fbpx
Skip to main content
jkp

Kapitalni radovi na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže

Foto: JKP Beogradski vodovod i kanalizacija
Beogradski vodovod i kanalizacija rešava višedecenijske probleme građana u beogradskim naseljima.

Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" izvodi radove na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže širom Beograda.

O važnim i tekućim projektima za kanalizacionu mrežu u prestonici, kao i o planovima za beogradski kanalizacioni sistem, razgovarali smo sa Darinkom Cokić, direktorkom Sektora kanalizacione mreže. 

Izgradnja kanalizacione mreže u Vinogradskoj ulici jedan je od važnijih projekata Beogradskog vodovoda i kanalizacije tokom 2019. godine.

jkp
Izvođenje radova u Vinogradskoj ulici
Foto: JKP Beogradski vodovod i kanalizacija

U početku je naselje Ledine posedovalo uslovnu kanalizacionu mrežu koja se spuštala preko privatnih parcela i dolazila do početka ulica Vinogradske i Dr. Ivana Ribara.

Kako je deo oko Vinogradske ulice počeo sve više da se naseljava, tako su građani počeli da se priključuju na postojeću kanalizaciju, što je dodatno opteretilo sistem. Kišnu kanalizaciju su sproveli u fekalnu, zbog čega je sve češće dolazilo do zagušenja i izlivanja kanalizacije. 

Darinka Cokić
Darinka Cokić
Foto: Srbija Danas

Kako kaže direktorka Cokić, složena konfiguracija terena, dotrajala kanalizaciona mreža teška za održavanje, nеdоvоlјnоg kаpаcitеtа, sа cеvimа mаlih prеčnikа, štо је biо prоblеm zа primаnjе nоvih priklјučаkа nа mrеžu, bili su glavni razlog da Beogradski vodovod i kanalizacija razmotri ideju o izgradnji kanalizacione mreže u pomenutom delu opštine Novi Beograd. 

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je 2015. godine počelo sa radovima na izgradnji kanalizacione mreže u Vinogradskoj ulici. U tom periodu urađeno je oko 460 metara fekalne i 1100 metara kišne kanalizacije, izrađeno je 19 kompletnih revizionih silaza, od armirano-betonskih elemenata, prekrivenih liveno-gvozdenim poklopcima. Kišna kanalizacija sprovedena je u kanal "Galovica", koji teče paralelno sa Vinogradskom ulicom, dok je fekalna odvođena i gravitaciono i putem crpne stanice u neposrednoj blizini. U završnoj fazi je izgradnja poslednjih 180 metara. Građani koji žive u Vinogradskoj ulici zadovoljni što su dobili kanalizaciju, pa je tokom izvođenja celog projekta na terenu vladala dobra atmosfera – ističe Darinka Cokić. 

jkp
Izvođenje radova u Vinogradskoj ulici
Foto: JKP Beogradski vodovod i kanalizacija

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" trenutno radi na rekonstrukciji kanalizacione mreže u Železniku. Tender za ovaj projekat je završen, a posao je dobilo građevinsko preduzeće "Rad". U Železniku je planirano osam delova projekta, a nadzor nad ovim poslovima vrši Zavod za veštačenje. 

- U Železniku izvodimo radove na obnovi fekalne i kišne kanalizacije, gde smo takođe imali problema u održavanju. Kanalizaciona mreža ide kroz zelene površine i dosta ima uvezanih slivnika. Ukupna dužina izvedene mreže sa priključcima biće oko 4500 metara (fekalne kanalizacije 2555 metara i kišne 1920 metara). Rekonstrukcija će se izvoditi u ulicama: Udarnih brigada, Dragojla Dudića, Maršala Tita, 20. aprila, Milinka Kušića, Milorada Popovića, Radnih akcija, kao i u Ulici 1. maj i Bulevaru mladih. Izvođač radova dostavio je dinamiku posla, a od Sekretarijata za saobraćaj očekujemo saglasnost za zatvaranje ulica. Projekte za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u ulicama Vinogradskoj, Banatskoj i u naselju Železnik, radili su inženjeri Beogradskog vodovoda i kanalizacije – napominje direktorka Sektora kanalizacione mreže JKP BVK. 

Darinka Cokić
Darinka Cokić
Foto: Srbija Danas

Najnoviji projekat Beogradske kanalizacije je Banatska ulica (37-79) u Zemunu. Stanari pomenute ulice već decenijama imaju probleme, jer se stara kanalizaciona mreža prostire ispod zgrada. 

- Ovaj projekat je odavno urađen. Dobili smo dozvolu za izvođenje radova i u fazi smo tehničke kontrole projekta za izvođenje. Predviđena je rekonstrukcija 552 metra fekalne kanalizacije, 72 metra priključaka i 59 šahtova. Nadamo se da će posle uspešnog završetka planiranih radova stanari ove ulice, koji su već godinama imali probleme, konačno odahnuti – zaključuje Darinka Cokić.

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd