clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK VUČIĆ OTVORIO SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Obnovili smo zemlju, vratili smo veru u sebe (FOTO/VIDEO)

27.01.2021. 19:57 21:32
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Spomenik Stefanu Nemanji otvoren je večeras na rekonstruisanom Savskom trgu pred najvišim zvanicama.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Želim prvo da kažem jedno veliko hvala našem patrijarhu Irineju, zato što nas je bodrio i hrabrio da činimo velike stvari - rekao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

- Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje. 

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je potom istakao veliku važnost Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića, koji su nam podarili Srbiju.

- Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece - pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima - istakao je predsednik.

Vučić je naglasio da stati ispred Stefana Nemanje znači svest o tome da smo otkrili koren iz kojeg je nastala Srbija.

- Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen - kazao je predsednik, pa dodao:

- I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik je rekao da mi danas gradimo i idemo napred, a da to dugujemo velikim precima, i onima pre Stefana Nemanje i onima posle.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Reč "današnjica", "sadašnjost", na nekim jezicima se izgovara istim glasovima, na isti način kao i reč "poklon". Zato što ona to i jeste. Poklon koji smo dobili od otaca, poklon za koji i zbog kojeg su toliki krvarili i umirali. Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra. Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, o Srbiji. I reč koju danas izgovaramo, reč "Srbija", nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo. Oni su je iskovali, od Sitnice, do Marice, od Kosova, do Kumanova, od Cera, do Kajmakčalana. Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči. Zato je tako teška, zato je i tako velika. Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori. Zato, na kraju, i ovaj spomenik, njemu, i Srbiji - kazao je Vučić.

Obraćanje Milorada Dodika

Srpski član Predsedništva BiH prvo je pozdravio predsednika Vučića i sve okupljene zvanice i građane, nakon čega je rekao da svaki dan nalazi razloge da bude ponosan na svoj narod.

- Danas svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji, ovim veličanstvenim spomenikom. Srbi su davno naučili da bez borbe nema države, i ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodik je rekao da će ovaj spomenik vekovima svedočiti o tome kako se stvara država, ali i težnjama predsednika Vučića da ujedini tradicionalno i moderno.

- Mislim da je srednji vek bio zaboravljen u vreme Jugoslavije. A najveći simbol srpskog srednjeg veka su Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava, koji su objedinili veru i državu. Današnja Srbija je napredna i jaka, i mi koji živimo u Republici Srpskoj smo stalno zagledani preko Drine - kazao je Dodik, i naglasio da Srpska uvek mora da se oslanja na Srbiju.

On kaže da je veoma važno da danas budemo ujedinjeni, i da se nada da će svako ko poseti spomenik biti nadahnut kako bi naš narod mogao da jača i ide dalje u budućnost.

- I zato neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i srpski narod gde god se našao!

Glumac Nebojša Kundačina kao Stefan Nemanja

- Mi imamo svoj put, jedinstvo i harmoniju. Podižimo braćo škole, bolnice i manastire. Ali svojom mudrošću ne veličajte se. Na svim svojim putevima gledajte da vam putevi budu pravi, i da se ne spotičete.

Nebojša Kundačina
Nebojša Kundačina / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ne zaboravite milosrđe, i držite čvrsto pravdu i bratsku ljubav među sobom. Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi - rekao je glumac, na šta su odjeknuli bubnjevi. 

Intoniranjem himne Srbije i prikazivanjem dokumentarnog filma počeo je kulturno-umetnički program.

Srbija
Srbija / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Predsednik Vučić stigao na ceremoniju otkrivanja spomenika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na Savski trg, gde će se nakon ceremonije obratiti okupljenim građanima i novinarima.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Odmah zatim stigao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji se pozdravio i izljubio sa Vučićem.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

U prvom redu uz predsednika Vučića su i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, i veliki broj sveštenih lica.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Stigli predstavnici Generalštaba, Vojske Srbije i ministarstava

Na Savski trg su stigli i predstavnici ministarstava, kao i Vojske Srbije.

 

Stigli su takođe i ministar Ratko Dmitrović, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Piše:
Srbija Danas
27.01.2021. 19:57 21:32