Skip to main content
Autobuska stanica

Za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada!

Foto: BeoInfo
Centar grada će se rasteretiti od teretnog saobraćaja

Gradonačelnik Siniša Mali potpisao je juče sa direktorom Beogradske autobuske stanice a.d. Beograd – BAS Anđelkom Mučibabićem ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta autobuske stanice u Bloku 42.

Otvaranje radova na izgradnji novog objekta na Carinskom terminalu

Počela obnova OŠ "Ivo Lola Ribar" u Begaljici: Od 1. septembra đaci će normalno krenuti na nastavu!

Prema rečima Siniše Malog, ovo je poslednji papirološki korak koji je bilo neophodno završiti kako bi se krenulo u realizaciju jedne od najvažnijih investicija za Beograd. 

Siniša Mali
Siniša Mali
Foto: BeoInfo

- Na ovaj način ispunjavamo obećanje koje smo dali, a to je da ćemo centar grada rasteretiti od teretnog saobraćaja jer u ovom trenutku ima oko 1.200 raznih autobusa koji ulaze u centar grada i dolaze na postojeću autobusku stanicu. Radovi kreću do kraja godine i za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada, kao i projekat i investicija na koje ćemo biti ponosni - rekao je Mali dodajući da će sa ovom stanicom Blok 42 postati novi centar Novog Beograda. 

Siniša Mali
Siniša Mali
Foto: BeoInfo

On je podsetio da je prošle godine otvorena železnička stanica „Prokop” nakon četrdeset godina, a i ovo je projekat koji građani Beograda čekaju decenijama tako da će dva najvažnija infrastrukturna saobraćajna projekta biti stavljeni u funkciju. 

Autobuska stanica
Autobuska stanica
Foto: BeoInfo

- Ova autobuska stanica prostiraće se na 13.000 kvadrata. Beograd ulaže zemljište, a Beogradska autobuska stanica a.d. Beograd oko 25 miliona evra, kolika je vrednost radova. Ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi, samo još u Lisabonu postoji takva, a ona podrazumeva i međugradski, međumesni, međunarodni i turistički saobraćaj - rekao je Mali, koji je zahvalio timu Beogradske autobuske stanice i dodao da očekuje da će projekat biti realizovan na pravi način.

Autobuska stanica
Autobuska stanica
Foto: BeoInfo

Gradonačelnik je pojasnio da železnička stanica „Prokop” funkcioniše u punom kapacitetu, ali joj nedostaje stanična zgrada.

- Postojeća glavna železnička stanica je napravljena još 1884. godine i ona nam  je uslov za drugu fazu projekta „Beograd na vodi”. Mi ćemo do kraja naredne godine  početi da izmeštamo prugu, a na osnovu ugovora sa Emiratima, rok je kraj 2019. godine. Postojeća železnička stanica biti pretvorena u mesto za javna događanja, a šta će tačno biti, Beograđani će o tome odlučiti – rekao je Siniša Mali.

Potpisivanju su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić i profesor Saobraćajnog fakulteta Slaven Tica.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Grmljavina sa slabom kišom
22 Beograd