Utorak 19. mar 2024.
SANU

Srpsko kulturno nasleđe u sigurnim rukama: Godinu dana digitalizacije u SANU spasilo 160.000 stranica istorije

Foto: Privatna arhiva
Po ugledu na svetske metropole i Beograd je krenuo na svoje dugo putovanje kroz digitalizaciju.

"Digitalni Beograd" budućnost je svih građana Srbije, a njegov preporod kroz puteve digitalizovanja sprovode mnogobrojni naučnici, umetnici, preduzetnici, ali i ustanove koje kroz svoj rad predstavljaju novo digitalno doba. 

U taj proces pre godinu dana krenula je i Srpska akademija nauka i umetnosti, kada je tog 19. novembra 2018. godine otvorila Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. 

Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU je jedinica SANU u kojoj se obavlja digitalizacija građe SANU od izuzetnog kulturnog značaja, kao i građa drugih ustanova kulture. Arhiv se nalazi u prostoru koji zauzima četiri nivoa u kome su zadovoljeni svi standardi koje zahteva digitalizacija kulturnog nasleđa – od regulisanih klimatskih uslova do boje zidova.

Umetnički kolaž Andreja Alfirevića: Izložba "SVETLO" donela "digitalnu renesansu" Beograđanima! (FOTO)

Umetnički kolaž Andreja Alfirevića: Izložba "SVETLO" donela "digitalnu renesansu" Beograđanima! (FOTO)

NAJVEĆI KULTURNI PROJEKTI: Digitalizacija u Istorijskom arhivu Beograda (VIDEO)

NAJVEĆI KULTURNI PROJEKTI: Digitalizacija u Istorijskom arhivu Beograda (VIDEO)

Građani u šoku! OVAJ DETALJ na beogradskom "Pobedniku" ipak NEĆE BITI IZMENJEN!

Građani u šoku! OVAJ DETALJ na beogradskom "Pobedniku" ipak NEĆE BITI IZMENJEN! 

- Očekuje se da će Arhiv u jednom trenutku biti u stanju da proizvede oko četiri do pet miliona digitalnih snimaka godišnje. Naravno, broj snimaka zavisi od vrste materijala koji se digitalizuje. Srednjevekovni rukopis iz 14. veka, na primer, digitalizuje se tri do četiri dana uz angažovanje tri operatera, dok novija izdanja Akademije mogu da se digitalizuju brzinom i do 2000 strana na sat. Do sada su digitalizovani deo Stare zbirke Arhiva SANU, manji deo retkih knjiga iz Biblioteke SANU i sva izdanja SANU u poslednjih 16 godina. Trenutno smo u procesu definisanja procedura digitalizacije, posebno kada je reč o metapodacima, i postavljanju standarda kvaliteta i vremena potrebnog za digitalizaciju različitih vrsta materijala. Na osnovu ovih standarda napravićemo procenu koliko je vremena potrebno za digitalizaciju u zavisnosti od vrste materijala - napominje akademik Aleksandar Kostić, predsednik Stručnog saveta Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

Srpska akademija nauka i umetnosti prepoznala je značaj digitalizacije kulturnog nasleđa za očuvanje nacionalnog identiteta, ali i važnost vrhunskog kvaliteta digitalnih snimaka i procedura koje prate digitalizaciju.

Arhiv SANU. ©SANU. Sva prava zadržana.
digitalizovana stranica iz knjige Apostoli i jevanđelja po danima čitanja, pergament, 13. vek
Arhiv SANU. ©SANU. Sva prava zadržana.

- Kada je u pitanju dragoceno srednjevekovno nasleđe, pažljivo pregledamo svaku knjigu iIi dokument, moramo da prelistamo svaku stranu pre nego što počne snimanje. Zatim se formira tim sa kojim se razrađuje plan snimanja. Pošto je materijal veoma star i fragilan, ne smemo doći u situaciju da ga na bilo koji način oštetimo. Koristimo i razna pomagala kako bismo izravnali stranice i time postigli vrhunsku oštrinu na kompletnoj površini snimka - objasnio je deo procesa digitalizacije građe stručni konsultant za digitalizaciju gospodin Branislav Vojnović.

SANU
Foto: Privatna arhiva

- U prvim godinama rada prioritet Audiovizuelnog arhiva biće digitalizacija kulturnog nasleđa koje se nalazi u SANU, s nadom da će u narednim godinama celokupna kulturna zaostavština koju čuva SANU biti digitalizovana i dostupna javnosti. Izvršene su obimne pripreme, nabavljena je vrhunska oprema, a proteklih šest meseci obavljena je i temeljna svakodnevna obuka operatera koji  rade na digitalizaciji. Do sada je digitalizovano više od  160.000 strana značajnih starih knjiga i dokumenata. Arhivistika ne poznaje brzinu, radi se pažljivo i polako, zato što dokumenta i knjige koje su nam date na digitalizaciju moramo da vratimo u istom stanju u kom smo ih primili. Zbog toga su utvrđene stroge procedure prijema i vraćanja građe. Godinu dana rada Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju je dovoljno da možemo da kažemo da je njegovo osnivanje imalo puno smisla i da će, kako vreme bude odmicalo, njegov značaj postajati prepoznatljiv ne samo u okvirima Akademije nego i u široj stručnoj i ostaloj javnosti – zaključuje gospodin Radoslav Zelenović, upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

Detaljnije o procesu digitalizacije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti možete videti i čuti u video snimku.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd