fbpx
Skip to main content
autobus

Zbog dolaska francuskog predsednika VELIKE PROMENE u saobraćaju, ovo su ALTERNATIVE

Foto: Profimedia
Beograđani, naoružajte se strpljenjem danas i sutra pošto je zbog posete francuskog predsednika Emanuela Makrona već došlo do zatvaranja pojedinih saobraćajnica, ali i izmena na trasama linija javnog gradskog prevoza.

Beograđani, naoružajte se strpljenjem danas i sutra pošto je zbog posete francuskog predsednika Emanuela Makrona već došlo do zatvaranja pojedinih saobraćajnica, ali i izmena na trasama linija javnog gradskog prevoza.

- Već satima je auto-put bio skoro potpuno prazan, ali se gužve stvaraju na alternativnom pravcu preko Ledina i blokova - kažu beogradski taksisti.

Nedugo zatim, zatvoren je Bulevar Mihajla Pupina, odnosno kompletan deo oko Palate "Srbija", od Trešnjinog cveta do TC "Ušće". Zbog ovoga je otežan prilaz Brankovom mostu, ali vozači uglavnom koriste Bulevar Zorana Đinđića u kojem je došlo do stvaranja kolona vozila.

Baš kao što je bio slučaj kada su nam ranije dolazili ruski predsednik Vladimir Putin, kineski predsednik i premijer, Si Đinping i Li Kećijang, prvi čovek Turske Redžep Erdogan ili američki potpredsednik Džozef Bajden, i ovoga puta biće preduzete najviše mere obezbeđenja na beogradskim ulicama.

Porto Carras izgleda kao da oluje nije ni bilo, fotografije najbolje pokazuju (FOTO)

Porto Carras izgleda kao da oluje nije ni bilo, fotografije najbolje pokazuju (FOTO)

ZABRANJENO KUPANJE NA ADI: Postavljene crvene zastave!

ZABRANJENO KUPANJE NA ADI: Postavljene crvene zastave!

Fontana na Slaviji u bojama Francuske: Srbijа i Beogrаd znаju dа dočekаju prijаtelje

Fontana na Slaviji u bojama Francuske: Srbijа i Beogrаd znаju dа dočekаju prijаtelje

Detaljan program posete, satnica, a ponajviše trasa kojom će se kretati visoka francuska delegacija predvođena predsednikom Makronom, standardno se iz bezbednosnih razloga drži u tajnosti.

Ipak, neke lokacije koje će biti pod posebnom prismotrom već su poznate.

U kasnim poslepodnevnim satima u ponedeljak predviđeno je da predsednik Emanuel Makron, u društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, obiđe Spomen kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, ali i onaj podignut u čast heroine Milunke Savić, da bi se zatim delegacija uputila ka Kalemegdanu.

Trasa kojom će se kretati kolona drži se u tajnosti, ali je izvesno da će doći do zatvaranja poteza u Ruzveltovoj i Mije Kovačevića oko Novog groblja, dela oko Kalemegdana, od Cara Dušana, preko Tadeuša Koščuška do Pariske. Baš kao i što će biti privremeno obustavljan saobraćaj na auto-putu, Ulici kneza Miloša, Bulevaru kralja Aleksandra, kao i u centralnim gradskim ulicama, ali i potezu od Palate "Srbija" do Kalemegdana, dakle i Brankovom mostu.

Makron u Sbiji
Upoznavanje sa srpskim zvaničnicima
Foto: Tanjug

U večernjim satima za predsednika Makrona biće priređena svečana večera na za sada još nepoznatoj lokaciji, ali će i tada, sigurno, doći do zatvaranja pojedinih centralnih gradskih saobraćajnica.

I dok iz MUP-a Srbije mole Beograđane za strpljenje, uz poruku "da će se truditi da sva zadržavanja i obustava saobraćaja budu što kraći", nadležne gradske službe zvanično se nisu oglasile o eventualnim promenama do kojih će doći u saobraćaju, kao ni mogućim izmenama na linijama javnog gradskog prevoza.

Ako je suditi po ranijim posetama visokih svetskih zvaničnika, autobusi verovatno neće menjati trase (izuzetak mogu da budu samo linije koje prolaze kroz Bulevar Mihajla Pupina, odnosno pored Palate "Srbija"), već će čekati u kolonama otvaranje saobraćajnica.

Pre nego što u naredna dva dana krenete sa jednog na drugi kraj Beograda, obavezno se informišite o trenutnom stanju na gradskim ulicama.

Makron u Srbiji
Foto: Tanjug

ALTERNATIVE

Teško je pričati o alternativnim pravcima kada se zvanično ne znaju ni ulice koje će biti zatvarane. Ipak, pokušaćemo da vam pomognemo.

1. AUTO-PUT

U trenutku kada dođe do obustave saobraćaja na auto-putu, ukoliko dolazite iz pravca Šida i Zagreba, imate dve opcije: de idete preko Ledina ka Staroj Bežaniji i novobeogradskim blokovima, ili da na Dobanovačkoj petlji skrenete ka Batajnici, a onda se preko Zemuna domognete Novog Beograda i dalje nekako ka centru prestonice.

2. KNEZA MILOŠA

Zatvaranje Kneza Miloša može da dovede do velikih gužvi i na alternativnim pravcima. U tom slučaju jedna od opcija je Savska ulica koja od Mostarske petlje vodi na Starom savskom mostu, a druga Autokomanda, Slavija, pa dalje u željenom pravcu.

3. RUZVELTOVA/MIJE KOVAČEVIĆA

U trenutku kada bude zatvoren potez od Vukovog spomenika do Bogoslovije najbolja alternativa za prolaz od Bulevara despota Stefana do Bulevara kralja Aleksandra biće Beogradska (pored Pravnog fakulteta) i Takovska ulica (pored zgrade RTS-a).

Makron u Srbiji
Emanuel Makron
Foto: Tanjug

4. KALEMEGDAN

Zatvaranje Ulice Tadeuša Koščuška koja ide oko Kalemegdana mogla bi da dovede do značajne saobraćajne gužve u centru grada. Naime, ova saobraćajnica je poslednjih meseci jedna od glavnih alternativa zbog radova na Trgu republike. Beograđani bi tako mogli da budu prinuđeni da idu preko Trga republike ili da koriste, kao u prethodnom slučaju, Takovsku i Beogradsku ulicu.

5. PALATA "SRBIJA"

Izvesno je da će dolaziti do zatvaranja Bulevara Mihajla Pupina oko Palate "Srbija", kao i Bulevara Nikole Tesle. Alternativa su Bulevar Zorana Đinđića, auto-put, Bulevar Milutina Milankovića…

6. BRANKOV MOST

Ovo bi mogla da bude i najkritičnija tačka s obzirom da preko ovog mosta prelazi veliki broj linija gradskog prevoza, te da je veoma opterećen tokom celog dana, a posebno u špicu.

Najbliža alternativa je Stari savski most, ali je problem što je slabog kapaciteta i u veoma lošem stanju, te bi svi koji mogu, trebalo da idu na Most na Adu.

MUP: Molimo građane da imaju razumevanja

Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da će preduzeti maksimalne mere obezbeđenja povodom predstojeće posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona.

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata primenjivaće posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, a pripadnici Uprave saobraćajne policije preduzimaće intenzivne mere u cilju normalizacije saobraćaja nakon prolaska kolone sa štićenom ličnošću.

- Molimo građane da imaju razumevanja za aktivnosti koje će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimati tokom predstojeće posete francuskog predsednika - navedeno je u saopštenju MUP-a.

Grad u bojama Francuske i Srbije

Neposredno pre dolaska francuskog predsednika, Beograd je bio ukrašen zastavama Francuske i Srbije. Tako su se ove trobojke našle u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, ali i na autoputu ka aerodromu, zatim u Bulevaru Mihajla Pupina, te u ulicama Antifašističke borbe, Milentija Popovića, u Pariskoj i Ruzveltovoj. Takođe, postavljeni su i bilbordi na kojima na srpskom i francuskom jeziku piše "Dobro došli prijatelji" i "Sloboda, jednakost, bratstvo" i to kod Novog groblja, na Zelenom vencu, kod hotela Hajat i TC Ušće.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd