i fasada su obnovljeni 1979. godine. U proteklih nekoliko desetina godina radilo se na generalnoj opravci eksterijera i enterijera hrama i Srpskog doma. 

U porti Bogorodičinog hrama Srbska crkvena opština zemunska sagradila je 1822. godine novu školsku zgradu, tada najveću u gradu, da bi se na tom mestu, po planovima zemunskog arhitekte Koste Atanaskovića Stanišića sazidao Srpski dom. Osvećen je rukom srpskog patrijarha Lukijana Bogdanovića 1909. godine. U jednom krilu zdanja nalazi se parohijski dom, a u drugom, od 2019. godine smešten je Arhiv Srpske Pravoslavne Crkve. 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd