fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

VESIĆ: Uskoro kraj radova na Prokopu!

Foto: Beoinfo
Obišli su se radovi na Prokopu i bulevaru koji spaja Most na Adi sa Tošinim bunarom

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas sa saradnicima radove na izgradnji saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Beograd-Centar, poznatoj pod imenom Prokop, kao i na bulevaru koji spaja Most na Adi i Tošin bunar.

GORAN VESIĆ: Rekonstrukcija Trga Slavije počinje danas

VESIĆ: Izgradnja infrastrukture u rubnim opštinama jedan od prioriteta!

Vesić je konstatovao da se radovi na Prokopu privode kraju i da se očekuje da budu završeni 20. juna. Vrednost radova, koji su počeli u avgustu prošle godine, iznosi 429 miliona dinara.

– Čestitam građevinarima koje je okupila kompanija „Štrabak“ koji su izveli veoma zahtevne i opsežne radove kako bi se povezao gornji stanični trg na koti 105 sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom u Bulevaru kneza Aleksandra. Saobraćajnicom će prolaziti linije gradskog prevoza, koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada. Saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom ima četiri saobraćajne trake, dužine 770 metara i ima razdelni pojas širine dva metra. Sa obe strane kolovoza izgrađene su pešačke  staze, izuzev na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra gde su trotoari sa jedne strane kao i biciklistička staza – rekao je gradski menadžer.

Goran Vesić
Foto: Beoinfo

On je objasnio da je bilo neophodno da se izgradi mostovska konstrukcija dužine 145 metara sa pet raspona, kao i 250 metara potpornih zidova visine do osam metara kako bi se savladala kosina terena i dodao da je mostovska konstrukcija izgrađena na 10 stubova prečnika 1,2 metra, dok je uz potporne zidove urađena stabilizacija terena i ugrađene žičane korpe napunjene kamenjem (gabioni) kako bi se u potpunosti obezbedila saobraćajnica.

Obilazeći radove na bulevaru koji povezuje Most na Adi i Tošin bunar Vesić je sa predstavnicima kompanije Rubau konstatovao da će radovi biti završeni 26. juna. Vesić je podsetio da je vrednost novog bulevara  13,5 miliona evra, kao i da će, kada vozači budu počeli da ga koriste, od Tošinog bunara do Požeške ulice stizati za oko 10 minuta.

– Izgrađena je mostovska konstrukcija kojom se prelazi preko Ulice Đorđa Stanojevića u dužini od 920 metara, a trasa bulevara koja se nalazi na tlu je dužine 1440 metara. Duž cele trase postavljeno je 1376 metara vodovoda, 3250 metara kišne kanalizacije i 12.735 metara kablovske kanalizacije za potrebe telekomunikacionih instalacija – rekao je Vesić.

obilazak radova na Prokopu
Foto: Beoinfo

On je dodao da je bulevar od ulice Đorđa Stanojevića do Tošinog bunara dug preko dva kilometra i da ima tri četvorokrake raskrsnice, dve rampe i četiri priključka po sistemu uliv-izliv, kao i da se raskrsnice nalaze na ukrštanju sa Bulevarom Crvene armije, Omladinskih brigada i Tošinim bunarom i imaju pun program veza u semaforisanim raskrsnicama.

Vesić je rekao da su ova dva velika projekta koje izvela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda samo deo velikog programa inafrastruktirnih radova koje je ovo javno preduzeće sprovodi na teritoriji Beograda.

– Direkcija za građevinsko zemljište od 1971. godine predstavlja motor razvoja Beograda i iza nje su stotine velikih infrastrukturnih objekata bez kojih naš grad ne bi razvijen kao što je danas. Završetak ova dva velika projekta još jedan je veliki uspeh Direkcije i grada Beograda – poručio je gradski menadžer.

Goran Vesić
Foto: Beoinfo

Sa gradskim menadžerom u poseti ovim gradilištima bili su direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović, v.d. sekretara za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor JP „Putevi Beograd“ Slaviša Lazarević, direktor JKP „Beograd put“ Ivan Tejić, direktor JKP „Javno osvetljenje“ Aleksandar Cincar Popovski i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd