fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Vesić obišao radove: Obnova Malog stepeništa na Kalemegdanu do kraja juna

Foto: BeoInfo
Radovi koštaju 17 miliona dinara

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji Malog stepeništa na Kalemegdanu koji će, kako je najavio, biti završeni do kraja juna.

Do kraja godine ukidanje liste čekanja za upis u vrtiće

Zahvaljujući Turskoj agenciji za investicije i razvoj TIKI, koja je investirala u obnovu nekoliko objekata kulture u Beogradu, Beograd će imati rekonstruisano Malo stepenište na Kalemegdanu koje je izgrađeno po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, rekao je Vesić i naveo da radovi koštaju 17 miliona dinara.

Vesić najavljuje nove projekte u Beogradu: Gradi se metro, ulazimo u borbu protiv divlje gradnje

Grad Beograd poslednjih godina zaista puno ulaže u rekonstrukciju objekata kulture, istakao je on i naveo da je samo na Kalemegdanu, takođe, zahvaljujući agenciji TIKA, obnovljeno Damad Ali-pašino turbe i česma Mehmed-paše Sokolovića.

Goran Vesić
Goran Vesić
Foto: BeoInfo

- Ono što nas čeka sledeće godine, što će finansirati Republika, to je obnova paviljona ''Cvijeta Zuzorić'' - rekao je Vesić i dodao da je to prvi galerijski prostor koji je napravljen u Beogradu, te da projekat za njegovu obnovu radi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radiće se i obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu, rekao je gradski menadžer i dodao da će se u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je za to posebno zainteresovan, raditi na obnovi Sahat kule koja je u "lošem stanju i veoma je važno da bude obnovljena".

- Na samom Kalemegdanu decenijama nije bilo više radova i na taj način pokazujemo da smo vlast koja ozbiljno vodi računa o kulturi, o Kalemegdanu kao biseru naše kulture i koja smatra da spomenike kulture treba sačuvati - rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je rekla da je 2017. godina definitivno bila godina kulture, te da je u prethodne četiri godine za kulturu izdvojeno 74 odsto više nego ranijih godina.

- Dugujemo veliku zahvalnost rukovodstvu Grada Beograda, ali i Republici koja je prepoznala sve ono u šta treba investirati na polju kutlure. Sa radošću mogu da pohvalim veliko zalaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prepoznao značaj ulaganja u kulturu - rekla je ona.

Ivona Jevtić i Goran Vesić
Ivona Jevtić i Goran Vesić
Foto: BeoInfo

V.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da Zavod tokom 2017. godine uradio niz projekata koji su doprineli lepšem izgledu Beograda i prezentovanju njegovog kulturnog nasleđa.

- Takvim tempom planiramo da nastavimo i u 2018. godini. Pored obnove Malog stepeništa Jelisavete Načić, koju radimo vredno i nadamo se da ćemo je do juna završiti u potpunosti, imamo čitav niz projekata koje planiramo da uradimo. Trenutno radimo projekat rekonstrukcije umetničkog paviljona ''Cvijeta Zuzorić'' i ako sve bude išlo po planu, planirani su i radovi na samoj rekonstrukciji - dodala je ona.

Nova kolumna Gorana Vesića: Gradski menadžer iskreno o Rusiji, razvoju Beograda, srpskog društva, obrazovanja i kulture

Inače, za potrebe rekonstrukcije Malog stepeništa Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pokrenuo otvaranje kamenoloma u Ripnju koji je bio zatvoren poslednjih 30 godina, kako bi se dobio kersantit - orginalni kamen od koga je i sačinjeno stepenište kada je izgrađeno 1903. godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd