Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more vest Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

Vodovod

Godišnje prime na hiljade poziva, rade noću, vikendom i zahvaljujući njima Beograđani mirno spavaju

FOTO: Srbija Danas/Saša Džambić
Sektor distribucije vode u okviru Beogradskog vodovoda u toku godine primi više od 20.000 poziva, od kojih su više od 15.000 kvarovi za koje je potrebna intervencija, a Kontakt centar odgovori čak i na 300.000 poziva.

Radovi se izvode u šahtovima, na kućnim priključcima, uličnim cevima, zatvaračkoj opremi, vodovodnoj armaturi...

Funkcionisanje

Interventne ekipe vrše preventivno zatvaranje i manipulaciju na vodovodnoj mreži u skladu sa potrebama, odnosno prijavljenim kvarovima.

Beogradski vodovod svakodnevno ima po 16 spremnih ekipa u prvoj i drugoj smeni, koje su angažovane na popravci kvarova. U toku noćnih sati (treća smena) dežurne ekipe su takođe pripravne. Od petka se vrši procena koliko će ekipa biti angažovano za vikend, u zavisnosti od kvarova.

- Najčešći broj ekipa tokom vikenda je od sedam do deset u svakoj smeni. Kada se proceni da je priliv kvarova veliki, tada se i broj ekipa povećava, kaže za naš portal Branimir Sević, direktor sektora vodovodne mreže.

Priprema kvara

Pre svega vrši se obaveštavanje građana preko interaktivnog sajta JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i medija. Na sajtu se svakodnevno mogu videti lokacije kvarova i planirana dužina trajanja intervencije.

-Uz havarijske kvarove, koji su dnevni, postoje i planirani radovi na rekonstrukciji i prevezivanju za koje je potrebna duža priprema. Takve intervencije se najavljuju nekoliko dana ranije, kaže Sević.

Priprema kvara se svodi na pribavljanje podloga o postojećim instalacijama, ukoliko se vrše iskopi, da ne bi došlo do oštećenja istih. To su instalacije EDB-a, PTT-a, toplovoda, gasovoda i sl. Nakon toga, vrši se zatvaranje vode u slučaju da je to neophodno i na kraju sami radovi.

U samoj pripremi, takođe postoji i organizacija saobraćaja, eventualno zatvaranje ulica ili radovi u postojećoj regulaciji saobraćaja.

Anegdote

U svakodnevnom kontaktu sa ljudima, desi se i po neka anegdota.

Kada tokom vrelih lethih meseci, usled neracionalne i prekomerne potrošnje, ponekad dođe do privremene nestašice vode, u isto vreme potrošači iz centra grada žale se na sugrađane u rubnim delovima grada da pune bazene i zalivaju bašte, dok se ovi drugo žale da fontane u centru nemilice "troše" vodu.  

Drugi slučaj vezan je za korisnika koji je pozvao Kontakt centar Beogradskog vodovoda i kanalizacije i zatražio "razvod od brata". Zahtev se zapravo odnosio na razdvajanje zajedničkog priključka za vodu, pošto dva rođena brata dele dvorište.

Procedura prijave kvara

Procedura prijave kvara funkcioniše tako što neko od građana, koji prvi primeti isticanje vode ili kanalizacije, prijavi to Kontakt centru Beogradskog vodovoda i kanalizacije. U Kontakt centru se otvara nalog koji se prosleđuje Komandno-kontrolnom centru, a zatim se informacija upućuje dispečerskim centrima Pogona koji održavaju određene delove grada. Nakon toga, interventne ekipe vrše procenu kvara i ukoliko je potrebno angažuje se ljudstvo i mehanizacija, kao što je sada slučaj u Ulici Strahinjića Bana. 

Prioritetni kvarovi

Prioritet za sanaciju defekata zavisi od veličine konzuma koji ostaje bez urednog vodosnabdevanja, od komplikovanosti kvara i potrebnog vremena za njegovo otklanjanje.

Prioriteti su uvek kvarovi koji narušavaju vodosnabdevanje zdravstvenih i drugih prioritetnih ustanova, većih blokova ulica i defekti koji utiču na neometano odvijanje javnog saobraćaja, posebno zimi kada može doći do pojave leda. Prosečno, sanacije kvarova na uličnoj vodovodnoj mreži traju između četiri i šest sati.

Kod izuzetno teških i komplikovanih kvarova, intervencija može potrajati i nekoliko dana, ali to su retki slučajevi.

Kao najteži za izvođenje izdvajaju se radovi na magistralnim cevovodima, intervencije koje se rade pod pritiskom vode, radovi koji se izvode na preko tri metra dubine i intervencije u ekstremnim vremenskim uslovima.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd