Skip to main content
 • Read more Luka Jović Fudbal

  LUKA JOVIĆ U BARSELONI: Selektor OTKRIO važnu stvar (FOTO)

 • Read more Protesti u Tirani Region

  (VIDEO) NAPETO U TIRANI: Hiljade opozicionara ispred parlamenta, policija GVOZDENOM OGRADOM BRANI ZGRADU!

 • Read more migranti Hronika

  AKCIJA NA GRANIČNOM PRELAZU VRŠAC: Carinici zaustavili voz, a onda je u vagonu usledilo IZNENAĐENJE!

 • Read more Beograd Društvo

  VOZAČI, PRIPREMITE SE: Vlasnike OVIH VOZILA čeka NOVI TROŠAK, a evo O ČEMU JE REČ

 • Read more policija Region

  DETALJI POTRESNOG SVEDOČENJA DEVOJČICE Otac monstrum INCEST pravdao seksualnim vaspitanjem!

 • Read more Milijana i Milojko VIP

  ŠTO SAD ĆUTIŠ?! Jovana uživo ODBRUSILA Srđanu zbog Milojka (74) i Milijane (21)! Njegov komentar - HIT!

 • Read more Mladen Krstajić Fudbal

  KRSTAJIĆ PRESEKAO! Selektor SRBIJE doneo važnu ODLUKU pred duel sa Portugalijom (FOTO)

beogradska mumija

SVEŠTENIK DREVNIH BOGOVA U SRBIJI! Pogledajte REKONSTRUKCIJU LICA "Beogradske mumije", i kako je ZLATA VREDAN EKSPONAT dospeo kod nas (FOTO)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Youtube/printscreen/Beograd za početnike
Ulaz u odeljenje arheološke zbirke Filozofskog fakulteta bio je blokiran danas oko podneva, kada su se brojni posetioci uputili u posetu najimpozantnijem, vekovima starom, arheološkom eksponatu u glavnom gradu - "beogradskoj mumiji".

Uz stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja Ivane Minić, okupljeni su mogli čuti više o tome ko je beogradska mumija, čime se bavila, kako je dospela u Srbiju, ali i da saznaju o samom procesu mumifikacije.

Pozorište vrata otvara širom: Za sve stanovnike jednog dela grada, karte 20 odsto jetinije (FOTO)

Iza tajanstvenog sakrofaga, u zavojima tamne boje, skriveno je telo nekadašnjeg sveštenika po imenu Nesmin, koji je služio u Hramu staroegipatskog boga plodnosti Mina, kako mu i ime govori, jer Nesmin upravo znači "onaj koji pripada bogu Minu".

Smatra se da je sveštenik živeo u četvrtom veku pre nove ere, u vremenskom periodu između 300. i 350. godine. Poreklo mumije stare više od 2.300 godina, vezuje se za drevni grad Ahmin, a za njen premeštaj u Beograd zaslužan je srpski dobrotvor Mokričanin Hadži Pavle Riđički. On je 1888. godine na tržnici u Luksoru pronašao kovčeg, te je rešio da isti otkupi i biser misirske kulture sa obale Nila predstavi svom narodu, što je i učinio poklonivši potom unikatni eksponat Narodnom muzeju Beograda.

beogradska mumija
Rekonstrukcija lica Nesmina
Foto: Youtube/printscreen/Beograd za početnike

Kako je mumija podvrgnuta DNK analizi, ispitivanju rendgenom i skenerom, poznato je da potiče iz ptolemejskog perioda, da je u pitanju muškarac visine 165 centimetara, te da je od unutrašnjih organa srce očuvano. Zanimljiva je činjenica da je mozak mumije izvađen i to kroz nozdrve, kako je ranije bila praksa.

U kovčegu od tamarikovog drveta, dugačkom 182,5 centimetara, pronađeni su drago kamenje, nakit od zlata i fajansa, kao i amajlija koja predstavlja boginju Maat, srce Ib, egipatsko Udžat oko. Naučnici tvrde da je ova mumija jedinstvena u svetu, jer je uz nju pronađen i svitak papirusa, tj staroegipatska knjiga mrtvih koja se nalazila pod rukom mumije, blizu srca.

Nasmin leži na leđima, sa rukama prekrštenim na ramenima, a na prstima ruku i nogu, na noktima se i dalje mogu videti naznake zlata, što ukazuje da je pokojnik bio iz visokog društvenog staleža. Kovčeg je oslikan raznim bojama, a ispod okovratnika smešten je i lik boginje Nut raširenih krila, sa većim hijeroglifskim natpisom ispod. Pozlaćeni natpis jedan je od retkih citata iz "Knjige mrtvih", poglavlje "Za povratak duše u telo". Poznato je da je upravo ovo bio i razlog mumifikacije, koja je bila privilegija samo važnih ljudi. Misiri su verovali da će se duša nakon smrti vratiti u telo, ali samo ako je telo očuvano. Ovo verovanje i proces mumifikacije bili su aktuelni i u vreme Starog carstva i Rimljana, a naglo je prekinuta tek u sedmom veku nove ere.

Kustos je ovom prilikom otkrila i da je mumija pukla na jednom mestu, kod kolena, ali da je, zahvaljujući posebno izrađenoj vitrini, u daleko boljem stanju nego ranije.

beogradska mumija
Izložena mumija Nesmina
Foto: Youtube/printscreen/Beograd za početnike

Od davne 1888. godine, mumija je promenila mesto prebivališta mnogo puta. Najpre se nalazila u zadužbini kapetana Miše Anastasijevića, gde je bila izložena u staklenoj vitrini muzeja i to sve do bombardovanja istog, kada je zgrada pogođena granatom, a vitrina u kojoj se mumija nalazila razbijena. Mumija nije oštećena, ali nikada više nije otvoren poklopac kovčega. Kasnije je Narodni muzej premešten u Ulicu Kneza Miloša, a sa njim i mumija, izložena u prizemlju muzeja, uz eksponate iz praistorije.

Mumija je činila i stalnu postavku Muzeja kneza Pavla, gde se nalazila do početka Drugog svetskog rata. Kada je Narodni muzej preseljen u zgradu Uprave fondova, u postavci otvorenoj 1952. godine, kovčeg sa mumijom je izložen i do 1962. godine bio je deo stalne postavke, da bi tada bio sklonjen u muzejski deo. Putovanje Nesmin se nastavlja, te eksponat 1986. godine biva pozajmljen Galeriji umetnosti nesvrstanih zemalja u Podgorici, gde je čuvana u depou, jer se nije uklapala u socrealistički duh postavke galerije.

Usvojena inicijativa za spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću

Na zahtev Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, pokrenuta je inicijativa da mumija bude ustupljena fakultetu u edukativne i studijske svrhe, te je kovčeg sa mumijom 1992. godine prenet u Arheološku zbirku Filozofskog fakulteta, gde je i danas.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd