fbpx
Skip to main content
vesić

VESIĆ NA VRAČARU: Pravimo mesto koje će okupiti sve ljubitelje dela Mome Kapora

Foto: Beoinfo
Počeli radovi na uređenju Skvera Mome Kapora na Vračaru.

Gradski menadžer Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i supruga našeg istaknutog književnika, slikara i novinara Mome Kapora Ljiljana Kapor prisustvovali su danas početku radova na uređenju Skvera Mome Kapora na Vračaru.

Uređenje skvera obaviće radnici JKP „Zelenilo – Beograd” a početku radova prisustvovao je direktor ovog gradskog preduzeća Slobodan Stanojević i predstavnici Opštine Vračar.

vesic
Foto: Beoinfo

Vesić je podsetio da je do pre godinu dana na ovom mestu postojala benzinska pumpa, i da je početak uređenja tog prostora započeo preimenovanjem dela ulice u Ulicu Mome Kapora i održavanjem „Mominog kruga” na tom prostoru.

– Tada smo obećali i da ćemo napraviti jedan mali skver koji će nositi Momino ime i koji će podsećati na njega i sve ono što je on značio za Beograd i naše društvo. Danas realizujemo tu ideju, radovi će trajati 40 dana, odnosno do 10. decembra, a ono što najviše raduje je to što smo u uređenju skvera učetvovali svi: kako Ljiljana Kapor tako i građani iz okolnih zgrada i ovo je prvi primer novog urbanizma koji sprovodi naš gradski urbanista Milutin Folić, u kome učestvuju građani. Da bismo došli do sadašnjeg rešenja prvo smo kroz upitnike pitali sugrađane šta je to što žele da bude na skveru i onda u saradnji sa Ljiljanom Kapor definisali konačno rešenje. Zato će ovaj skver biti za ljude, baš kao što je i Momino delo bilo za ljude i svi će sa ponosom moći da kažu da su učestvovali u tome kako će ovaj prostor izgledati – rekao je gradski menadžer.

vesic
Foto: Beoinfo

On je podsetio da je rešenjem predviđeno da se na skveru nalazi „školice”, koja je čest motiv na slikama Mome Kapora.

– On je često govorio o tome da skačući po „školicama” možete da odete u detinjstvo. Tako će nas Moma ponovo vratiti u neka ranija vremena kada smo svi bili mlađi i zato verujem da će ovaj skver, osim što će biti mesto odmora i igre najmlađih biti mesto gde ćemo se sećati Mome Kapora i preko kojeg ćemo mu reći hvala za sve ono što je uradio za nas – kazao je Goran Vesić.

Ljiljana Kapor je zahvalila Gradu Beogradu i gradskom menadžeru na ovom gestu i istakla da se ovakvim idejama odaje poštovanje znamenitim umetnicima.

– Ja im čestitam na viziji koju sprovode u delo i drago mi je što su takvi ljudi na mestu na kome to mogu da sprovedu u delo. Ovde će se događati „Momin krug” i mnoga druga kulturna dešavanja u saradnji sa gradom i opštinom, a ja se nadam da će ovaj skver biti mesto na kome će se okupljati i mladi i stari – rekla je Ljiljana Kapor.

VESIĆ
Foto: Beoinfo

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović istakla je da će Skver Mome Kapora predstavljati još jednu tačku u kulturnoj mapi Beograda.

– Želimo da od Beograda napravimo jednu od najznačajnijih kulturnih prestonica u ovom delu Evrope i ovo je još jedan projekat koji vodi ka tome. Beograđani su ga prepoznali na pravi način, jer ima dušu koju oni poznaju i koju smo stvorili u saradnji sa Vračarcima. Ponosna sam što sam sa Goranom Vesićem, Ljiljanom Kapor i Vračarcima bila deo ovog projekta jer je Momo Kapor deo mog detinjstva kroz koje sam naučila šta znači biti čovek i kako se sa poštovanjem odnositi prema drugima. Želim da se to prenese na mlađe generacije i da oni nastave da se bore za svoj grad, čuvajući uspomenu na sve svoje sugrađane koji su učinili da Beograd danas bude grad tradicije, slobode i budućnosti – rekla je Andrea Radulović.

Radovi na izgradnji skvera podrazumevaju izgradnju „školica” od plavog mermera, postavljanje granitnih klupa iz jednog dela, čvrstih zastora oko celog skvera, postavljanje travnog busena i dekorativnog zelenila.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd