fbpx
Skip to main content
beograd

Šta znači SOKO u ruci pobednika na Kalemegdanu?

Foto: Srbija Danas
Čuveni spomenik u Beogradu

Kalemegdan je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park . Plato je, dok je tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu. Njegovo ime potiče od turskih reči kale (tvrđava) i mejdan (bojište).

Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači „breg za razmišljanje“.

Ovo mesto je preživelo mnoge bitke i nadživelo sve svoje osvajače. Uvek na raskrsinici Istoka i Zapada, bio je cilj gotovo svih uticajnih sila sa ovih prostora. Tako turbulentna istorija za sobom je ostavila mnoge priče koje su obeležile ovo mesto.

Odavde su na put polazili kraljevi i svetski lideri: OVO mesto u Beogradu već 133 godine sija istim sjajem

Misterija najstarije kuće u Beogradu: Kao garanciju ćutanja, graditelj platio GLAVOM (FOTO)

Postoje i mnogobrojne legende za koje se ni dan danas ne zna da li su skroz tačne ili se samo naslućuju. Ovo je tek nekoliko zanimljivosti o ćuvenoj beogradskoj tvrđavi.

1. Mađarska vojska je 1127. godine osvojila Tvrđavu i porušila deo utvrđenja. Kamen su iskorsitili za izgradnju Zemunskog grada. Vizantijci tri veka kasnije kamen koji je prešao preko Save vraćaju na Kalemegdan.

2. Stambol kapija, jedna od najpoznatijih simbola beogradske tvrđave, bila je mesto kraj kog su Osmanlije nabijali na kolac Srbe.

beograd,kalemegdan
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

3. Sahat kula je imala časovnik iz XX veka. Pušten je ponovo u rad 2003. godine, sa novim mehanizmom dok se stari čuva u muzeju.

4. Spomenik pobedniku je pun simbolike, a neki su i do danas ostali misterija. Međutim, za neke se zna šta predsavljaju. Soko u ruci spomeniku je tu da se mračne sile ponovo ne probude.

5. Opomenuti brojnim osvajačima koji su gazdovali tvrđavom i mračnim osmanlijskim dobom Srbi su hteli spomenik koji će ih opminjati na ta vremena. Mač koji drži pobednik je tu da se zle sile uplaše, ako se ponovo probude.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd