fbpx
Skip to main content
Beograd

Usvojen rebalans budžeta grada Beograda, a evo za koje oblasti su UVEĆANA SREDSTVA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovim rebalansom je fiskalni deficit niži nego što je projektovan prvim rebalansom

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici rebalans budžeta Grada Beograda u iznosu od 110 milijardi dinara, kao i rebalans za gradske opštine od 12,9 milijardi dinara.

Sekretarka za finansije Tatjana Milivojević je precizirala da je za 2020. godinu opredeljen ukupan obim javne potrošnje u visini od 122,9 milijardi dinara, od kojih se na budžet Grada odnosi 110 milijardi, a na budžete opština 12,9 milijardi dinara.

– Ukupna sredstva budžeta iznose 110 milijardi dinara, a prihodi iznose 103,7 milijardi dinara, koji su za 825,7 miliona dinara veći u odnosu na plan po postojećoj odluci. U okviru ovih prihoda ustupljeni prihodi su planirani u visini od 47,4 milijarde dinara, a izvorni prihodi planirani su u visini od 43 milijarde dinara, odnosno sa rastom od 4,3 odsto – navela je resorna sekretarka. Ukazala je na to da je Grad Beograd bez dodatnih zaduživanja obezbedio sredstva za finansiranje svojih nadležnosti. Planirani rashodi i izdaci budžeta za 2020. godinu, prema njenim rečima, iznose 110 milijardi dinara.

– Finansiranje tih rashoda predviđeno je u najvećem delu iz redovnih tekućih budžetskih prihoda, u iznosu od 80 odsto, zatim iz primanja od prodaje nefinasijske imovine u iznosu od 10 odsto i svih neutrošenih prenetih sredstava iz ranijih godina u visini od pet odsto. U skladu sa tim, projektovan je fiskalni deficit u visini od 3,6 milijadi dinara, odnosno 3,98 odsto u odnosu planirane ukupne tekuće prihode. Odlukom o budžetu za 2020. godinu planiran deficit iznosio je 3,4 milijarde dinara, dok je prvim rebalansom planiran deficit od 4,1 milijardu dinara. 

Ovim rebalansom je fiskalni deficit niži nego što je projektovan prvim rebalansom i daleko niži od zakonskog nivoa od 10 odsto od ukupnih tekućih prihoda – pojasnila je Milivojevićeva.
Ona je istakla da su u odnosu na prethodni plan uvećana sredstva za obrazovanje, oblast sporta i kulture, rad slobodnih umetnika, kao i Zimsku službu održavanja puteva i ulica.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd