Skip to main content
 • Read more Laboratorija Info

  PAZITE SE PRIVATNIH PREGLEDA: Evo kako nam privatne laboratorije uzimaju novac na prevaru

 • Read more Kavez za bebe Svet

  Bizaran "trend": Amerikanci držali bebe u kavezima, razlog je potpuno neverovatan

 • Read more Sahrana Svet

  Bizarna smrt u Indiji: Htela da pozove rođaku a onda se začula EKSPLOZIJA

 • Read more sneg Beograd

  Drugi dan proleća, Beograd POD SNEGOM: Kolaps u prestonici, gužve po celom gradu (FOTO/VIDEO)

 • Read more Nik Dučić Info

  Pukovnik Dučić dao prvu izjavu kao komandant AMERIČKE VOJSKE na Kosovu spomenuo: Setio se SRPSKOG POREKLA

 • Read more Nikolina Kovač Porodica

  MAMINO ZLATO: Kada vidite ŠTA je Nikolini Kovač poklonio njen sin, istopićete se! (FOTO)

 • Read more beograd Beograd

  "48 sati u Beogradu" - Novinar svetski poznatog francuskog lista ODUŠEVLJEN srpskom prestonicom, a evo i ZAŠTO

beograd

Zeleni, Obilićev, Andrićev... Beograd ima 16 "venaca", a za neke čujete PRVI PUT

Foto: SD/ilustracija
Jedan od njih dobio ime po kafani

Osim u nazivu opštine Savski venac, venac se kao toponim u Beogradu pominje čak 16 puta. Negde su u pitanju "klasične" pravolinijske ulice, kao u slučaju Gundulićevog venca, Cerski venac je u skladu sa svojim imenom, te ima oblik potkovice, dok je Zeleni venac ime dobio po – kafani.

Zadržala svoj boemski izgled: Ovo je danas Skadarlija

Fontana na Slaviji je DEO MOZAIKA koji se zove NOVI i LEPŠI BEOGRAD (FOTO)

Možda ste mislili da je Zeleni venac nazvan po zelenišu s pijace koja se tu nalazi decenijama, ali i ovaj put su kafane imale odlučujuću ulogu u istoriji Beograda. Naime, na mestu današnje autobuske stanice nalazila se gostionica, na kojoj je umesto table sa imenom bila istaknuta limena tabla sa vencem od zeleno obojenog lišća. Tako je kafana dobila ime "Zeleni venac", a po njoj i ovaj deo grada. Srušena je pre pedesetak godina zbog izgradnje autobuske okretnice.

Na ovom prostoru je do pre skoro dva veka bila duboka bara, koja je isušena, ali, kažu, nestručno, jer je ostalo podzemnih voda. Zbog nestabilnog terena, pokušaj izgradnje pozorišta na Zelenom vencu obustavljen je odmah nakon što su postavljeni temelji, pre oko 150 godina.

beograd,zeleni venac
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

"Zelenjak" pripada opštini Savski venac, a jednim delom "kači" i Stari grad.

Na Savskom vencu nalaze se i Banjički venac, kao i Topčiderski, koji s jedne strane "ograđuje" Hajd park.

Cerski i Vinogradski venac nalaze se na Čukarici, na maloj udaljenosti jedan od drugog. Vinogradski i vizuelno podseća na venac, zbog skoro pravilnog kružnog oblika.

Nastavlja se obnova Beograda: Dogodine rekonstrukcija još četiri ZNAČAJNE saobraćajnice

Krunski venac nalazi se na Vračaru, i važi za jednu od regija u kojoj je najbolje sačuvan duh "starog Beograda". U okolini se nalaze Studentska poliklinika i Muzej Nikole Tesle.

Zvezdari pripada Mirijevski venac, kao i Slavujev, koji se nalazi na granici ove opštine ka Paliluli. U okolini se nalaze i Slavujev potok i naselje Bulbulder (turska reč za slavuja), te su slavuji očigledno u ovom delu grada bili veoma brojni, kad su "zaslužili" da dobiju nekoliko toponima.

Venac Milice Vučetić Trepuše, nalazi se u Rakovici, a nazvana je po učesnici NOB-a i narodnoj heroini. Milica Vučetić je bila učiteljica i zalagala se za emancipaciju žena. Život je izgubila 1944. godine prilikom izvršenja partijskog zadatka, kada je na svoj 24. rođendan izvršila samoubistvo kako ne bi pala neprijatelju u ruke.

beograd,knez mihajlova
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na Starom gradu ima čak pet venaca – Kosančićev, Topličin, Obilićev, Andrićev i Gundulićev. Međutim, postoje i manje slavni "duplikati" od onih u centru grada: tako i Lazarevac ima Kosančićev venac, a Surčin Obilićev.

Obilićev, Kosančićev i Topličin venac nadovezuju se jedan na drugog i čine logičku celinu na potezi između Brankove i Knez Mihailove ulice, jer su i ličnosti po kojima su nazvani deo istog jedinstva – Kosovske bitke.

Nema otcepljenja od Beograda: Ideja o stvaranju novih opština otišla u istoriju

Nema potrebe objašnjavati Iva Andrića, po kome je nazvan jedan od venaca u samom centru grada. U ovom rejonu nalazi se spomenik kao i spomen-muzej našem nobelovcu. Na Andrićevom vencu smešten je i Novi dvor, sedište predsednika Srbije. Ova zgrada je izgrađena početkom 20. veka u akademskom maniru, a prvobitno je namenjena da bude dvor kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Još tri venca

Postoji mogućnost da će Beograd u budućnosti dobiti još tri venca, ali to bi bili nazivi potencijalnih opština. Naime, prema predlogu iz 2010. godine, potrebno je izvršiti teritorijalnu reorganizaciju beogradskih opština, i od postojećih 17 stvoriti 24. Između ostalog, tim nacrtom je zamišljeno da se Dunavski venac (Borča, Ovča, Krnjača, i druga naselja na levoj obali Dunava), odvoji od Palilule kojoj i danas pripada. Takođe, kao zasebne celine izdvojili bi se i Avalski venac (podavalska naselja) od GO Voždovac i Posavski venac (rubna naselja opštine Čukarica).

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Superheroj's picture

Superheroj

A Hajduk Veljkov venac?

0 | 0

SD beograd

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd