fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Vesić: Slika "Despot Stefan pod bedemima Beograda" od danas u Velikoj sali Skupštine grada

Foto: BeoInfo
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je u Velikoj sali Skupštine grada postavljanju slike "Despot Stefan pod bedemima Beograda"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je u Velikoj sali Skupštine grada postavljanju slike "Despot Stefan pod bedemima Beograda", koja se od danas nalazi na mestu gde se donose najvažnije gradske odluke. Predstavljanju slike formata 2,5 puta šest metara, u prisustvu autora i slikara Nebojše Đuranovića, prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, direktor Muzeja automobila Bratislav Petković, kustos Nikola Kusovac i donatori.

"NA PUTU EKONOMSKOG PROSPERITETA BEOGRADA" Radojičić: Kancelarija američkog DFC-a je iskorak ka privrednom boljitku

"NA PUTU EKONOMSKOG PROSPERITETA BEOGRADA" Radojičić: Kancelarija američkog DFC-a je iskorak ka privrednom boljitku

DANAS VARLJIVO VREME: Pre podne sunčano, popodne oblačno, u ovim delovima Srbije je obavezan kišobran

DANAS VARLJIVO VREME: Pre podne sunčano, popodne oblačno, u ovim delovima Srbije je obavezan kišobran

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

Vesić je istakao da se, kada je reč o lokalnoj samoupravi, često govori o infrastrukturnim projektima, mostovima i parkovima, a danas, kako je rekao, govorimo o jednom mostu prema istoriji.

– Posebno sam srećan jer je Skupština Grada Beograda napravila most prema možda i najslavnijem delu istorije, kada je Beogradom vladao despot Stefan Lazarević. On je Beograd dobio krajem 1403. godine, odnosno početkom 1404. godine, vladao je veoma kratko, do 1427. godine, ali je u njegovo vreme Beograd obnovljen i postao je trgovački centar ovog dela Evrope i jedna od najmoćnijih beogradskih tvrđava. To je doba procvata Beograda – podsetio je Vesić dodajući da Beograd slavi Spasovdan, koji je takođe uveo despot Stefan Lazarević.

Vesić je naglasio da je na neki način despot Stefan Lazarević bio prvi gradonačelnik Beograda jer je on Beograd proglasio prestonicom Srbije.

– Zato je despot Stefan Lazarević zaslužio da se njegova slika, koju je izradio znameniti slikar Nebojša Đuranović, nalazi u sali Skupštine grada u kojoj se donose odluke u interesu svih građana Beograda. Siguran sam da ne postoji prikladnija ličnost čija slika treba da se nalazi u ovoj sali, kao i da će, kada budu donosili odluke o tome kako treba da izgleda naš grad, odbornici raditi na tome da se Beograd razvija kao u njegovo vreme – rekao je zamenik gradonačelnika.

Zahvalio je kompanijama "Napred" i "Energoprojekt" koje su kupile odnosno finansirale postavljanje ove slike, kao i kompaniji "Euro bravo" koja je poklonila ram, te dodao da su pokazale kako su društveno odgovorne i da vode računa o kulturnim i istorijskim vrednostima. On je posthumno zahvalio i Marku Popoviću koji je bio konsultant slikaru Nebojši Đuranoviću na ovoj slici, te dodao da Beograd to ceni i da će mu se za to odužiti.

Vesić je istakao da je ovo istorijski trenutak za Beograd, premda će se nekome učiniti da nije toliko važan. Međutim, ovo nije obična, već slika koja govori o tome „koliko smo počeli da poštujemo svoju istoriju i uklapa se u odluku donetu pre nekoliko meseci da se podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću, koji će raditi vajar Svetomir Arsić Basara”.

– Na taj način pokazujemo da se despot Stefan Lazarević, naš najslavniji vladar kada je Beograd u pitanju, vraća u svoj grad i da cenimo ono što je uradio – rekao je Vesić.

Slikar Nebojša Đuranović je istakao da je velika čast što mu je pre godinu dana ukazana prilika da naslika ovu sliku. Naglasio je da mu je to na neki način bila i obaveza jer se dugo godina bavi ovom vrstom slikarstva.

– Ovaj format, ova tema i sve ono što me veže za srednji vek i Beograd kao moj rodni grad, predstavljali su veliki izazov i zaista sam se potrudio da opravdam ukazano mi poverenje. Duboko verujem da ova tema može da se predstavi samo na ovakav način jer sam znao gde će se ona nalaziti i koliki će joj biti format. Slika je, upravo zbog formata, izrađena u sali nekadašnjeg bioskopa i mislim da smo posle godinu dana izrade na obostrano zadovoljstvo uradili značajan posao – kazao je Đuranović.

Objašnjavajući motiv slike, Đuranović je istakao da je despot Stefan predstavljen u dvadesetim godinama 15. veka, u zenitu svoje vladavine u izlasku na istočnu kapiju grada, gde ga dočekuju narod i sveštenstvo. Sa desne strane slike prikazano je malo pristanište, jedno od ukupno tri koja su u to vreme postojala, kule dvostruko opasanog grada i velika kula Nebojša na Gornjem gradu, koja više ne postoji.

Kustos Nikola Kusovac je rekao da je despot Stefan evropska pojava.

– Despot Stefan Lazarević je ličnost Moravske Srbije, poslednja labudova pesma srpskog srednjeg veka. Visine koje smo dosegli u tom trenutku, teško da se mogu ponoviti. Vrlo sam dobro upoznat sa činjenicom da je istorija u Srba ušla preko slika Paje Jovanovića. Da nije bilo njegovih slika "Seoba Srba", "Krunisanje cara Dušana" i "Takovski ustanak", teško da bi Srbi znali svoju istoriju. To je put kojim je krenuo i Nebojša Đuranović. Nije se opredelio da krene možda popularnijim putem, svetski značajnijim. Prava je stvar što je ta slika došla na pravo mesto. To su velike ličnosti, veliki dometi jednog naroda koji time može da se diči. Zato despot Stefan nije samo dika Beograda, nego evropska perjanica – kazao je Kusovac.

Predsednik UO "Energoprojekt” i generalni direktor GP "Napred" Dobroslav Bojović kazao je da nije imao dilemu da podrži ideju Gorana Vesića i da kao društveno odgovorna kompanija doprinese da se ova slika danas nađe u Velikoj sali Skupštine grada.

– Hteli smo da pokažemo da ne tražimo od Grada samo da zajedno radimo već i da zajedno uživamo u onome što nam je istorija ostavila, a jedan od najvećih pečata je despot Stefan Lazarević. Mislim da za ovakvu sliku nema boljeg mesta od ovog, na kome će generacije donositi odluke od značaja za grad – kazao je Bojović.

Vlasnik kompanije "Euro bravo" Milan Vujko je naglasio kako mu je bila čast da bude učesnik u ostvarivanju ove ideje, te je istakao da će uvek podržavati ideje kulturnog razvoja Beograda.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd