fbpx
Skip to main content
palma

SRBIJA POPUT ETIOPIJE: Rezultat promene klime? Kako su u Beograd dospele palme, retke vrste i egzotične bube

Foto:SD/Ilustracija/JKP Zelenilo-Beograd
Poslednjih godina smo svedoci promene klime u Srbiji koja se polako menja od kontinentalne do submediteranske

JKP "Zelenilo-Beograd" je pre nekoliko dana na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Vesić zaustavio izradu urbanističkih planova na Vračaru

Vesić zaustavio izradu urbanističkih planova na Vračaru

FESTIVAL KNJIGE UMESTO TRADICIONALNOG SAJMA: Omiljena manifestacija Beograđana ove godine u drugačijem formatu

FESTIVAL KNJIGE UMESTO TRADICIONALNOG SAJMA: Omiljena manifestacija Beograđana ove godine u drugačijem formatu

Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina.

Sa druge strane, biolozi konstantno viđaju razne vrste biljaka i životinja koje su migrirale iz toplijih krajeva. Pre nekoliko dana, kuću u Rumi napale su posebne vrste smrdibuba koje su stigle kod nas čak iz daleke Etiopije. Ova vrsta smrdibuba je viđena kod nas prvi put pre desetak godina, kada su kod nas počela topla i suva leta a blage zime.

Poslednjih godina smo svakako svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj, prema saopštenju JKP Zelenilo Beograd. Zime su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Šta se zapravo dešava sa klimom u Srbiji objasnio je klimatolog Vladan Ducić.

- Porast temperature je evidentan na globalnom nivou od 1987. do 2015. godine. Globalna temperatura je porasla za osam stepeni od sredine osamdesetih. Klima se svakako sporo menja, tako da ovo još nije ništa alarmantno.

Moraju godine i godine da prođu kako bi se utvrdile potencijalne opasnosti porasta temperature.  Temperatura u zemlji  jeste porasla ali nije još ništa drastično  da bi došlo do potpune promene ekosistema. Vrste svakako polako migriraju, i to je prirodan proces -  kaže Ducić. 

Biolog iz Udruženja Habi Prot, Bojana Nadaždin, koja radni vek provodi u istraživanju insekata u Srbiji, kaže da viđa vrste insekata koje je ranije imala priliku da vidi samo na Mediteranu.

- Promena u klimi je svakako uzrokovala da neke vrste insekata migriraju iz toplijih krajeva kod nas, jer im prija toplija klima. Vrste leptira koje smo do sada viđali samo na Mediteranu, na primer u Crnoj Gori, sada viđamo i u Srbiji.  Mediteranska smrdibuba poreklom iz Etiopije je stigla u našu zemlju pre nekoliko godina. Osolike muve takođe-  kaže Bojana.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd