Skip to main content
 • Read more Ana Brnabić Info

  U avionu za Njujork premijerku sačekalo lepo iznenađenje (FOTO)

 • Read more Julka Mitrović Društvo

  Baka Julka DOŽIVELA STOTU, a nadničila je ceo svoj vek: Ne pitaj me kakav mi je život bio! (FOTO)

 • Read more Pasoš Društvo

  Koji pasoši otvaraju sva vrata? Japan na prvom mestu, pogledajte kako se kotira srpska putna isprava

 • Read more Policija Hronika

  "Znale smo da ovo čeka jednu od nas": Detalji BRUTALNOG UBISTVA SEKIROM u Boleču

 • Read more Srpska vojska u Prvom svetskom ratu Društvo

  Najlepšu grčku pesmu napisao je srpski vojnik sa Solunskog fronta, a iza nje krije se velika ljubavna priča

 • Read more Hasan Rohani Svet

  Rohani upozorava Vašington: Sankcije neće naterati Iran na pregovore sa SAD

 • Read more Pafos, Kipar Region

  Smrtna opasnost vreba u Jadranu: Možete NASTRADATI u trenu

Goran Vesić

Vesić: "Železnice Srbije" jedine odgovorne za krađu u muzeju

Tanjug/​Filip Krainčanić
Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, označio je Železnice Srbije kao jedino odgovorne za krađu koja se dogodila u ložionici nekadašnje Glavne železničke stanice, jer su, kaže, one bile dužne da obezbede tu imovinu. Vesić je, gostujući na Studiu B, podsetio da je reč o veoma vrednim muzejskim eksponatima, te dodao da ne zna zašto oni nisu dobro čuvani. 

- Železnice su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo - rekao je Vesić.

Juče je, kazao je, tim povodom održan sastanak na kome je posredovao Grad Beograd, koji nema nikakve veze sa tim događajem, ali su bili prisutni da bi zajedno sa preduzećima "Beograd na vodi" i "Železnice" dogovorili da "Železnice" obezbede taj prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno.

KINEZI OSVAJAJU BEOGRAD: Čak 19 odsto više stranih turista u julu

Vesić je rekao da je dogovoreno da Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napravi projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati. Istakao je da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom. 

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

Na ZAHTEV GRAĐANA: Porušen bespravni objekat na Ledinama

- Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo - oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture - rekao je Vesić i dodao da gradska vlast ne želi više da se tako nešto dešava, da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, zbog čega sto hiljada građana ostane bez struje više sati.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd