fbpx
Skip to main content
Gradski menadžer Goran Vesić sa suprugom Mome Kapora

VESIĆ JASNO PORUČIO: Kosančićev venac POSTAĆE srpski Monmartr, REALIZUJU SE veliki KULTURNI projekti Beograda

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Decenijama nije urađeno više kapitalnih stvari kada je u pitanju kultura koliko je urađeno u poslednje četiri godine

Decenijama nije urađeno više kapitalnih stvari kada je u pitanju kultura koliko je urađeno u poslednje četiri godine i tako ćemo nastaviti u narednom periodu, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je istakao je da će rekonstrukcija Kosančićevog venca biti završena 25. februara, kako je podsetio tamo je obnovljeno 40 fasada, a ideja je da ovaj deo grada polako postane srpski Monmartr.

- Veoma puno je urađeno kada je u pitanju kultura, primera radi obnavljamo Malo stepenište Jelisavete Nakić, ove godine ćemo obnoviti Veliko stepenište, Sahat kulu, krećemo u obnovu Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić". Zajedno sa turskom agencijom TIKA renovirali smo dosta objekata, a obnovićemo i Tursko kupatilo - rekao je Vesić i dodao: 

Vesić najavio ulaganje u Lazarevac: Selima gradska voda, opštini vrtić

goran-vesic
Foto: Srbija Danas

- Zajedno sa Vladom Republike Srbije raspisaćemo međunarodni konkurs za idejno rešenje zgrade opere i baleta na Trgu republike. Obnovićemo i Djumurkanu, zgradu prvog beogradskog pozorišta u Karađorđevoj ulici, a nadam se da ćemo 2019. godine krenuti u obnovu zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice, gde će biti Muzej grada Beograda -istakao je Vesić.

VESIĆ U OBRENOVCU: Rešićemo problem sa putnom infrastrukturom posle 20 godina (FOTO)

On je precizirao da je to veoma važno jer će cela istorija grada biti upravo u tom muzeju.

Beograd
Beograd
Foto: Profimedia

- To je veoma važno, jer smo mi grad koji živi od turizma. Prošle godine smo zaradili skoro 800 miliona evra od turizma i mi, osim dobrog provoda i hrane, moramo gostima prestonice da ponudimo i nešto drugo. Zato je važno da imamo otvorene muzeje i galerije. Muzej savremene umetnosti na primer ima veću posetu od kada je renoviran nego dok je radio -rekao je Vesić.

Još jedan brend Beograda su i njegove pijace jer se na njima oseća puls grada, ali one ne smeju biti komunalno ruglo, naglasio je Vesić.

Železnička stanica u Beogradu POSTAJE MUZEJ (FOTO)

- Zbog toga je doneta odluka da se rekonstruišu četiri centralne pijace. Palilulska će posle obnove biti moderna tržnica. Na Kaleniću, zbog istorijskog značaja, obnova se odvija fazno, prvo mlečna hala, potom prostor između dve kapije, a na kraju plato prema opštini ispod koje će se naći podžemna garaža. Predstoje i radovi na Senjačkoj i Bajlonijevoj pijaci - zaključio je gradski menadžer, dodavši da se u gradu polako uvodi red.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd