fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Evo ko je novi gradonačelnik Beograda

Foto: Srbija Danas
Završeni izbori u Beogradu

U Beogradu su danas održani lokalni izbori na kojima pravo glasa imalo 1.606.693 birača. Glasalo se na 1.185 biračkih mesta, od 7 do 20 sati, a za 110 mesta u Skupštini grada Beograd borile su se 24 izborne liste. Lokalni izbori održani su danas i Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

Gradonačelnika bira Skupština grada, iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, što bi dalje značilo da će jedan od odbornika koji se nalazi na sledećim listama biti gradonačelnik Beograda, a koga će predložiti predsednik Skupštine.

Prema procenama kladionica, a nakon ubedljive pobede liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" najveće šanse da postanu gradonačelnici imaju Siniša Mali, Irena Vujović, Goran Vesić i prvi sa liste prof. dr Zoran Radojičić.

Siniša Mali rođen je 25. avgusta 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Ron Brown stipendista, magistrirao je 1999. godine na Washington Universitu u St. Louis-u, SAD, smer finansije (Master of Business Administration diploma). Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U 2013. godini odbranio je  doktorsku disertaciju na temu: „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U prethodnom mandatu bio je gradonačelnik Beograda.

Siniša Mali
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Goran Vesić rođen je 1969. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kraljevu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Stažista Evropske fondacije Robert Šuman u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu 1999. godine. U prethodnom mandatu bio je gradski menadžer.

Goran Vesić
Goran Vesić
Foto: Tanjug

Irena Vujović rođena je 1983. godine. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista – master, a završila je Fakultet za međunarodnu ekonomiju. Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Potom ju je, nakon izbora 2014, gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti. Trenutno se nalazi na čelu opštine Savski venac.

irena-vujovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prof. dr Zoran Radojičić, prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", specijalista je dečije hirurgije i dečije urologije i jedan od najvećih stručnjaka za tu oblast u čitavom regionu. Pored funkcije direktora na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Radojičić je i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Osnovne studije na ovom fakultetu završio je 1989. godine, a u Tiršovoj radi od 1991. Magistrirao je sedam godina kasnije, da bi 2006. odbranio i doktorat na ovom državnom fakultetu. Autor je brojnih radova u uglednim međunarodnim publikacijama. Sa grupom najeminetnijih svetskih eksperata pisao je o najaktuelnijim načinima lečenja disfunkcija bešike i umokravanju kod dece. Usavršavao se godinama na najuglednijim klinikama u Danskoj i širom Sjedinjenih Američkih Država.

Zoran Radojičić
Zoran Radojičić
Foto: Srbija Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživo na konferenciji održanoj u SNS-u nakon prebrojanih glasova rekao je da će tačno ime i prezime gradonačelnika objaviti kada bude vreme.

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd