fbpx
Skip to main content
Trg Republike

Značajno otkriće ispod asfalta na Trgu Republike! (FOTO)

Foto: BeoInfo
Buduća gradska atrakcija

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike ispod asfalta pronađeno je nekoliko stotina komada drvene kaldrme iz druge polovine 19. veka!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je ovakva kaldrma bila postavljena sve do Terazija, a bila je od drveta da bi se smanjila buka prilikom prolaska vozila.

- Do sada smo pronašli oko 1.500 relativno dobro očuvanih komada koje su pregledali i popisali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika. Očuvane kocke se odvajaju od onih koje su uništene asfaltiranjem - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da će Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ustupiti 150 komada drvenih kocki Narodnom muzeju, a da će deo biti vraćen na Trg Republike i posebno zaštićen kako bi građani mogli da vide kako je Trg nekada izgledao. Deo će se iskoristiti za druge delove pešačke zone u centru grada.

- Na ovom primeru se vidi kako su se ranije odnosili prema spomenicima kulture. Nešto slično se dogodilo prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa Jelisavete Načić koje se nalazi preko puta Ambasade Francuske. Genijalci koji su vodili Beograd pre nas jednostavno su asfaltirali prva tri stepenika i tako uništili spomenik kulture. Prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa ponovo smo otkrili ove nekada asfalitirane delove, restaurirali ih i sada građani mogu da vide Malo stepenište kako je izgledalo 1903. godine kada je napravljeno - rekao je Vesić.

On se osvrnuo i na rekonstrukciju Trga Republike.

- Nećemo da zaboravimo da su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika postavili sat privatne kompanije, koji danas ne radi, kioske, ali i da su zatvorili Narodni muzej koji smo mi renovirali i otvorili - dodao je Vesić.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd