clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"PONOSAN SAM na sve što smo uradili": Dejan Matić o rezultatima i predstojećim izazovima opštine Zemun

28.02.2018. 09:40
Piše:
Srbija Danas
"U protekle tri godine asfaltirano preko 160 ulica"

Jedna od najlepših beogradskih opština je Zemun, koja se nalazi na desnoj obali Dunava, i predstavlja deo prestonice bogat vrednim istorijskim nasleđem. Pored toga, stekao je reputaciju raja za boeme, ali i ljubitelje kulture i umetnosti, čemu su doprinele razne kulturne manifestacije. Međutim, Zemun je dom za skoro 200.000 ljudi koji žive u 37 naselja koja se nalaze u okviru ove opštine, zbog čega smo sa prvim čovekom Zemuna, predsednikom Opštine Dejanom Matićem, analizirali glavne ciljeve opštine, aktuelne radove ali i uspešne projekte koje je opština realizovala u prethodnom periodu. 

Ovo Vam je drugi mandat na čelu opštine Zemun, građani su Vas i ovaj put velikom većinom izabrali i ukazali poverenje Vama i Srpskoj naprednoj stranci. Šta Vam je bio cilj u prošlom mandatu?

Činjenica da sam izabran za predsednika GO Zemun u trenutku kada je ista stranka dobila poverenje građana i na nivou republike i grada i gradskih opština, dalo nam je mogućnost za sprovođenjem jedinstvene politike. To zapravo znači da smo mi koji vodimo gradske opštine došli u priliku da iznesemo prave probleme građana gradonačelniku, a onda i predsedniku Vlade i predsedniku Republike i da preduzmemo sve kako bi se oni rešili. Pred sebe smo stavili zadatak da ravnomerno razvijamo celu opštinu, da se potrudimo da iste uslove života imaju i građani obodnih naselja, kao što ih imaju stanovnici centra.

Šta želite sada da ostvarite kao predsednik opštine Zemun?

U skladu sa ciljem, a to je ravnomeran razvoj opštine, započeli smo sa asfaltiranjem ulica, evidentirali preko 320 neasfaltiranih nekategorisanih puteva, za tri godine asfaltirali preko 160, a samo u ovoj asfaltiraćemo 130 u svim delovima Zemuna. Cilj je da u 21. veku građani ne gaze blato i da svi imaju iste uslove života. Radilo se i radi se na izgradnji kanalizacione mreže i u Batajnici i na Altini, Plavom horizontu, ali i u centralnom Zemunu, tamo gde je nedostajala. Vodovodna mreža na Grmovcu u dužini od 7km, kao i u Mladih gorana u Batajnici u dužini od 1200 metara. Po rešavanju tih osnovnih potreba stanovništva, težimo da u narednom periodu izgradimo što više dečijih igrališta, sportskih terena, rekonstruišemo i održavamo škole, izgradimo nova obdaništa, rekonstrušemo zdravstvene stanice, otvorimo što više klubova za starije, uredimo fasade u starom jezgru Zemuna, rekonstruišemo tvrđavu na Gardošu, okončamo projekat izgradnje Međunarodnog putničkog pristaništa.

Da li će neki deo Zemuna biti na listi prioriteta postavljenih ciljeva?

 Radi se na proširenju groblja, što je goriće pitanje građana Batajnice. Pre neki dan otovorili smo Klub za starije sa gradonačelnikom, a u dogovoru sa Vladom Srbije i gradom, konačno će se rešiti davno zapostavljeni problem za koji nisu imali sluha prestavnici nekadašnje gradske vlasti, a to je završetak petlje, koji će uključiti batajničane na auto put za Novi Sad i na obilaznicu oko Beograda. Ove nedelje raspisuje se tender za projektovanje i završetak radova očekujemo naredne godine.

Na koje projekte na teritoriji opštine Zemun ste najponosniji i koji je najveći uspeh koji ste ostvarili od kada ste predsednik opštine Zemun?

Ponosan sam na činjenicu upravo da ćemo urediti sve ulice u Zemunu, da će do kraja mandata Zamunski kej imati međunarodno putničko pristanište gde je i postojalo pre 200 godina, da smo potpuno rekonstruisali pešačku zonu u centru Zemuna, da se uskoro završava potpuna rekonstrukcija Zemunskog gradskog parka koji se prostire na 15 hektara, da će se sledeće godine završiti rekonstrukcija zdravstvene stanice u Ugrinovcima, da ćemo otvoriti ove godine novi vrtić na Altini, čime ćemo konačno stati na put privatnog vrtića, vrtića koji je otvoren zaključivanjem ugovora između tajkuna Đilasa i Ktitora, koji građane Beograda košta 23.000 eura mesečne zakupnine, jer ne postoji mogućnost da se isti raskine do proteka roka njegovog važenja. Ono što mi je veoma drago je činjenica da smo doneli Odluku o pravu na novogodišnju čestitku majci prvorođene devojčice i dečaka u Zemunskoj bolnici. Po prvi put ova opština uručila je majkama prvorođene devojčice i dečaka nagradu od po 100.000 dinara, vaučer od po 25.000 dinara Sosijete Ženeral banke za kupovinu bebi opreme, ali i po zlatni dukat, dar zlatare Peridot.

Jedan od ciljeva je bio da sve ulice na teritoriji opštine budu asfaltirane, kako napredujete sa tim dokle se stiglo?

Već sam napomenuo da smo u protekle tri godine asfaltirali preko 160 ulica, da ćemo u ovoj godini asfaltirati 130, da samo Batajnica dobija novih 40 ulica. Mašine se trenutno nalaze i na Altini i u Busijama i Zemun Polju i Batajnici. Posle ovih radova Busije neće imati više ni jednu neasfaltiranu ulicu.

Šta su po Vama najveći problemi sa kojima se opština trenutno suočava i kako planirate da ih rešite?

Različiti problemi tište naše sugrađane, u zavisnosti od toga da li žive u centru Zemuna ili u obodnim delovima. Neko traži da mu se uradi ulica, neko da mu se izgradi kanalizaciona ili vodovodna mreža, neko želi da ispred njegove zgrade nikne zellena površina ili dečije igralište. Mi se trudimo da budemo servis građana, da čujemo njihove predloge i zahteve, da sprovodeći jedinstvenu politiku, iniciramo radove kod nadležnih Sekretarijata, tamo gde nismo mi direktno u mogućnosti da realizujemo njihove zahteve i sprovedemo ih u delo.

 Kako napreduje rešavanje kanalizacije na teritoriji opštine?

Deo kanalizacije u Altini smo uradili već, gde je kanalizacija gravitacionog tipa. A završen je i veliki kolektor Zemun polje-Dunav koji će za 15ak dana biti pušten u rad. A u planu je i pozicioniranje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Radovi na izgradnji kanalizacione mreže su već rađeni kako u centru, tako i na Altini i Plavom horizontu, a ovih dana počinju radovi na izgradnji u dužini od 5.5 km u Batajnici. 

Opština Zemun organizuje izlete za penzionere. Kakav je odziv građana? Da li imate još neke planove kako bi poboljšali život penzionera na teritoriji opštine Zemun?

Opština Zemun pored izleta, pripremila je čitav niz besplatnih programa za svoje sugrađane. Besplatnu školu plivanja, besplatnu obuku računara, besplatne radionice, karte za pozorišne predstave, obuku prve pomoći. Planiramo da obezbedimo i godišnje članske karte za biblioteku, a prema njihovim zahtevima, pripremićemo i nove.

Vaša opština brine i o najmlađim građanima, a s obzirom da je vršnjačko nasilje jedna od centralih tema, kako opština Zemun doprinosi borbi protiv vršnjačkog nasilja?

Opština Zemun se trudi da sistemski obezbedi bezbednost deci za vreme boravka u školi. U skladu sa tim realizovali smo projekat Bezbedna škola i 21 osnovnu školu koliko ih ima u Zemunu pokrili video nadozorom koji je direktno umrežen sa policijskom stanicom Zemun, sve škole su prošle i kroz projekat Prevencije vršnjačkog nasilja. Udruženje Čiča Mičino pozorište u saradnji sa policijskom stanicom Zemun pripredilo je edukativnu predstavu Onaj ko se lema drugare nema, gde smo na jedan deci približan način se potrudili da treba da znaju šta drugarstvo znači. Naš Savet za bezbednost i jedini u Beogradu, krajem godine realizovao je projekat Petarde nisu igračke, kojim smo takođe u saradnji sa PS Zemun i Sosijete Ženeral bankom, ukazali deci na moguće posledice od upotrebe pirotehnike, koja je naročito izražena za vreme novogodišnjih praznika.

„Moja zemunska kartica“ je projekat opštine. Da li su građani Zemuna zadovoljni tim projektom? Zbog čega je takav projekat važan za opštinu?

Takvih pravnih lica je 265 u ovom trenutku. Na ovaj način želeli smo da omogućimo njenim korisnicima da uštede novac, a time i pospešimo njihovu kupovnu moć.

Mnoga zemunska nasilja već dve decenije rastu bez potrebnih papira. Legalizacija novonastalih naselja je veliki problem. Kako izaći na kraj sa tim?

Preko 20 godina niko nije pokušavao da reši probleme oko rešenja koje je svojevremeno opština dala građanima koji su dobili ili kupili placeve. U pitanju su novonastala naselja Horizonti, Altina, delovi Batajnice, Busije i delovi Ugrinaca. Prošle nedelje smo imali sastanak sa nadležnima i upoznali smo ih sa problemima sa kojima se građani svakodnevno susreću, a imaju veze sa resorom za građevinu, a na prvom mestu rešenje problema u vezi sa imovinom. Na tom sastanku doneli smo zaključak da napravimo radnu grupu, kako bismo se svi zajedno uključili u rešavanju problema u što kraćem roku. 

Pored infrastrukturnih radova koji će biti glavni prioritet opštine Zemun u narednom periodu?

Glavni prioritet u narednom periodu pored infrastrukturnih radova biće svakako rešavanje problematike imovine opštine. Zakon o imovini ne prepoznaje gradske opštine, prepoznaje jedinice lokalne samouprave. Nama je uzeto sve kao opštini i upisano je gradu od strane DS koji su donosili zakon u to vreme. Obesmislili su vođenje opštine na taj način. 

Kako napreduju radovi na izgradnji vrtića na Altini?

Radovi na Altini na izgradnji vrtića biće završeni u maju mesecu. Nakon toga, ulazimo u unutrašnje opremanje vrtića, koji se nalazi preko puta privatnog vrtića koji je otvoren zahvaljujući ugovoru između bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa i Ktitora, a koji građane mesečno košta 23.000 evra, a ne može biti raskinut do isteka roka njegovog važenja. Kada objekat bude završen, videćemo sa sekretarijatom kakav je dalji plan za počatak rada vrtića. 

Jedan od najvećih problema su zastarele i nelegalne vodovodne mreže u Zemunu, na koji način ćete to rešiti?

Kada je voda u opštini Zemun u pitanju i zastarela i nelegalna vodovodna mreža, koja je uvođena od šezdesetih i sedamedesetih godina prošlog veka, napravljen je projekat koji bi trebalo da se preslika i na ostale delove grada. Projekat će početi sa sprovođenjem na Vojnom putu u Zemunu gde će Vodovod dati tehnička rešenja i omogućiti ljudima priključke na novu legalnu mrežu. Vodovod će preuzeti brigu o legalnoj mreži i obračunavaće ljudima potrošnju na osnovu očitanih vodomera u svakom domaćinstvu i više građanima neće stizati dodatni računi za rastur vode. To će građanima značajno olakšati život i rasteretiti kućni budžet. Ovaj model je primer kako će biti rešen problem rastura vode na teritoriji celog grada.  

Piše:
Srbija Danas
28.02.2018. 09:40