fbpx
Skip to main content
goran-vesic

Vesić najavio lepe vesti: Beograd će se pobratimiti sa još četiri metropole!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Beograd ima povelju o saradnji - specijalne i prijateljske veze sa 35 gradova širom sveta

- Beograd će imati četiri nova grada ''pobratima'' - Banjaluku, Kosovsku Mitrovicu, Brisel i Sankt Petersburg - rekao je Vesić i podsetio da je u toku proces bratimljenja sa Banjalukom koji će biti ozvaničen do kraja meseca. Nedavno je, kaže doneta odluka i o bratimljenju sa Kosovskom Mitrovicom.

Kako je zamenik gradonačelnika ukazao, Beograd je potpisao sporazume o bratimljenju sa Šangajem, Ljubljanom, Krfom, Čikagom i Konvertijem, i dodao da će se na ovom spisku do kraja godine naći još četiri važna grada.

Na koga je Vesić mislio kada je u svojoj kolumni spomenuo fanariote? Zbog čega su oni opasni za SPC

Na koga je Vesić mislio kada je u svojoj kolumni spomenuo fanariote? Zbog čega su oni opasni za SPC

HOĆE LI DOĆI DO ZATVARANJA PRESTONICE? Gradonačelnik Beograda otklonio sve nedoumice

HOĆE LI DOĆI DO ZATVARANJA PRESTONICE? Gradonačelnik Beograda otklonio sve nedoumice

JASNO KAO DAN! Slavko Gak: Dezinfekciona sredstva i oprema za higijenu ne smeju da nedostaju vrtićima

JASNO KAO DAN! Slavko Gak: Dezinfekciona sredstva i oprema za higijenu ne smeju da nedostaju vrtićima

- Sporazum ćemo potpisati 23. novembra u Kosovskoj Mitrovici a radi se na bratimljenju Beograda i Brisela što će biti do kraja godine - rekao je Vesić i najavio skoro povezivanje i Beograda i Sankt Petersburga.

Brisel, podsetio je Vesić, ima i Beogradsku ulicu, tako da će Beograd dobiti ulicu koja će nositi ime glavnog grada Belgije.

- Ta međunarodna saradnja je nešto dorbo, jer možemo da učimo jedni od drugih - rekao je Vesić i podsetio da sporazumi podrazumevaju saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, turizma - oni su polazna tačka za konkretnu saradnju i razmenu znanja i iskustava na osnovu kojih se grad i njegove službe razvijaju.

Vesić kaže da su ipak neki od tih sporazuma o saradnji ostali samo slovo na papiru, ali da su zato Moskva, Ljubljana i Beč dobar pirmer. 

- Sa Ljubljanom sarađujemo blisko, rekao je Vesić i podsetio i na razmenu dva kulturno-istorijska sporazuma - Beograd je Ljubljani poklonio bistu Vuka Stefanovića-Kradžića a oni nama Jerneja Kopitara koja će uskoro biti postavljena. Nekoliko godna održavaju se Dani Moskve u Beograd, čak ih, kako kaže nije prekinula ni korona.Ljubljanja će, kaže, uskoro dobiti i ulicu nazvanu po Beogradu - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, saradnja Beograda i Beča odlična.

- Beč u Beogradu ima čak i kancelariju što je, kako kaže, prirodno imajući u vidu veliki broj ljudi iz cele Srbije, posebno Požarevca, koji tamo žive. Beograd će dobiti ulicu nazvanu po Beču i Varšavi gde postoje Beogradski trg i ulica, rekao je Vesić i dodao da tako pokazuju poštovanje i primer kako jedni prema drugima treba da se odnosimo - kaže Vesić. 

On je istakao da je poseldnji sporazm o bratimljenju Beograd potpisao sa Šangajem, za koji kaže da je jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova.

- Saradnju ima sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan, Astanom, Teheranom i Bernom, a specijalne veze sa Minskom, Skopljem, Podgoricom, Šenženom i Zagrebom. Pre dve decenije potpisan je Protokol o saradnji sa Kijevom i Bukureštom, pre tri sa Telavivom a pre četiri sa Pekingom, Berlinom, Budimeštom i Rimom. Beograd i Atina posebne veze gaje od 1966. Najstarije prijateljstvo uspostavljeno je 1957. godine sa britanskim gradom Koventri. Povodom šest decenija od bratimljenja Beograda i Koventrija, u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi u ratu razrušenog pozorišta, ta kulturna institucija dobila je ime "Beogradski teatar" - zaključio je Vesić.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd