fbpx
Skip to main content
Hram Svetog Save

Vesić o novim projektima: Sedište patrijarha i Svetog sinoda kod Hrama Svetog Save na Vračaru

Foto: Profimedia
Angažovan tim arhitekata koji će raditi na uredjenju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je projekat nove zgrade na platou kod Hrama Svetog Save, gde će biti sedište patrijarha i Svetog sinoda i trebalo bi da zauzme centralno mesto ovog platoa, kada rekonstrukcija bude završena.

Vesić je gostujući na Radiju Slovo ljubve rekao da je u dogovoru sa patrijarhom Irinejom angažovan tim arhitekata koji će raditi na uredjenju tog platoa.

‘ Hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade u kojem će biti sedište patrijarha i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda - rekao je Vesić.

Završetak radova na Hramu Svetog Save, kaže, izuzetno je bitan za Grad Beograd, ali i za čitav narod i crkvu, dodao je Vesić.

goran-vesic
Foto: Srbija Danas

- Hram je važan i za turizam jer se sa Kalemegdanom i Skadarlijom nalazi među tri najposećenija mesta u Beogradu - istakao je zamanik gradonačelnika.

Ideja o uređenju, prema Vesićevim rečima, postoji već dugo vremena jer postojeće rešenje nije adekvatno.

- Imamo stalni dijalog i dobru komunikaciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sve eventualne probleme rešavamo u hodu - naveo je.

hram svetog save, kupola, krst
Foto: Profimedia

Govoreći o uređenju platoa ispred Crkve Svetog Marka, Vesić je i rekao da tu nije kraj radova i uređenja tog dela centra Beograda. I o tome se, kaže, razgovara sa Crkvom, jer parcele oko tog objekta su crkveno zemljište, a iza je i Ruska crkva.

- Razgovarao sam sa ocem Tarasijevim i predstavnicima Moskovske patrijaršije o tome. Oni hoće da urade jedan duhovni centar, gde će biti mesta i za sveštenike i ljude koji dolaze, ali će postojati i mogućnosti da na tom mestu ljudi vide istoriju ruske migracije u Srbiji, koja nije nevažna i koja je deo naše istorije - kazao je.

Da Beograd zasija: JKP Javno osvetljenje u naredna dva dana na više lokacija obavlja radove

Vesić obišao dva nova igrališta na Zvezdari: Izgrađena po svetskim standardima (FOTO)

Posebno je istakao da će u blizini Crkve sv. Marko biti podignut spomenik patrijarhu Pavlu, a odluka o tome je u gradskom parlamentu doneta krajem juna.

Izabran je, dodao je, Odbor za podizanje spomenika na čelu sa generalnim sekretarom Predsednika Republie, Nikolom Selakovićem.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd