fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

SVUDA ZA MANJE OD POLA SATA: Vesić otkrio kako izgleda treća linija metroa koja povezuje Novi Beograd i Banjicu (FOTO)

Foto: Beoinfo
Linija će imati 21 stanicu. kreće iz Surčinske ulice, a završava na Paunovom bregu

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, predsedavao je danas Radnoj grupi za izgradnju beogradskog metroa, koja je razmatrala rešenja i konceptualni dizajn treće linije metroa.

"PROTIV SKRAĆENJA RADNOG VREMENA" Vesić: Zašto Beograd da ispašta zbog kršenja mera na Kopaoniku?

"PROTIV SKRAĆENJA RADNOG VREMENA" Vesić: Zašto Beograd da ispašta zbog kršenja mera na Kopaoniku?

Beograđanka pozvala taksi nakon testiranja, pa doživela ŠOK! Evo da li smeju da vas odbiju ako imate koronu

Beograđanka pozvala taksi nakon testiranja, pa doživela ŠOK! Evo da li smeju da vas odbiju ako imate koronu

Burna noć u Beogradu: U šest udesa sedam povređenih, pune ruke posla za lekare Hitne pomoći

Burna noć u Beogradu: U šest udesa sedam povređenih, pune ruke posla za lekare Hitne pomoći

Sastanku su prisustvovali glavni gradski urbanista Marko Stojčić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor JKP "Beogradski metro i voz", Stanko Kantar.

Vesić je podsetio da se znaju trase prve dve linije metroa, a da se uporedo radi na rešenjima i konceptualnom dizajnu treće linije.

- Treća linija beogradskog metroa treba da poveže Novi Beograd i Banjicu. Linija će imati 21 stanicu: Surčinska ulica, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, Trg republike, Narodna skupština, Manjež, Višegradska, Prokop, Autokomanda, Vitanovačka, TC "Stadion", naselja Braća Jerković i Stepa Stepanović, Trošarina, Banjica i trolejbuska okretnica na Paunovom bregu - naveo je Vesić.

Istakao je da je predviđeno vreme vožnje od prve do poslednje stanice treće linije 34 minuta.

- Treća linija će imati ukrštanje sa prvom linijom na Trgu republike, a sa drugom linijom kod parka Manjež. Sa trećom linijom ćemo u potpunosti zaokružiti sistem beogradskog metroa, a Beograd će konačno dobiti uređen javni prevoz po uzoru na svetske metropole - ukazao je Vesić.

Dodao je da je razmatrana mogućnost povezivanja druge i treće linije metroa u Zemunu.

- Ta deonica bi uključila samo nekoliko kilometara i taj predlog je dat na razmatranje projektantu u ovom poslu, kompaniji "Ežis". Prema tom predlogu, treća linija bi ustvari počinjala tamo gde se završava druga linija. Takvu situaciju imamo u Mirijevu, gde se završavaju prva i druga linija. To rešenje bi dodatno olakšalo funkcionisanje stanovništva - kaže zamenik gradonačelnika Beograda.

metro
metro
Foto: Beoinfo

- Takođe smo uputili dopis Ministarstvu kulture da se stanica na Savkom trgu iskoristi i za izložbeni prostor Muzeja istorije Srbije, koji će biti smešten u bivšu zgradu železničke stanice - napomenuo je Vesić.

Kaže da je ideja da cela stanica bude dizajnirana u skladu sa ambijentom gde se nalazi. U maju će, dodaje, biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica beogradskog metroa.

- Pozvaćemo naše arhitekte s ciljem da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, da oslikava taj deo grada ili neki detalj iz istorije Srbije i Beograda - ukazao je Vesić, i podsetio da prva linija kreće da se radi u novembru ove godine, a da se njen završetak očekuje do 2028. godine.

- Druga linija će početi da se radi 2023. godine i biće završena do 2030. godine. U periodu između 2027. i 2030. godine očekujemo početak izgradnje i treće linije beogradskog metroa - najavio je zamenik gradonačelnika.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd