fbpx
Skip to main content
Beograd

Usvojene inicijative da se podignu spomenici gradonačelnicima Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću

Foto: Profimedia/ilustracija
Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici inicijative da se podignu spomenici gradonačelnicima prestonice Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Takođe, usvojena je inicijativa da se Hrvatska ulica u gradskoj opštini Palilula preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine, izjavila je predsednica ove komisije Andrea Radulović.

DA LI SMO SE OPUSTILI I HOĆE LI NAM ZBOG TOGA BOLNICE OPET BITI PUNE? Nemile scene na ulicama: Gde su vam maske? (VIDEO)

DA LI SMO SE OPUSTILI I HOĆE LI NAM ZBOG TOGA BOLNICE OPET BITI PUNE? Nemile scene na ulicama: Gde su vam maske? (VIDEO)

SRAMOTNO DELO NA KALEMEGDANU: Grobnica narodnih heroja oskrnavljena drugi put za dve godine (FOTO)

SRAMOTNO DELO NA KALEMEGDANU: Grobnica narodnih heroja oskrnavljena drugi put za dve godine (FOTO)

Beograd uskoro dobija plato Raše Popova: Radovi na uređenju novog URBANOG DŽEPA privode se kraju

Beograd uskoro dobija plato Raše Popova: Radovi na uređenju novog URBANOG DŽEPA privode se kraju

Ona je precizirala da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u svojstvu građanina, članovima Komisije podneo inicijative da se spomenici gradonačelnicima Beograda Pešiću, Iliću i Savčiću podignu na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad u prestonici.

- Kao građanin i zamenik gradonačelnika Beograda, podnosim inicijativu da se ispred zgrade Gradske opštine Zemun na Masarikovom trgu, podigne spomenik Branku Pešiću, gradonačelniku Beograda u periodu od 1964. do 1974. godine. Branko Pešić je svojim višedecenijskim radom i posvećenošću prema svom narodu zadužio Beograd. U vreme kada je on vodio našu prestonicu izgrađeni su "Beograđanka", Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most "Gazela", Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su "Fest" i "Bitef". Na njegov predlog Skupština Grada Beograda usvojila je plan spuštanja Beograda na reke, plan izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa. Osim svojih kapitalnih projekata, Branko Pešić ostao je upamćen i kao čovek velikog srca jer je izgradio neposredni odnos sa građanima i pored svog gradskog angažmana ostao uključen u život i rad lokalne zajednice Zemuna, čije probleme je umnogome uspeo da reši i umanji tokom svog mandata - navodi se u inicijativi Gorana Vesića.

U inicijativi za podizanje spomenika Vladi Iliću, koju je Komisija takođe usvojila, predloženo je da se spomen-obeležje gradonačelniku postavi na prostoru između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine ulice, i to na mestu koje gleda ka njegovoj vili, koja se nalazi sa druge strane Venizelosove ulice. 

- Za vreme trajanja mandata Vlade Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, zatim visećeg mosta na Savi "Most kralja Aleksandra Karađorđevića" na čijim se stubovima danas nalazi "Most bratstva i jedinstva", odnosno "Brankov most". Zatim, izgrađen je "Most kralja Petra" na Dunavu, gde se danas nalazi Pančevački most, izgradnjom ulica i kanalizacije rešeni su komunalni problemi, počelo je nasipanje, a potom i izgradnja na levoj obali Save na kojoj se planirala izgradnja stanova za pola miliona ljudi. Izgrađen je Beogradski sajam, otvoren je Zoološki vrt i sagrađeno je više desetina zgrada u javnoj upotrebi, kao što su škole i bolnice. Promene koje su se u Beogradu dogodile tokom mandata Vlade Ilića dovele su do toga da naš grad postane najnaseljeniji i industrijski najrazvijeniji grad u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan je od najvećih srpskih privrednika, dobrotvora i filantropa. Umro je u najvećoj nemaštini, a podizanjem spomenika Beograd će vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati "izvini" za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i "hvala" za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beograđanima - stoji u inicijativi.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu da se spomenik Milošu Savčiću, takođe značajnom prestoničkom gradonačelniku, podigne na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

 - Miloš Savčić bio je jedan od najbogatijih Evropljana u međuratnom periodu. Funkciju gradonačelnika obavljao je kratko, u periodu od 1929. do 1930, ali je za godinu dana svog mandata rešio veliki broj problema Beograđana, kao i same Opštine Beograd. Osim funkcije gradonačelnika Beograda, bio je i ministar građevine Kraljevine Jugoslavije, rukovodilac i investitor brojnih privrednih objekata širom Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivač prvog srpskog osiguravajućeg društva. Savčić je za dvadeset godina mira između dva svetska rata uspeo da postane jedan od najvećih građevinskih magnata Evrope. Na Kosovu i Metohiji otvorio je tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika "Trepča", predvodio je izgradnju pruge Niš – Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa "Dedinje" i neparne strane Knez Mihailove ulice. Za svoj izuzetni doprinos razvoju zemlje dobio je niz ordenja i priznanja. Smatram da je vreme da velika ličnost naše istorije, koja je toliko učinila za razvoj naše zemlje i našeg naroda, dobije spomenik - naglasio je u inicijativi Goran Vesić.

Na sednici Komisije članovi su usvojili i inicijativu građana Koteža da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

 - Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice desio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški. Po završetku Drugog svetskog rata, na mestu porušene crkve podignuta je zajednička spomen-kosturnica za sve žrtve. Novim nazivom ulice želimo sa sačuvamo sećanje na nevino stradalo stanovništvo - stoji u inicijativi građana Koteža.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
13 Beograd