fbpx
Skip to main content
Saša Janković

Ostali bez konkretnih odgovora: Građani su danas propitivali Jankovića, a on im ZGRČENO odgovarao

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic
Tema koja građane najviše zanima jesu beogradski izbori

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, odgovarao je na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa danas od 13 do 14 časova u okviru rubrike „Intervju na mreži“. Građani su pitanja postavljali od juče ujutru od 8 sati, a Janković na njih odgovara pisanim putem. Prema pitanjima koja su postavljanja u toku dana očigledno je da građana najviše interesuje zbog čega je došlo do kraha na beogradskim izborima.

Pitanje koje je privklo pažnju, a u vezi je sa katastrofalnim porazom na prethodnim izborima je: da li ste se pokajali, s obzirom na rezultate izbora, što ste vodili hajku na Vučića i SNS, umesto da ste predložili građanima, kako bi Vi rešili njihove probleme?

Janković nije imao odgovor na ovo pitanje pa je samo kratko prokomentarisao: "Hajku na Vučića? Ja? Šalite se, mora biti".

On je jako nevešto izbegao odgovor na pitanje, te je samo pomenuo predsednikovo ime, umesto da mu se odgovor bazira na onome što je suština pitanja, a to je zašto nije izneo predloge građanima kako da reše svoje probleme. Možda nema odgovor, ali u svakom slučaju, ovakav odgovor ne priliči jednom ozbiljnom političaru, za kakvog se predstavlja.

PUKLA TIKVA: Radulović i Obradović okrivljuju jedan drugog za PORAZ NA IZBORIMA, ne žele ni da se vide

Ključno pitanje koje se već danima postavlja, bilo je upućeno i danas jednom od lidera opozicije od strane Dušana Dimitrijevića, a glasilo je : Da li smatrate ličnom odgovornošću što ste Vi i Jeremić u koaliciji za beogradske izbore osvojili manji broj glasova nego pojedinačno na predsedničkim?

Janković je rekao da je sigurno da je on lično mogao bolje, ali je onda opet osuo paljbu i po državi koja mu je dežurni krivac kako za prethodne, tako i za ove izbore.

- Sigurno da sam ja lično mogao bolje. Ali ovi izbori, koji ni d od demokratskog i s o slobodnog nisu imali pokazali su da danas na političkoj sceni postoje dva pola: jedan, na kome su SNS i SPS, i drugi, gde su oni koji su prešli cenzus, a njih je vrlo malo. PSG i Narodna stranka su među njima i to nije za podceniti s obzirom da se radi o dve najmlađe političke organizacije. PSG pri tome nije imao predstavnika ni u jednom organu vlasti, ni u parlamentu. Naša lista sa Draganom Đilasom i još rezultat Aleksandra Šapića jači su nego rezultati opozicije sa prošlih gradskih izbora za skoro 20 odbornika, a uslovi su bili neopisivo lošiji, gori nego išta do sada. Bićemo još bolji

SAŠA JANKOVIĆ
Saša Janković
Foto: Media Centar

Opet je izbegao konkretan odgovor i nastavio po starom: da se pravda, najavljujući bolji rezultata, iako je i sam Dimitrijević rekao da su mu sadašnji rezultati gori nego na predsedničkim. Razlog zbog kog Janković ne preuzima odgovornost izgleda da će ostati misterija, bar do sledećih izgubljenih izbora.

Mileta Božović je upitao Jankovića slično pitanje, kako komentariše loš izborni rezultat na beogradskim izborima, kao i da li se kaje što je podržao Đilasa.

Sada već očekivano, Janković je skoro ponovio prethodi odgovor te je opet kao glavnog krivca za debakl naveo uslove izbora, koji su prema njegovim rečima bili loši, te je napisao čak da bi bez sumnje bili pobednici da su oni bili drugačiji, neuzimajući u obzir razliku od skoro 30 odsto koliko ga deli od prvoplasirane SNS, nazvavši da je krajnji rezultat "loš za Beograđane" i time uvredio ogromnu većinu koja je svoje poverenje dala pobedniku.

Posebno je iznenadio odgovor bivšeg ombudsmana na pitanje: dajete li velike šanse opstanku saveza Vuk - Sasa - Dragan? Janković je odgovorio:

- Napravili smo savez za beogradske izbore i glasači su mu dali ubedljivo najviše poverenja. Sarađivaćemo u Beogradu i dalje, naravno. Svako od nas ima svoj politički pravac i razvijaćemo i njih, takođe.

Problematičan je ovaj deo odgovora "glasači su mu dali ubedljivo najviše poverenja". Da li je Janković pomešao babe i žabe, pa se više ne razlikuje 18 odsto i 45 odsto? U svakom slučaju, ako se vratimo na početak teksta videćemo da mu nije prvi put da daje kontradiktorne odgovore, te je sve jasno.

Jedan od građana je podsetio bivšeg ombudsmana na izjavu koju je dao medijima 15.06.2017.godine: "Janković: Ako ne pobedimo u Beogradu, ja ću biti odgovoran", te ga je zanimalo šta se desilo sa tim.

Jankovićev odgovor je očekivan, te se ovaj put pravdao pozivajući se na drugi intervju koji je dao medijima.

- Tamo otprilike piše: situacija uvek takva da ako pobedimo, svi će biti zaslužni, a ako ne pobedimo - ja ću biti odgovoran. To sam rekao opisujući stanje u delu društvu. I desilo se - neki zaista veruju da jedan čovek može da bude odgovoran za to što režim nije smenjen na izborima. To bi bilo isto kao da tvrdim da sam ja lično, sam, zaslužan za najbolji beogradski izborni rezultat (na neslobodnim, nefer izborima) opozicije, ili najbolji opozicioni rezultat na predsedničkim izborima. Moramo biti malo ozbiljniji od toga.

Nije jasno šta je hteo da kaže i objasni, je li preuzeo odgovornost ili nije? Mogli bismo samo da kontatujemo da njegovu rečenicu "Moramo biti malo ozbiljniji od toga" primeni i na sebi bar dok odgovara građanima, bili oni njegove pristalice ili ne, jer to je osnovna stvar koju svako ko se iole bavi polititkom prvo mora da uradi: da da konkretne odgovore građanima Srbije.

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd