fbpx
Skip to main content
goran vesic

VESIĆ: Danas Beograd ima 61 gradilište!

Foto: Srbija Danas
Gradski menadžer Goran Vesić otvorio je danas dvodnevnu konferenciju „Inovativni pristup privlačenju investitora” koja se održava u Privrednoj komori Srbije.

Uvodnom predavanju u Resavskoj 15 prisustvovali su potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković i profesor na Vorton poslovnoj školi u Pensilvaniji i savetnik predsednika Svetske banke za strategiju i razvoj dr Đorđije Petkoski. 

Vesić je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast da otvori konferenciju na temu kojom se Grad Beograd intenzivno bavi i podsetio da se u našoj prestonici realizuje nekoliko značajnih projekata. 

- Svakako da je najveći projekat koji se sprovodi zajedno sa Vladom Republike Srbije „Beograd na vodi” čiji su prvi rezultati već vidljivi. To je projekat koji pored vizuelnog dela treba da promeni poslovnu klimu u našem glavnom gradu, s obzirom na to da će u njega biti uloženo više od tri milijarde evra i koji je omogućio da se Beograd ponovo vrati na investicionu mapu sveta -  ukazao je Vesić. 

235 STANOVA ZA IZBEGLICE IZ BOSNE I HRVATSKE: Svečano postavljanje kamena temeljca sutra u Ovči

On je istakao da je intencija nove gradske vlasti bila da se kranovi ponovo vrate u srpsku prestonicu, budući da ih je pre samo tri godine bilo jedva nekoliko. 

-  Mi danas imamo 61 gradilište. Ona se finansiraju novcem iz privatnog sektora, od kojih su najznačajniji hotel „Hilton” koji se gradi u Ulici kralja Milana, uskoro kreće izgradnja Bloka 18, tržni i poslovni kompleks u Rajićevoj se privodi kraju, dok radovi na sličnom objektu u Višnjičkom bulevaru idu prema predviđenom planu. Uskoro se očekuju i radovi i na prostoru nekadašnjeg Saveznog MUP-a u Kneza Miloša. To je veoma važno jer te investicije privlače i druge kompanije koje žele da zaposle nove ljude - ukazao je gradski menadžer. 

nesreća na gradilištu
Foto: Profimedia

On je istakao da Beograd ima novu strategiju ulaganja u obrazovanje, sa posebnim osvrtom na IT sektor. Prema njegovim rečima, Tehnološki park na Zvezdari, koji je je do prošle godine bio potpuno prazan, sagrađen je pre više godina.

-  Saradnjom sa Vladom Srbije i Beogradskim univerzitetom uspeli smo da ga pokrenemo i uskoro će biti potrebna i nova zgrada jer omogućavamo subvencije za nove IT ideje. Takođe, zajedno sa Ministarstvom prosvete, počeli smo da menjamo odnos prema obrazovanju najmlađih, uključivši i predškolski period u sastavni i veoma značajan deo naše dece koja će biti konkurentna svojim vršnjacima u razvijenom svetu. Mi savremenom svetu možemo da konkurišemo samo obrazovanjem i inovativnošću i zbog toga je veoma važna najavljena reforma našeg obrazovnog sistema – istakao je Vesić.

goran vesic
Foto: Srbija Danas

On je istakao da se veliki pomak u poslednjih nekoliko godina oseća i u sektorima zdravstva, poljoprivrede i turizma, kao i ulaganjima u mala i srednja preduzeća, zapošljavanju ranjivih grupa, kao i pomoći preduzećima da se menjaju iznutra i budu konkurentna na tržištu. 

-  Obaveza grada, ali i moja lično jeste da se omogući svaka vrsta napora da se pomogne domaćim firmama da dođu do stranih investitora, kao i stranim investitorima da pokrenu proizvodnju i zaposle naše ljude - naglasio je Vesić i podsetio da je juče otvoren šesti šalter za pomoć budućim malim i srednjim privrednicima u Opštini Palilula, a cilj je da do kraja godine sve beogradske opštine imaju takvo mesto. 

-  Do sada je na tim šalterima već 1.800 budućih privrednika došlo da zatraži neki vid informacije oko izrade biznis plana, uvid u tržište, za koje EU fondove mogu da konkurišu, a one im moraju biti obezbeđene najduže u roku od 72 sata - zaključio je gradski menadžer. 

Tokom dvodnevne konferencije koju zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizuje Mreža za poslovni razvoj, nizom panela predavači iz domena biznisa, menadžmenta, liderstva, upravljanja talnetima i finansija predstaviće najnovije informacije i istraživanja do kojih su došli, kao i iskustva i ideje uspešnih ljudi koji su deo velikih kompanija ili su i sami preduzetnici. 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd