clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVO JE BEOGRAD ČEKAO, POGLEDAJTE NOVI TRG REPUBLIKE: Uporedili smo ga sa trgovima velikih evropskih gradova (FOTO)

31.08.2019. 11:02
Piše:
Srbija Danas
Trg Republike
Trg Republike / Izvor: Foto: Služba glavnog urbaniste
Posle jednogodišnjih radova koje su obeležili razni arheološki pronalasci, pre svega ostatci Virtemberške kapije, sutra će svečano biti otvoren rekonstruisani Trg republike, a dan pre najavljenog roka, građani će dobiti na upotrebu rekonstruisane saobraćajnice.

Uoči nove školske godine, a kako je ranije i obećao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, od subote 31. avgusta Trg republike ponovo je otvoren za saobraćaj.

- Svi radovi na Trgu Republike su završeni i ovaj javni prostor jutros u devet sati otvoren je za saobraćaj i pešake - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju Trga Republike, rekao je Vesić i čestitao kompaniji Štrabag i Direkciji za gradskog građevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu.

- Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole - rekao je Vesić.

Trg Republike
Trg Republike / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/RTS

Po ugledu na svetske metropole

O beogradskom Trgu republike se može govoriti samo u superlativima. Definitivno je najpoznatiji, najomiljeniji i najvažniji deo Beograda. Jedini superlativ koji do sada nije mogao da dobije je najlepši. Počevši od razlomljenih ploča na trgu, preko arhitektonske i estetske nejednakosti, trgu je očajnički bila potrebna rekonstrukcija.

Centralni gradski trg zahteva veliki i čist prostor, što nije bio slučaj sa prethodnim izgledom Trga republike, gde su se na manjem prostoru nalazile žardinjere, pešačka zona, zona za boravak i sedenje.

Trg republike
Trg republike / Izvor: Foto: Beoinfo

Poslednjih godina mnogo pažnje se poklanjalo revitalizaciji gradskih trgova, pa su skoro svi rekonstruisani ili je to u planu za naredne godine. Novo ruho dobili su Cvetni trg, Trg Slavija, a 1. septembra biće otvoren rekonstruisani Trg republike, na radost svih Beograđana i stanovnika Srbije.

Trg republike će izgledati kao pravi evropski trg. Nažalost, bilo je animoziteta, jer je cela stvar politizovana i određeni deo građana je prihvatio tu kritiku na račun izgleda trga bez ulaženja u suštinu da li su u pravu ili ne. 

Trg Republike
Trg Republike / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

I pored svih primedbi, novi Trg republike definitivno u potpunosti odgovara izgledu jednog savremenog evropskog grada, što ćemo i probati da vam dočaramo u nastavku teksta, gde vam pokazujemo kako izgledaju najvažniji trgovi evropskih prestonica.

Moskovski Crveni trg - Srce najveće svetske imperije

Crveni trg je ubedljivo najpoznatiji moskovski gradski trg. Veliki popločani prostor odvaja Kremlj, službenu rezidenciju ruskog predsednika, od istorijske trgovačke četvrti Kitaj-gorod. Kako se glavne moskovske ulice upravo odavde šire u svim smerovima, Crveni trg se često smatra središnjim moskovskim trgom i srcem cele Rusije. Od 1991. godine Crveni trg je uvršten na UNESKOv popis svetske baštine.

Na njegovom mestu se do XV veka nalazio veliki broj drvenih građevina, koje su zbog čestih požara srušene 1493 na zahtev cara Ivana III. Taj prostor postepeno se razvio u glavnu moskovsku pijacu i tržnicu. Trg se postupno izgrađivao i dobio današnji izgled.

 Crveni trg
Crveni trg / Izvor: Profimedia

Ime Crvenog trga nije izvedeno zbog boje ploča kojim je popločan. Nije izvedeno ni od crvene boje koja asocira na komunizam. Naime, u ruskom jeziku pridev krasni ima dva značenja. Prvo, glavno značenje je crveni, a drugo arhaično značenje je krasan, lep baš kao i u srpskom jeziku.

Sam trg je 300 m dug i 70 m širok, tačnije 24,750 kvadratnih metara.

Londonski Trafalgar skver - Uspomena na najveću bitku Britanije

Trg Trafalgar je prostrani popločani plato koji se nalazi u Londonu, i često se smatra centralnim gradskim trgom britanske prestonice. 

U početku je trg nazivan trgom Vilijama IV, a ime je promenjeno u čast velike britanske pobede 1805. godine nad Napoleonovom i španskom flotom, a koja se odigrala kod rta Trafalgar na jugu Španije.

Godine 1820, tadašnji princ je naredio arhitekti Džonu Nešu da započne sa zidanjem projekta ove oblasti. Međutim, današnja arhitektura trga je delo Ser Čarlsa Barija, i završen je 1845. godine. Poslednji put trg je rekonstruisan 2003. godine.

Trafalgar skver
Trafalgar skver / Izvor: Profimedia

Na severnoj strani trga se nalazi Nacionalna galerija. U njoj je jedna od najznačajnijih svetskih kolekcija zapadnoevropskog slikarstva iz perioda 1250-1900. Stalno je izloženo oko 2300 dela. Kolekcija je relativno mala, ali veoma kvalitetna, i godišnje je poseti 4-5 miliona posetilaca. Trafalgar je takođe dom čuvenom Nelsonovom stubu, spomeniku podignutom u čast britanskog admirala Horacia Nelsona koji je pobedio Napoleonove snage u pomorskoj bitci.

Trafalgar je veličine 110 puta 110 metara, tačnije 12.000 kvadratnih metara. Danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu, a poznat je i kao mesto gde se skuplja veliki broj golubova.

Briselski Veliki trg - Feniks koji se više puta uzdigao iz pepela

Veliki trg u Briselu je predstavlja sam turistički centar belgijske prestonice. Okružuju ga esnafske građevine od kojih su najpoznatije Kraljevska kuća i Gradsko veće.

Trg je najpoznatija turistička destinacija i najveća znamenitost u gradu, pored Atomijuma i fontane Maneken Pis. i od 1998. godine je uvršten na UNESKO-v spisak Svetske baštine u Evropi kao primer homogenog spoja javnih i privatnih građevina s kraja 17. veka koje pokazuju veliki stepen društvenog, političkog i kulturnog života ovog velikog trgovačkog središta.

Brisel
Brisel / Izvor: Profimedia

Veliki trg ima neverovatno zanimljivu istoriju, koja oslikava i turbulentnu istoriju Belgije. Gotovo je u potpunosti uništen 1695. godine, a trgovački esnafi su finansirali njegovu obnovu i posle četiri godine je zasijao punim sjajem. Početkom Prvog svetskog rata trg je bio jedna ogromna bolnica pod otvorenim nebom, i bio je zakrčen ranjenicima. Po nemačkom osvajanju grada na njemu su postavljene poljske kuhinje. Godine 1990. trg je postao pešačka zona, a 2010. je proglašen za najlepši evropski trg.

Proteže se na 68 x 110 metara (1.800 m²).

Atinska Sintagma - Centar grčke politike i trgovine

Trg Sintagma a neki ga još zovu Trg ustava je trg koji se nalazi ispred palate grčkog parlamenta u Atini. Nazvan je u čast Ustava koji je predložio nemački princ i prvi grčki novovekovni kralj Oto I Grčki, 3. septembra 1843.

Oko njega su smešteni luksuzni hoteli i poslovne zgrade, kao i najrazličitiji vidovi transporta, od metro linija 2 i 3 do autobusa koji vode do aerodroma.

Kolaps u Atni
Kolaps u Atni / Izvor: Profimedia

Trg karakteriše prepoznatljivi otvoreni prostor oivičen drvećem, a iznad trga se nalaze Zgrada Parlamenta (nekadašnja kraljevska palata) i spomenik Neznanom junaku.

Pomenuti spomenik Neznanom junaku je često mesto okupljanja turista, pošto je smena grčke garde Evzona, sa pompeznim marširanjem i čudnim uniformama, velika atrakcija. 

Sintagma se proteže na 156m sa 156m (23,336 m²).

Praške Staromestske namjesti - Duša Češke i turističko središte

Staromestske namjesti su trg u Starom mestu u prestonici Češke Republike. Nalazi se između Vaclavskih namjesti i Karlovog mosta, i tokom leta je trg gotovo zakrčen turistima iz celog sveta.

Nije ni čudo, sa obzirom da je trg prava oaza za strance koji dolaze da se dive mnogim građevinama raznih arhitekturalnih stilova, gotičkom crkvom Bogorodice pred Tinom poznatijom kao Tin katedrala i baroknom Crkvom Sv. Nikole. Na trgu je moguće videti i čuveni Astronomski sat, dok se sa Staromestske kule proteže panoramski pogled na Staro mesto.

Prag
Prag / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na centru trga se nalazi statua češkog religioznog propovednika Jana Husa koji je spaljen na lomači jer su njegova verovanja proglašena jeretičkim. Statua je podignuta 6. jula 1915. povodom obeležavanja 500 godina od njegove smrti.

Staromejstske namjesti nisu samo popularno mesto za turiste već se na tom trgu održavaju razne proslave (Nova godina), kao i praznične pijace (za Božić i Uskrs). Po potrebi se važne utakmice češkog nacionalnog tima prikazuju na video bimovima. 

Trg se prostire na 9.000 m².

Madridski Glavni trg - Slika stare prestonice koji obožavaju i Madriđani i stranci

Glavni trg u Madridu je prostrani javni prostor u samom centru španske prestonice. Izgrađen je između 1580-1619, u vreme vladavine Filipa III. Ovaj trg prosto vrvi od turista tokom cele godine. 

Današnja arhitektura Glavnog trga je delo Huana de Viljanueve, koji je rekonstruisao "madridsko srce" posle velikog požara 1790. godine. On je prvo tražio da se smanji visina zgrada koje okružuju trg, a zatim je i napravio velike ulaze koji su otvorili prostor.

Madrid
Madrid / Izvor: Profimedia/ilustracija

Plaza je zatvorena za saobraćaj 1960. godine, a ispod trga je izgrađena velika podzemna garaža. Danas je trg mesto na kom se izlažu umetnička dela, ali i uživa u sjajnoj hrani, šopingu i kulturnim performansima. 

I pored velikog broja turista Madriđani obožavaju svoj trg, i on za njih predstavlja pravo oličenje starog Madrida. Trg se prostire na 129m sa 94 m (12,126 m²).

Berlinski Potsdamer plac - Od zagušene saobraćajnice do svetske atrakcije

Potsdamski trg je najvažniji trg i saobraćajni čvor Berlina - glavnog grada Nemačke. Ime je dobio po Potsdamu, gradiću nadomak Berlina koji se u međuvremenu utopio u nemačku prestonicu.

Početkom XX veka trg je bio jedna od najopterećenijih saobraćajnica u Evropi. Gotovo je u potpunosti porušen bombardovanjem Berlina tokom Drugog svetskog rata. Kada je grad podeljen na Istočni i Zapadni Berlin posle rata, i trg je doživeo istu sudbinu i podeljen je. Posle izgradnje Berlinskog zida ovo područje grada je postalo totalno izolovano.

Potsdamer plac bio je prostor na kome su se održavali mnogi koncerti superzvezda. Trg je ponovo počeo da privlači pažnju kao atraktivna lokacija u blizini samog centra grada.

Potsdam
Potsdam / Izvor: Profimedia

Gradske vlasti su odlučile da površinu podele na četiri dela, koje su prodate  investitorima za gradnju novih zgrada. Tokom tog perioda Potsdamer plac je postao najveće gradilište u Evropi.

Trg dnevno poseti 70.000 turista i u svako doba dana trg je pun ljudi kao neizbežna stanica svakog posetioca Berlina. Na njemu se nalazi nekoliko bioskopa kao i muzej filma. Tu se održava i Berlinski filmski festival.

Rimska Pjaca del Popolo - Antička lepota podarena italijanskom narodu

Pjaca del Popolo ili Narodni trg je velika urbana plaza u centru Rima. U centru trga nalazi se egipatski obelisk koji je iz Egipta doneo prvi imperator Rima Oktavijan Avgust u desetoj godini p.n.e. Trg je vekovima korišćen kao mesto za egzekucije, a poslednje javno pogubljenje je izvedeno 1826. godine.

Sa jedne strane trga se nalaze dve crkve bliznakinje sagrađene u sedamnaestom veku, Santa Maria in Montesanto i Santa Maria dei Mirakoli. Na suprotnoj strani se nalazi stara rimska kapija ili vrata Flaminija koja je bila deo takozvanih Aurelijevih zidova, sagrađenih tokom vladavine imperatora Marka Aurelija.

Rim
Rim / Izvor: Profimedia

Do skoro trg je bio, slično svom parnjaku u Berlinu, potpuno zagušen saobraćajem i morem parkiranih automobila. Danas je kao i svi veliki trgovi pešačka zona, čime omogućava da se polako uživa u lepotama Stare dame.

Ovaj trg obuhvata površinu od oko 16.000 m² i može da primi oko 65.000 ljudi.

Pariski Konkord - Početak najvećih atrakcija francuske prestonice

Trg Konkord ("Trg sloge") je najveći trg Pariza, i drugi najveći trg Evrope. Nalazi se u centru grada, a od njega do Trijumfalne kapije vodi čuvena avenija Jelisejska polja

Trg je oblikovan između 1755. i 1775. kao trg Luja XV, i to samo da bi predstavljao odgovarajuće okruženje kraljevoj konjičkoj statui. Arhitekt je bio Žak Anž Gabrijel, koji je trg osmislio kao osmougaoni prostor. Tokom Francuske revolucije na njemu je 1793. postavljena giljotina na kojoj je pogubljeno 1119 osoba, između ostalih kralj Luj XVI.Egipatski vladar Mehmet Ali je obećao francuskoj vladi par drevnih egipatskih obeliska, od kojih je prvi i jedini stigao u Pariz u decembru 1833. i od 1836. stoji u samom centru trga Konkord.

Pariz
Pariz / Izvor: Profimedia

Trg krase dve fontane (fontana reka i fontana mora) i osam alegorijskih ženskih statua koje predstavljaju francuske gradove: Bordo, Lil, Brest, Ruan, Lion, Marsej, Nant i Strazbur.

Na trgu se nalazi i francusko ministarstvo pomorstva.

Trg se prostire na 240m sa 360m (86,400 m²)

Beograd u potpunosti u korak sa Evropom i svetom.

Kao što se da i videti, svi trgovi prolaze kroz ekstenzivne i obimne rekonstrukcije i promene. Poenta i jeste da se haotični prostor kakav je pre rekonstrukcije bio Trg Republike, ali i Pjaca del Popolo i Crveni trg "uniformiše" - pretvori u otvoreniji prostor sa homogenom arhitekturom koji može da primi veliki broj posetilaca i turista. 

Trg republike
Trg republike / Izvor: Foto: Grad Beograd

Na primeru projekta koji se uspešno privodi kraju, a u kom će od 1. septembra uživati ceo Beograd i Srbija, vidi se da je urađen po najvišim evropskim standardima. Shvaćena ja važnost osvetljenja, kao na madridskom trgu, uređenja okolnih saobraćajnicama kao na Potsdamer placu. Trg republike će osvanuti u novom, boljem i lepšem ruhu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, projekat je urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine, a površina obuhvaćena projektom iznosi oko hektar i po, od čega je dve trećine namenjeno pešacima.

Trg republike
Trg republike / Izvor: Foto: Beoinfo

Kako će izgledati rekonstruisani Trg republike objasnio je Vesić:

- Na prostoru Trga republike biće postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga. Ukloniće se oko 150 fizičkih barijera i prostornih prepreka u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora. Javno osvetljenje će, osim funkcionalne, imati i ulogu dekorativne rasvete, koja će bojom i intenzitetom biti pogodna za različite manifestacije na trgu. Za osvetljenje Spomenika knezu Mihailu predviđeno je postavljanje zasebnih reflektora, a posebno osvetljenje planirano je i za krošnje novog duplog drvoreda prema Kolarčevoj ulici – precizirao je on.

Trg Republike
Trg Republike / Izvor: Foto: Služba glavnog urbaniste

Preko Trga republike planirane su četiri saobraćajne trake, koje će biti popločane odgovarajućim kamenim kockama, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja biće zamenjeno i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

 

Piše:
Srbija Danas
31.08.2019. 11:02