Skip to main content
"Đaci vas mole, usporite pored škole"

Đaci vas mole, usporite pored škole!: JKP "Parking servis" održao novu EDUKATIVNU PREDSTAVU za decu (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Akcija o bezbednosti dece u saobraćaju ovaj put namenjena prvacima iz Obrenovca

Da se deca ne plaše policajca, zvuka njegove sirene niti saobraćajne pištaljke, pokazali su već u uvodnim minutima edukativne predstave kojoj su danas prisustvovali u Sportsko-kulturnom centru "Obrenovac". Naprotiv, oni su netremce pratili ozbiljno držanje dvojice čika u plavim uniformama i sa ushićenjem očekivali neki pokret. Ipak, prvi su se pokrenuli upravo oni kada je na znak zviždaljke ušla grupa perkusionista iz Muzičke škole "Stanković" i silovitim udarima bubnja najavila ono što predstoji.

Ispostavilo se da je aplauz namenjen njima bio samo razmrdavanje, jer su se okupljeni prvačići iz osnovnih škola te beogradske opštine u narednih 40-ak minuta mnogo puta pomerili u svojim sedištima. Prateći čika Mikija na bini, koji im se predstavio kao radnik Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis", a približio tonom ujaka, strica, omiljenog komšije ili tatinog kolege koji u posetu dolazi sa najvećom čokoladom, dizali su ručice da pokažu kako razlikuju levo i desno, utišavali druga do sebe, pokazivali na obinu kada im se nešto posebno dopadne... Tome je, ne može se skriti, doprineo i nasmejani lik crtaća oslikan na fluorecentnom prsluku, kakve su i sami ubrzo dobili. Reč je o delu od oko 4.000 dosad podeljenih zaštitnih prsluka, namenjenih boljoj vidljivosti mališana u saobraćaju, a time i njihovoj bezbednosti na drumu.

Upravo to je i bila tema današnjeg okupljanja kojem su prisustvovale sve čike koje brinu o njihovoj bezbednosti. Naime, na obeležavanju početka drugog dela 11. ciklusa akcije "Đaci vas mole, usporite pored škole" prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradski menadžer Goran Vesić, direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Oni su iz prvog reda posmatrali program na kome se sviralo, pevalo, glumilo, učilo... Najpre je čika Miki predstavio hor "Čarolija", koji je zbirom tanušnih glasića zamolio vozače: "Kočite kraj zebre svake, čuvajte nam đake", a potom je predstavljena i maskota Zebranko Brinić, pa je odatle današnja lekcija i počela.

- Šetam onim delom ulice namenjenim za pešake. Počinje na slovo "T" - rekao je upitno se okrenuvši ka deci koja su s napetošću očekivala priliku da prekinu monolog.

Vesić u obilasku najstarijih sugrađana: Uskoro rekonstrukcija Prihvatilišta za odrasla i stara lica

- Trotoar! - povikaše jednoglasno.

Ovo znaju.

"Đaci vas mole, usporite pored škole"
"Đaci vas mole, usporite pored škole"
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Onda dođem do pešačkog prelaza - nastavlja Miki - i šta prvo uradim?

Pauza. Deca zbunjena. U mislima prelaze na drugu stranu imaginarne ulice. U njihovim glavama pauze nema.

- Prvo stanem - objasni pauzu, preseče tišinu i nastavi: - Kad se dođe do pešačkog prelaza, najpre se stane.

"Đaci vas mole, usporite pored škole"
"Đaci vas mole, usporite pored škole"
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kada je već imao svu dečiju pažnju, ukazao je na semafor koji se, eto, inače nalazi pred zebrom, istina ne i onom iscrtanom na ovoj bini, ali inače. Potom je "sačekao zeleno", uverio se da svi automobili stoje, ili ih "na njegovu sreću uopšte nema", pa celim telom pokazao kako se osvrće nalevo, pa nadesno, pa opet nalevo, dakle - makar tri puta - istovremeno pažljivo osluškući čuje li se neko udaljeno i još neviđeno vozilo. Tek potom, kada je bio siguran u bezazlenost svog narednog koraka, zakoračio je i "prešao na drugu stranu ulice".

"Đaci vas mole, usporite pored škole"
"Đaci vas mole, usporite pored škole"
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Oduševljeni klinci su nekoliko puta ponovili sa svojim novim učiteljem sve što su naučili, potom upoznali i jednog saobraćajca, saznali da je njegova reč važnija od onog što na semaforu piše, a potom i od samog ministra, ili kako reče Miki, "čike koji 24 sata brine o svima", čuli kako ima još neko čija je reč veoma bitna - reč roditelja.

Ipak, čuli su i njegovu molbu da se voze u sedištima i da "prekontrolišu mame i tate", pa ih, eventualno, i podsete na vezivanje pojasa - i svog i nihovog.

"Đaci vas mole, usporite pored škole"
Ministar Stefanović na predstavi "Đaci vas mole, usporite pored škole"
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar Stefanović je ujedno najavio kako će Osnove bezbednosti dece, već uvedene u četvrte i šeste razrede osnovnih škola, od seledeće godine biti deo nastavnog programa i za prvake.

- Hoćemo da vas naučimo svemu - rekao je dodajući da je, pored bezbednog učešća u saobraćaju, bitno upoznati se sa rizicima od upotrebe droge, alkohola i sa opasnostima na internetu.

Na konferenciji za novinare koja je usledila po završetku predstave obratio se i gradski menadžer.

- Sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, radili smo i niz drugih projekata kao što je video nadzor po školama. Parking servis je dao svoj doprinos tako što smo u više od 20 škola u Beogradu, gde postoji uređena parking zona, obezbedili jedno gradsko parking mesto od kojeg sav prihod ide za potrebe te škole: kompjuter ili tablu - naveo je Vesić izrazivši MUP-u zahvalnost za učešće u današnjoj akciji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd