Utorak 19. mar 2024.
prostor ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu

Urbani džep i mala oaza: Završen plato ispred Crkve Svetog Marka, uskoro i WI-Fi

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Gradonačelnik je obišao rekonstruisani plato ispred crkve i podsetio da su radovi počeli 25. novembra

Završeno je urađenje prostora ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu koji je pretvoren u pešački plato sa granitnim pločama, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali je danas najavio da će u narednih desetak dana tu biti postavljena i tri "kandelabra sa vaj-faj internetom i ozvučenjem".

Mali ističe: Projekat "Da se radi i gradi po tvom" prolazi u skladu sa očekivanjima

NOVO RUHO Dorćola: Gradonačelnik Beograda Siniša Mali na predstavljanju projekta K distrikt

Siniša Mali
Siniša Mali
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gradonačelnik je obišao rekonstruisani plato ispred crkve i podsetio da su radovi počeli 25. novembra. Mali je naglasio da sada imamo potpuno promenjen izgled tog dela Beograda, pošto se tu ranije bili taksi stanica, parking i neuređeni asfalt.

- Sada je tu prelep urbani džep i mala oaza, sa granitnim pločama i zelenilom - rekao je Mali.

Kako je kazao, to je lepa slika Beograda i to još jedan primer da delovi grada koji su zapušteni ili nisu lepi mogu da se menjaju na bolje.

prostor ispred Crkve Svetog Marka
Siniša Mali Crkve Svetog Marka
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Tako smo uredili i Obilićev i Kosančićev venac, Ulicu Vuka Karadžića, Zmaj Jovinu... Veliki deo urbanih džepova želimo da vratimo Beograđanima, da mogu nastariji i najmlađi sa svojim porodicama da prošetaju i provedu slobodno vreme i uživaju, a pogotovo ovde u Tašmajdanskom parku- izjavio je Mali. 

Batajnica dobila Klub za penzionere!

Mali ističe da je plan da se ove godine uradi i plato oko same crkve, pošto na ulazu ima puno automobila, ali i puno rupa. Zahvalio je arihtekti i autoru projekta Jovanu Mitrovichu, koji je projektovao i Tašmajdanski park.

Jovan Mitrović
Jovan Mitrović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Vidim po reakciji građana da smo uradili pravu stvar, hvala svima koji su učestvovali- poručio je gradonačelnik dodajući da će grad nastaviti na sličan način da sređuje pojedine delove Beograda.

Mitrović je rekao da je plato jednostavnom, sibmoličnom i nekompliovanom formom doprinosi velikom značaju Markova crkve.

- Geometrija platoa je takva da crkva dobija vechi značaj pošto je postavljena u osu Resavske ulice - naveo je Mitrović.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd