fbpx
Skip to main content
izbori

Opozicija je žrtva vlastite ambicije: Kako su DS i DJB-Dveri postali najveći gubitnici beogradskih izbora?

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Među gubitnike spada i inicijativa "Ne davimo Beograd"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je kao najveće gubitnike beogradskih izbora označio DS, koaliciju Dveri-DJB i građansku inicijativu Ne davimo Beograd, dok je narod, kaže, ukazivanjem poverenja listi okupljenoj oko SNS pokazao da želi stabilnost i da veruje u njihovu viziju za Beograd.

Stanković je primetio da je podrška koju je dobila lista okupljena oko vladajuće stranke sada možda i najveća u savremenoj istoriji višestranačja u Srbiji.

Loš rezultat opozicije je, kazao je Stanković, posledica je nerealnih ambicija i nepoznavanja pisanih i nepisanih pravila koje važe u političkom životu.

Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Smatra da je među predstavnicima opozicije vlada nerealna euforija, a plasirana priča o sudbinskim izborima i početku promena u Srbiji bila je neutemeljena u realnoj podršci birača.

- Povoljni su samo rezultati koje su ostvarili Aleksandar Šapića i lista koju je predvodio Dragan Ðilas, jer će imati predstavnike u gradskoj skupštini. Ipak, i Ðilasova lista dobila je manje nego što je očekivala, a posebno je podbacila DS i koalicija DJB-Dveri - kaže Stanković.

Veliki "gubitnik" je DS, smatra on, jer je ta stranka u Beogradu uvek imala najjače uporište.

- To je svojevrsna politička kataklizma koja će verovatno imati direktne posledice i na status te stranke i na njenu budućnost, jer je malo verovatno da oni mogu politički da se vrate - navodi on.

Dodaje, da je gubitnik i lista "Ne davimo Beograd" koja je kao nekonvencionalna građanska inicijativa imala velike, ali nerealne ambicije.

- Svi predstavnici opozicije su bili negde žrtve i vlastite ambicije i nepoznavanja pisanih i nepisanih pravila koje važe u politčkom životu - kaže Stanković.

Glasanje
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Činjenica da je od kandidovane 24, samo četiri liste prošlo cenzus pokazuje da je politička kultura još uvek nezrela za jednu ozbiljnu demokratsku političku utakmicu, smatra Stanković i dodaje da veliki broj lista pokazuje da ljudi nisu svesni koliko je poltika ozbiljan i zahtevan posao.

- Političke kampanje nisu improvizacija i to se može videti po Belom i DJB koji su bili moda za jedan izborni ciklus i očigledno da više nemaju uporište u biračkom telu - rekao je on.

Smatra, da nakon pobede u Beogradu, SNS nema razloga da raspisuje vanredne parlamentarne izbore.

- To je stvar ključnih politčkih aktera, a Srbija je zemlja u kojoj ima mnogo nerešenih pitanja. Gledajući samo političke činjenice nema razloga za to, jer je većina stabilna i ima podršku javnosti koja je možda i najveća u savremenoj istoriji višestranačja u Srbiji - kaže Stanković.

Kada je u pitanju eventualna koalicija SNS i SPS, Stanković navodi da SPS nije nužan, ali da može biti deo vlasti na "simboličnijoj ravni" nego pre.

- Ni do sada nije bio nužan, pa je bio deo vlasti. To je stvar stranačkih dogovora, a znamo da do sada nije bilo većih problema kada je u pitanju njihova saradnja na nivou grada - rekao je on.

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd