fbpx
Skip to main content
putnici u gradskom prevozu

ŠVERCERA U GRADSKOM PREVOZU JE BILO OD KADA JE SVETA I VEKA: Imali su metode kojim biste se danas ismejali (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Ljudi su oduvek bili dosetljivi.

Ako mislite da je švercovanje u gradskom prevozu nastalo sa Busplusom, komunalnom policijom i ovovremenim kontrolorima grdno se varate! To je prestonički problem "od kada je sveta i veka".

Strategije i onih koji bi da se voze, a da ne plate, i onih kojima je posao da ovakve hvataju su se istina promenile, ali je princip ostao isti - neplatišama nešto u stilu "ne možeš ti meni da naplatiš kaznu ako ne možeš da me uhvatiš", a ridžovanima "ako ne platiš, ne možeš da se voziš i tačka".

Evo kako su danas neki Beograđani u ozbiljnim godinama, u mladosti pokušavali da nadmudre kontrolore GSP-a.

NIKO NIJE JAČI OD BUS PLUS KONTROLE: Ni policajac NE MOŽE da se švercuje u BG vozu

Ko je stariji - kontrolor ili švercer?

Prvi izveštaji o neplaćanju karata pojavljuju se u novinama s kraja pedesetih godina. Beograd tek što je narastao i nakon Drugog svetskog rata postao višemilionski grad, pa je negde u to vreme stvorena i slika o gužvama i pretrpanim autobusima koja javni prevoz u prestonici prati i danas.

Godine 1951. karta je poskupela petostruko! Ulazilo se na jedna, zadnja vrata pored kojih je uglavnom sedeo kondukter. Ako to nije bio slučaj, kondukteri, obično dvoje su se kretali po vozilu. Ako bi neko i uspeo da se u gužvi provuče bez karte, sačekali bi ga kontrolori! I tako je Beograd dobio svoje prve “ridžovane”!

Evo po kom čoveku su kontrolori dobili nadimak RIDŽOVANI?

Ipak, ni šverceri nisu sedeli skrštenih ruku! Neplaćanje karte s kraja pedesetih godina i tokom šezdesetih uglavnom se povezuju sa delovanjem "problematične omladine”. Izveštaji kažu da "ovi mladići izgledaju opasno" i da se kontrolori plaše da im priđu jer "nose skakavce i sekirice”.

Druge neplatiše (valjda one malo manje opasne) nisu ni ulazile u prevoz već bi se vozile okačene sa spoljne strane i tako izbegli plaćanje karte. Dobro pogledajte ovaj snimak nastao na Beogradskim ulicama 1969. godine. Uočićete švercere u čak dva navrata:

Najbolji prijatelj svakog švercera - selotejp

Beograd je 1975. godine počeo sa uvođenjem mašina za poništavanje karata. Do 1978. godine kondukteri su zauvek napustili vozila GSP-a. Kontrolori su, naravno, ostali.

Osamdesete godine donele su popularne "pantljičare" - karte za više vožnji koje su se ubacivale u aparat koji ih je pečatirao.

Dosetljivi Beograđani onda su preko mesta gde je aparat udarao pečat lepili selotejp. Ako bi se desilo da kontrola uđe u gradski prevoz i traži karte na pregled oni bi ih pokazali uredno poništene. 

SVE TAJNE BEOGRADA: Znate li šta se još uvek nalazi ispod HOTELA MOSKVA?

Nakon izlaska iz prevoza jednostavno bi prstom obrisali mastilo i kartu mogli da koriste opet! Sistem je funkcionisao sve dok kontrolori ne bi malo pažljivije zagledali kartu... ili dok se ista ne bi bukvalno raspala u džepu od previše upotrebe.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd