fbpx
Skip to main content
Podela paketića deci u Rakovici

"USPORITE PORED ŠKOLE" U RAKOVICI: Klinci učili o saobraćaju kroz igru

Tanjug/Sava Radovanović
Akcija Parking servisa, Ministarstva prosvete i Grada Beograda "Đaci vas mole, usporite pored škole" nastavljena je danas u Osnovnoj školi "France Prešern" u Rakovici.

Kroz ovu akciju do sada je prošlo 120.000 đaka prvaka na teritoriji Beograda, a klincima u Rakovici paketiće su podelili direktor JKP Parking servis Andrija Čupković, gradski menadžer Goran Vesić, ministar prosvete i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će ove godine akcijom biti obuhvaćeno 16.000 prvaka u 168 škola.

- Za nas je veoma važno da se održavaju ovakve edukativne predstave o pravilnom ponašanju u saobraćaju i ovo pokazuje da Grad Beograd i Parking servis kao društveno odgovorno preduzeće deo svoje zarade ulažu u obučavanje đaka prvaka – rekao je Vesić.

Naredni koraci uprave Beograda biće rešavanje crnih tačaka ispred škola.

- Rešili smo veliki broj crnih tačaka, a plan nam je da do kraja godine rešimo sve – naglasio je Vesić.

Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković rekao je da će ovo preduzeće nastaviti da podržava ovakve akcije kako bi mališani bili bezbedni u saobraćaju.

- U prethodnih devet godina, u okviru akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, održano je preko 1.200 predstava, na kojima je oko 120.000 učenika beogradskih osnovnih škola naučilo pravila ponašanja u saobraćaju. Ove godine slavimo jubilej, jer druženje „Parking servisa“ i đaka traje čitavu deceniju. Ovu tradicionalnu akciju ćemo svake godine unapređivati i nastaviti da edukujemo najmlađe. Ove sezone svaki prvak će dobiti i Kviz knjigu „Bezbedno do škole“, koja sadrži osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. Posebno apelujemo na sve vozače da uspore kada su u blizini škola, jer je bezbednost dece najvažnija i zato moramo kontinuirano i preventivno da utičemo na sve učesnike u saobraćaju, kako bismo zaštitili svaki dečji život!“ – istakao je Čupković.

On je dodao i to da će ove godine svaki prvak dobiti i knjigu u okviru kviza koji se bavi bezbednosti u saobraćaju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je najbitnije što su đaci prihvatili akciju „Đaci vas mole, usporite pored škole“. On je naglasio da se ponašanje u saobraćaju ipak neće uvoditi u škole kao poseban predmet.

- Mislim da će već sledeće školske godine biti saobraćaj u jednoj od formi, ali ne kao novi predmet. Ipak bi u tom slučaju deca imala 38 predmeta, a to bi bilo previše – rekao je Šarčević.

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić zahvalio je svima koji su došli da obeleže početak desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“ i to baš u Rakovici. Predstavi su prisustvovali i generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev, zamenik načelnika saobraćajne policije Republike Srbije Boban Milinković, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave saobraćajne policije grada Beograda.

I u novoj, jubilarnoj, desetoj sezoni, glumci i predavači akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, kroz igru i zabavu, upoznaće prvake kako pravilno da prelaze ulicu, koriste semafor i tumače saobraćajne znake. „Parking servis“ uz podršku ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, sekretarijata za saobraćaj i obrazovanje nastavlja da vodi posebnu brigu o bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju.

Tokom školske 2016/2017. godine biće podeljeno više od 16.000 zaštitnih prsluka, a edukacija će biti sprovedena u 168 osnovnih škola na 17 beogradskih opština.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd