fbpx
Skip to main content
Podela paketića deci u Rakovici

"USPORITE PORED ŠKOLE" U RAKOVICI: Klinci učili o saobraćaju kroz igru

Tanjug/Sava Radovanović
Akcija Parking servisa, Ministarstva prosvete i Grada Beograda "Đaci vas mole, usporite pored škole" nastavljena je danas u Osnovnoj školi "France Prešern" u Rakovici.

Kroz ovu akciju do sada je prošlo 120.000 đaka prvaka na teritoriji Beograda, a klincima u Rakovici paketiće su podelili direktor JKP Parking servis Andrija Čupković, gradski menadžer Goran Vesić, ministar prosvete i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će ove godine akcijom biti obuhvaćeno 16.000 prvaka u 168 škola.

- Za nas je veoma važno da se održavaju ovakve edukativne predstave o pravilnom ponašanju u saobraćaju i ovo pokazuje da Grad Beograd i Parking servis kao društveno odgovorno preduzeće deo svoje zarade ulažu u obučavanje đaka prvaka – rekao je Vesić.

Naredni koraci uprave Beograda biće rešavanje crnih tačaka ispred škola.

- Rešili smo veliki broj crnih tačaka, a plan nam je da do kraja godine rešimo sve – naglasio je Vesić.

Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković rekao je da će ovo preduzeće nastaviti da podržava ovakve akcije kako bi mališani bili bezbedni u saobraćaju.

- U prethodnih devet godina, u okviru akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, održano je preko 1.200 predstava, na kojima je oko 120.000 učenika beogradskih osnovnih škola naučilo pravila ponašanja u saobraćaju. Ove godine slavimo jubilej, jer druženje „Parking servisa“ i đaka traje čitavu deceniju. Ovu tradicionalnu akciju ćemo svake godine unapređivati i nastaviti da edukujemo najmlađe. Ove sezone svaki prvak će dobiti i Kviz knjigu „Bezbedno do škole“, koja sadrži osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. Posebno apelujemo na sve vozače da uspore kada su u blizini škola, jer je bezbednost dece najvažnija i zato moramo kontinuirano i preventivno da utičemo na sve učesnike u saobraćaju, kako bismo zaštitili svaki dečji život!“ – istakao je Čupković.

On je dodao i to da će ove godine svaki prvak dobiti i knjigu u okviru kviza koji se bavi bezbednosti u saobraćaju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je najbitnije što su đaci prihvatili akciju „Đaci vas mole, usporite pored škole“. On je naglasio da se ponašanje u saobraćaju ipak neće uvoditi u škole kao poseban predmet.

- Mislim da će već sledeće školske godine biti saobraćaj u jednoj od formi, ali ne kao novi predmet. Ipak bi u tom slučaju deca imala 38 predmeta, a to bi bilo previše – rekao je Šarčević.

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić zahvalio je svima koji su došli da obeleže početak desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“ i to baš u Rakovici. Predstavi su prisustvovali i generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev, zamenik načelnika saobraćajne policije Republike Srbije Boban Milinković, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave saobraćajne policije grada Beograda.

I u novoj, jubilarnoj, desetoj sezoni, glumci i predavači akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, kroz igru i zabavu, upoznaće prvake kako pravilno da prelaze ulicu, koriste semafor i tumače saobraćajne znake. „Parking servis“ uz podršku ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, sekretarijata za saobraćaj i obrazovanje nastavlja da vodi posebnu brigu o bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju.

Tokom školske 2016/2017. godine biće podeljeno više od 16.000 zaštitnih prsluka, a edukacija će biti sprovedena u 168 osnovnih škola na 17 beogradskih opština.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd