Skip to main content
 • Read more Ljudi Društvo

  HLADAN I TMURAN DAN pred nama: Najviša dnevna 6 stepeni, a od srede PRAVA ZIMA

 • Read more Novak Đoković, Andre Agasi Tenis

  U KAKVIM SU ODNOSIMA NOLE I AGASI? Posle ovog SUSRETA u Melburnu sve je jasno (VIDEO)

 • Read more Internet Društvo

  Mreža prevaranata u Srbiji KRADE LIČNE PODATKE, a kad žrtve nasednu na mamac sledi NOVO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

 • Read more Misica Marbelje Hronika

  KRIMI OBRAČUN UMALO BIO FATALAN: Nakon bombe i borbe za život, španska misica POSLALA PORUKU! Sve zbog Strahinje!

 • Read more Kija Kockar Zadruga

  KIJA I SLOBA PONOVO U ZADRUZI! A tek povod! Prelepo SLAVLJE! Nebo će se otvoriti! SPEKTAKL! (VIDEO)

 • Read more Raketa Svet

  TRI, DVA, JEDAN: Ovako je američki ŠPIJUNSKI satelit lansiran u orbitu (VIDEO)

 • Read more Hrvatska, Jadran Posao

  Već traže radnike za sezonu na Jadranu, evo i plata koje nude

beogradska mumija

SVEŠTENIK DREVNIH BOGOVA U SRBIJI! Pogledajte REKONSTRUKCIJU LICA "Beogradske mumije", i kako je ZLATA VREDAN EKSPONAT dospeo kod nas (FOTO)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Youtube/printscreen/Beograd za početnike
Ulaz u odeljenje arheološke zbirke Filozofskog fakulteta bio je blokiran danas oko podneva, kada su se brojni posetioci uputili u posetu najimpozantnijem, vekovima starom, arheološkom eksponatu u glavnom gradu - "beogradskoj mumiji".

Uz stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja Ivane Minić, okupljeni su mogli čuti više o tome ko je beogradska mumija, čime se bavila, kako je dospela u Srbiju, ali i da saznaju o samom procesu mumifikacije.

Pozorište vrata otvara širom: Za sve stanovnike jednog dela grada, karte 20 odsto jetinije (FOTO)

Iza tajanstvenog sakrofaga, u zavojima tamne boje, skriveno je telo nekadašnjeg sveštenika po imenu Nesmin, koji je služio u Hramu staroegipatskog boga plodnosti Mina, kako mu i ime govori, jer Nesmin upravo znači "onaj koji pripada bogu Minu".

Smatra se da je sveštenik živeo u četvrtom veku pre nove ere, u vremenskom periodu između 300. i 350. godine. Poreklo mumije stare više od 2.300 godina, vezuje se za drevni grad Ahmin, a za njen premeštaj u Beograd zaslužan je srpski dobrotvor Mokričanin Hadži Pavle Riđički. On je 1888. godine na tržnici u Luksoru pronašao kovčeg, te je rešio da isti otkupi i biser misirske kulture sa obale Nila predstavi svom narodu, što je i učinio poklonivši potom unikatni eksponat Narodnom muzeju Beograda.

beogradska mumija
Rekonstrukcija lica Nesmina
Foto: Youtube/printscreen/Beograd za početnike

Kako je mumija podvrgnuta DNK analizi, ispitivanju rendgenom i skenerom, poznato je da potiče iz ptolemejskog perioda, da je u pitanju muškarac visine 165 centimetara, te da je od unutrašnjih organa srce očuvano. Zanimljiva je činjenica da je mozak mumije izvađen i to kroz nozdrve, kako je ranije bila praksa.

U kovčegu od tamarikovog drveta, dugačkom 182,5 centimetara, pronađeni su drago kamenje, nakit od zlata i fajansa, kao i amajlija koja predstavlja boginju Maat, srce Ib, egipatsko Udžat oko. Naučnici tvrde da je ova mumija jedinstvena u svetu, jer je uz nju pronađen i svitak papirusa, tj staroegipatska knjiga mrtvih koja se nalazila pod rukom mumije, blizu srca.

Nasmin leži na leđima, sa rukama prekrštenim na ramenima, a na prstima ruku i nogu, na noktima se i dalje mogu videti naznake zlata, što ukazuje da je pokojnik bio iz visokog društvenog staleža. Kovčeg je oslikan raznim bojama, a ispod okovratnika smešten je i lik boginje Nut raširenih krila, sa većim hijeroglifskim natpisom ispod. Pozlaćeni natpis jedan je od retkih citata iz "Knjige mrtvih", poglavlje "Za povratak duše u telo". Poznato je da je upravo ovo bio i razlog mumifikacije, koja je bila privilegija samo važnih ljudi. Misiri su verovali da će se duša nakon smrti vratiti u telo, ali samo ako je telo očuvano. Ovo verovanje i proces mumifikacije bili su aktuelni i u vreme Starog carstva i Rimljana, a naglo je prekinuta tek u sedmom veku nove ere.

Kustos je ovom prilikom otkrila i da je mumija pukla na jednom mestu, kod kolena, ali da je, zahvaljujući posebno izrađenoj vitrini, u daleko boljem stanju nego ranije.

beogradska mumija
Izložena mumija Nesmina
Foto: Youtube/printscreen/Beograd za početnike

Od davne 1888. godine, mumija je promenila mesto prebivališta mnogo puta. Najpre se nalazila u zadužbini kapetana Miše Anastasijevića, gde je bila izložena u staklenoj vitrini muzeja i to sve do bombardovanja istog, kada je zgrada pogođena granatom, a vitrina u kojoj se mumija nalazila razbijena. Mumija nije oštećena, ali nikada više nije otvoren poklopac kovčega. Kasnije je Narodni muzej premešten u Ulicu Kneza Miloša, a sa njim i mumija, izložena u prizemlju muzeja, uz eksponate iz praistorije.

Mumija je činila i stalnu postavku Muzeja kneza Pavla, gde se nalazila do početka Drugog svetskog rata. Kada je Narodni muzej preseljen u zgradu Uprave fondova, u postavci otvorenoj 1952. godine, kovčeg sa mumijom je izložen i do 1962. godine bio je deo stalne postavke, da bi tada bio sklonjen u muzejski deo. Putovanje Nesmin se nastavlja, te eksponat 1986. godine biva pozajmljen Galeriji umetnosti nesvrstanih zemalja u Podgorici, gde je čuvana u depou, jer se nije uklapala u socrealistički duh postavke galerije.

Usvojena inicijativa za spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću

Na zahtev Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, pokrenuta je inicijativa da mumija bude ustupljena fakultetu u edukativne i studijske svrhe, te je kovčeg sa mumijom 1992. godine prenet u Arheološku zbirku Filozofskog fakulteta, gde je i danas.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd